Se dit tilbud på Min Amalo

Den største forskel på en luft til vand-varmepumpe og en luft til luft-varmepumpe er muligheden for at opvarme vand samt typen af boliger, de passer bedst til.

En varmepumpe er en meget effektiv og samtidig prisvenlig måde at opvarme din bolig på. Der findes en del forskellige modeller og typer, når det kommer til varmepumper. Så hvad skal du vælge – og hvad er forskellen helt nøjagtig? 

Der er nemlig forskel på luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper.

 

Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er den billigste varmepumpe, du kan anskaffe sig, og den er ret simpel. En luft til luft-varmepumpe konverterer – som navnet antyder – varmen i udendørsluften til varme, der blæses ind i boligen.

Luft til luft-varmepumper benyttes ofte i ferie- og fritidsboliger som for eksempel sommerhuse, annekser og mindre boliger. De fleste tænker nok, at varmepumpen mest af alt minder om et køleanlæg eller aircondition, og en luft til luft-varmepumpe kan da også typisk både varme boligen op om vinteren og køle indeluften ned om sommeren.

Rent praktisk fungerer en luft til luft-varmepumpe ved, at den blæser varm eller kold luft ind i boligen, og der skal dermed ikke anlægges rør eller øvrige installationer for at få den til at køre. Det betyder, at varmepumpen er forholdsvis billig i anskaffelse og installation, og den kan for mange være et fornuftigt alternativ i sommerhuset til fx elvarme, der hurtigt kan blive en dyr fornøjelse. 

En luft til luft-varmepumpe kan til gengæld ikke opvarme brugsvand (det vil kræve en særskilt vandvarmer),  og den vil samtidig have svært ved at holde en fornuftig temperatur i større boliger som almindelige helårshuse og større ejendomme.

 

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe er også en prisvenlig opvarmningsform, der kan give en effektiv, billig og klimavenlig varme i helårshuse og alle andre typer ejendomme og boliger. 

En luft til vand-varmepumpe udvinder varmen i luften udenfor og trækker varme ind i boligen ved hjælp af radiatorer og varmerør. Luft til vand-varmepumpen er derfor perfekt til boligen, hvor der allerede er gulvvarmerør og/eller radiatorer, men hvor varmen kommer fra olie-, pille- eller gasfyr, der både er dyre i drift og hårde for miljøet. 

Derudover kan en luft til vand-varmepumpe opvarme mere end bare luften i boligen. Den kan også opvarme brugsvandet i vandhanen og bruseren. 

En luft til vand-varmepumpe er desuden langt mere effektiv end en luft til luft-varmepumpe, da der er tale om mere avanceret teknik og teknologi – men den er også dyrere at anskaffe.

Er en luft til luft-varmepumpe billig?
Ja, det er den for det meste. Men det er en luft til vand-varmepumpe også set i forhold til, hvor effektiv den er.
Kan en luft til luft-varmepumpe opvarme brugsvandet?
Nej, det kan den ikke – den kan kun opvarme luften. Hvis du ønsker opvarmning af vand, skal du have fat i en luft til vand-varmepumpe.
Kan en luft til vand-varmepumpe bruges i store huse?
Ja, en luft til vand-varmepumpe kommer i forskellige størrelser og med forskellig effekt og kan derfor sagtens varme selv meget store ejendomme op.