Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Solceller: Din vej til økonomisk og miljøvenlig energi | Amalo.dk

Skrevet d. 18. april 2023

af Rasmus Høtoft

Solceller: Din vej til økonomisk og miljøvenlig energi | Amalo.dk

Med solceller på taget kan du producere strøm til eget forbrug. På den måde bliver du mere selvforsynende og mindre afhængig af strømmen fra det offentlige elnet. Samtidig giver det dig en række økonomiske fordele, og du er med til at tage et fornuftigt valg med hensyn til vores klima, da du bidrager til en lavere CO2-udledning med solceller på taget.

Hos Amalo har vores eksperter valgt et af de bedste solcellepaneler på markedet, og på den måde slipper du for at sætte dig ind i det enorme udbud af solceller, der er. Vi har nemlig fundet et solcellepanel, der egner sig eminent til det danske klima, i og med at det kan udnytte solens stråler selv på overskyede dage med lav indstråling.

Men hvad er solceller egentlig for en størrelse? Det kan du blive klogere på i det følgende, hvor vi både kigger på solceller med batteri, fordele og ulemper ved solceller på taget, montering af solceller på forskellige typer af tag, samt hvilken størrelse der passer bedst til dit forbrug, og meget mere.

Hvad er solceller?

Solceller producerer el, når solens stråler rammer cellerne. De er lavet af grundstoffet silicium, og når solstråler rammer siliciummet, vil elektronerne i stoffet reagere ved at “vandre”. Det skaber strøm, og da solceller er en såkaldt halvleder, betyder det, at elektronerne kun kan vandre i en retning. På den måde genererer solcellerne jævnstrøm. 

Men i vores husstande bruger vi faktisk ikke jævnstrøm, men derimod vekselstrøm, når vi tænder for kaffemaskinen, tv-skærmen, hårtørreren og så videre. Det kræver derfor, at der på solcellerne er en omformer, der kan lave jævnstrøm om til vekselstrøm. Omformeren er forbundet til solcellerne via et kabel.

Når strømmen er lavet om til vekselstrøm, er det næste, der sker, at en såkaldt inverter fordeler strømmen til henholdsvis:

  • din ejendom
  • dit batteri til solceller (hvis du har et)
  • det offentlige elnet

På den måde bliver strømmen fordelt der, hvor der er mest brug for den.

Hvorfor er solceller på taget en god investering?

Når du hører andre tale om, at solceller er en god investering, skyldes det de mange fordele, der er ved at bruge solceller til at generere strøm. Det kan være på private ejendomme på taget, ligesom solcellerne kan monteres på et stativ på din grund, men det kan også være i bybilledet på offentlige bygninger, på biler, både, powerbanks til at oplade mobilen og så videre.

Teknologien er kommet for at blive, og hvis du springer med på bølgen nu, får du glæde af en langtidsholdbar investering. Solceller har nemlig en lang levetid på 25 år. Derudover får du en støjsvag energikilde til strøm, så den generer ikke hverken dine eller naboens ører.

Og en af de største årsager til, at du bør overveje at hoppe med på solcellebølgen, er nok den besparelse, du får på din elregning, når du selv producerer den strøm, du har brug for. 

Hvis du ovenikøbet har en elbil eller en varmepumpe, kan du fylde dem med grøn, gratis strøm tappet direkte fra solens stråler. Det vil dog være nemmest, hvis du vælger den løsning, hvor du får et batteri med til dine solceller. Det gør det nemlig muligt for dig at bruge strømmen fra batteriet, når solcellerne ikke producerer strøm – det vil sige, at du kan lade din bil op om natten, selvom solen er gået i seng.

Derudover kan du sælge overskudsstrøm til det offentlige elnet og dermed hjælpe til et bedre miljø den vej rundt. Solceller er en energikilde, der ikke udleder CO2, og dermed belaster teknologien ikke klimaet, som fossile brændstoffer for eksempel gør, når vi brænder olie og gas af.

Hvad er solceller med batteri til hus?

Som nævnt før er det muligt at få et batteri til dine nye solceller. Hos Amalo har vi en pakkeløsning, hvor du får både solpaneler samt en inverter og et batteri, der kan opbevare al den overskudsstrøm, dine solceller producerer, og som du ikke bruger nu og her.

Dermed kan du bruge den lagrede strøm fra batteriet i de af døgnets timer, hvor der er helt mørkt, og hvor solcellerne ikke genererer strøm. Du bliver altså langt mere uafhængig af det offentlige elnet, når du har et batteri.

Samtidig kan du med et batteri bruge af strømmen, når tarifferne på det offentlige elnet er høje, for så kan du spare rigtig mange penge ved i stedet at bruge den strøm, dine solceller har produceret, som er gemt på batteriet. Det er nemlig oftest i de timer, hvor du skal bruge mest strøm, at tarifferne på elnettet er høje - og det kan du slippe for at betale.

Hvor kan jeg opbevare et batteri til solceller?

Når du investerer i solceller gennem Amalo, får du det ypperste batteri med, der er på markedet. Det kommer i et stilrent design, der passer ind i alle nordiske hjem. Når det kommer til opbevaring af batteriet, vil det være mest optimalt at placere det i et udhus eller i din garage, såfremt bygningen er isoleret. 

Et batteri tåler nemlig hverken for høje eller for lave temperaturer, da det kan tage skade af det. Har du hverken garage eller et isoleret udhus, vil et bryggers også kunne fungere fint som sted til dit nye batteri.

Amalos eksperter har som nævnt valgt det bedste batteri på markedet, og det betyder, at du får et Huawei LUNA2000. Det kan klare 100 procent dyb afladning, hvilket betyder, at hvis du bruger hele batteriets kapacitet, skal du ikke være nervøs for, at det går i stykker. Batteriet kan holde i mange år uden at miste ydeevne, da det er lavet på LiFePO4-teknologi, der giver over 4000 cyklusser. Samtidig får du en garanti på ti år, så du kan være ganske tryg ved købet.

Kan man få et solcelletag?

Foruden solcelleanlæg er det også muligt at få et decideret solcelletag, hvilket betyder, at solcellerne er integreret i taget. Det kan være en investering, der er oplagt at gøre, hvis du alligevel står og skal skifte hele dit tag. Det kræver dog, at du kan lægge en del flere penge, end hvad et almindeligt tag vil koste at få lagt.

Det er svært at angive, hvad det nøjagtigt koster per kvadratmeter for et solcelletag, men det er ikke urealistisk med en pris mellem 2.000 og 5.000 kr. per kvadratmeter inklusive moms. 

Grunden til, at prisspændet er så stort, er, at der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til den endelige kvadratmeterpris, såsom hvordan taget er udformet (dets kompleksitet), afstanden til tagfoden, og om du ønsker den løsning, der giver dig et batteri med, så du kan opbevare overskudsstrømmen og bruge den, når du vil.

Et solcelletag er altså en noget dyrere investering end et solcelleanlæg til dit tag. Derudover er der flere love og regler, du skal holde dig inden for. Du skal nemlig ikke blot være opmærksom på de regler, der gælder for solceller på tage, som ses i Bygningsreglementet og i din kommune – du skal også opfylde de bestemmelser, der gælder for taglægning. Det betyder i bund og grund, at dit solcelletag skal kunne modstå vind og vejr. Det skal desuden være brandsikkert og sikret mod fugtskader. 

Hvordan fungerer tagsten med solceller?

Tagsten med solceller fungerer på samme måde som solcelleanlæg på taget. Solcellerne er indbygget i selve tagstenene, og det vil sige, at når solens stråler rammer solcellen, kan den producere strøm. I og med at det er jævnstrøm, solcellerne producerer, bruges en inverter til at omforme fra jævnstrøm til vekselstrøm, så husstanden kan gøre brug af strømmen.

Og på samme måde som ved solceller på taget, kan tagsten med solceller også kobles på et batteri, så overskudsstrømmen kan lagres på batteriet og bruges til hver en tid, når solen ikke er fremme.

For at gå med løsningen med tagsten med solceller til dit tag kræver det, at du i forvejen har en tagkonstruktion på dit tag, der er dimensioneret til det, man kalder “tungt tag”. Det vil du have, hvis du allerede har teglsten som tag i dag.

Når du investerer i solcelleanlæg via Amalo, behøver du ikke skifte dit nuværende tag. Det betyder, at du rent økonomisk sparer mange penge, idet du kun behøver at investere i solcelleanlægget og ikke i et helt nyt tag. Samtidig kan selve installationen af solcellerne gå langt hurtigere, end hvis der var tale om et skift af tag, og du kan dermed snarest komme i gang med at producere din eget strøm på taget.

Vi hjælper dig med at finde de rigtige solceller til dit hus

Hos Amalo har vi sat vores eksperter på sagen i forhold til at finde de helt rigtige solpaneler til det danske klima. Det betyder, at du slipper for at undersøge markedet for solceller, som kan virke stort og uoverskueligt at give sig i kast med – især hvis man også lige skal forstå det tekniske med solcelleteknologien først.

Derfor kan du læne dig trygt ind i den viden, at Amalos eksperter har valgt verdensklasse solpaneler fra Longi Solar. Topmodellen fra Longi Solar hedder LR5-54HPB 390-410m, og den producerer op til 405 watt. Panelerne er udformet i et tidløst design med en sort all-black-overflade – og du får en ydelsesgaranti på 25 år.

Et af de store plusser ved det panel, vores eksperter har valgt fra Longi Solar, er, at det kan producere strøm selv ved lave indstrålinger fra solen. Det kan det på baggrund af “half-cut cells”-teknologien, og derfor passer panelerne perfekt ind i det danske klima, hvor vi som bekendt har en del overskyede dage – og selv på de dage kan dine nye solpaneler generere strøm.

Egner solceller sig til fladt tag?

Har du et fladt tag, og ønsker du solcelleanlæg på dit tag, kan det godt lade sig gøre. Det kan løses ved at sikre, at solcellerne bliver hævet lidt ved hjælp af stativer på taget. På den måde får solcellerne den hældning, som er mest optimal for at udnytte solens stråler bedst. 

Som udgangspunkt vil den bedste løsning være en hældning på omkring 30 til 45 grader og stik syd. Det kan også sagtens være en god løsning at montere solceller på et tag, der har retning mod øst og vest og en hældning mellem 15 og 60 grader, hvorimod nord er udelukket. 

Kan jeg montere solceller på et tag af tagpap?

Hvis du selv ønsker at stå for montering af solceller på dit tag, kan det sagtens lade sig gøre. Så sørger vi hos Amalo blot for at levere solcellerne til dig, og så står vi i øvrigt klar med rådgivning, hvis du får brug for det. 

For selv at komme i gang med monteringen af solceller på dit tag, er der nogle punkter, du bør være opmærksom på. Den ene er, hvilken type tag du har. Har du for eksempel et tag bestående af tagpap, kan du som udgangspunkt fint få monteret solceller på dit tag.

Der er forskellige muligheder for selve montagen af solceller, som vi hos Amalo kan guide dig igennem.

Montering af solceller på gammelt tegltag eller bølgetag

Har du et gammelt tegltag, kan du fastgøre beslagene til solcellerne på de underliggende taglægter. Det er vigtigt, at du er 100 procent sikker på, at lægterne har styrke nok til at klare opgaven, hvilket en fagmand altid kan hjælpe dig med at undersøge.

Når du slår beslagene i, skal de sidde i det faste underlag. Derudover skal du være opmærksom på at bruge skruer og beslag, der er egnet til netop din tagkonstruktion. Husk desuden at udskifte eventuelle revnede og beskadigede tagsten, inden du monterer solcelleanlægget.

Har du derimod et bølgetag, vil det typisk ikke kunne klare vægten af et solcelleanlæg. Det vil derfor kræve, at lægter og spær enten skal forstærkes eller udskiftes. Og har du et fladt tag, er der også nogle forbehold, du bør være opmærksom på – herunder om du har brug for ekstra plader til underlaget. Det bruger man for at opnå tæthed i gennembrydningen og korrekt montage. 

Kan man få solceller som tagbeklædning?

Hvis du ønsker at få monteret solceller på dit tag, findes der forskellige muligheder. Hos Amalo tilbyder vi løsningen med solcelleanlæg, der monteres på taget, som skaber en optimal mulighed for at udnytte solens stråler til at generere strøm til dit forbrug.

Derudover findes der andre løsninger på markedet, såsom tagsten med integrerede solceller. Det er en løsning, der kan være oplagt at vælge, hvis du i forvejen har tagsten på dit tag, og det trænger til at blive skiftet. Det kræver dog et større udlæg rent økonomisk, idet tagsten med integrerede solceller er noget mere kostbare end den almindelige teglsten per kvadratmeter.

Dertil kommer en løsning med tagplader med integrerede solceller. Det ligner på afstand et sort skifertag, men består i stedet af hærdet glas. Denne løsning er igen en løsning, der først giver mening, såfremt dit tag alligevel står over for en udskiftning, hvorimod løsningen med et solcelleanlæg på dit tag kan implementeres når som helst, så du hurtigt kan komme i gang med at producere din eget strøm til gavn for din pengepung og miljøet.

Er der god økonomi i solceller?

Med solceller på taget genererer du din egen strøm gratis ved hjælp af solens stråler. Det betyder, at du slipper for at betale elnettet for at levere strøm til din husstand. Derudover kan du tjene penge på at sælge overskudsstrømmen til det offentlige elnet, og du kan gemme overskudsstrøm på dit batteri til solceller og dermed gøre brug af strømmen på de tidspunkter af døgnet, hvor solen ikke skinner, og dit solcelleanlæg dermed ikke producerer el.

Derudover giver et solcelleanlæg ekstra god mening rent økonomisk, hvis du for eksempel har en elbil, da du så vil kunne lade den gratis ved brug af strømmen fra dine solceller. Det samme gælder, hvis du har en varmepumpe. 

Hos Amalo installerer vi foruden solcelleanlæg også luft til vand-varmepumper hos vores kunder. Det er to løsninger til dit hjem, der går hånd i hånd, og det giver rigtig god mening at have solcelleanlæg på dit tag, hvis du har en luft til vand-varmepumpe. På den måde sparer du penge på strøm, som er det eneste, en varmepumpe kræver for at kunne fungere. 

Samtidig er du med til at gøre en stor og positiv forskel for vores alle sammens klima ved at installere solceller. Og har du ikke plads på dit tag i forhold til den mængde af strøm, du ønsker at producere, eller kan taget ikke bære vægten, kan en løsning være at placere solcellerne på et stativ på din grund.

Hvilken størrelse solceller egner sig til mit behov?

Når det kommer til, hvilken størrelse af solceller du bør gå efter, er det nødvendigt at zoome ind på flere parametre. Herunder hvor stor en del af dit elforbrug du ønsker dækket af solceller på taget. Derudover er det væsentligt at se på, hvor meget dit tag kan bære. Du kan naturligvis også se helt bort fra dit tag, og i stedet vælge en placering på din grund, hvor solcellerne kan stå på et stativ.

Samtidig er det vigtigt at kigge på, hvor mange solskinstimer dit nye solcelleanlæg kan få glæde af. Det er nemlig forskelligt alt efter, hvor du ønsker at placere det. Selv en lille smule skygge fra naboens træer, lygtepæle fra vejen og en flagstang kan være afgørende for, hvor meget dit solcelleanlæg producerer.

Som gennemsnit kan vi sige, at en husstand med to voksne og to børn kan klare sig med et solcelleanlæg på 6 kW. Det kan fint dække det årlige elforbrug for en familie på fire. Hvis I er mange flere i dit hjem, skal du nok regne med et solcelleanlæg på 8 kW, og er du alene i din husstand, kan du snildt klare dig med et anlæg på 3 eller 4 kW.

Du kan tage udgangspunkt i, at et solcelleanlæg på 6 kW kræver en plads på mellem 15 og 40 kvadratmeter, og du kan forvente, at anlægget producerer mellem 6000 og 6200 kWh årligt.

Hvad koster solceller på taget?

Hvis du ønsker at investere i solceller til dit tag, afhænger prisen af forskellige faktorer: 

  • Størrelsen på dit nye solcelleanlæg
  • Skal du have batteri-løsningen med eller ej?

På Amalos hjemmeside kan du let få et tilbud på solceller sendt din vej. Alt, det kræver, er, at du indtaster din adresse i vores prisberegner samt svarer på et par spørgsmål. Dernæst beregner vi et tilbud til dig, og hvis vi har spørgsmål, giver vi dig lige et kald. Hvis du siger ja til tilbuddet, skal du blot angive en dag, der passer dig, i forhold til selve montering af solcelleanlægget.

Typisk lander prisen et sted mellem 60.000 og 70.000 kr., men tag kontakt til os – gerne via prisberegneren – og få et mere nøjagtigt prisoverslag.

Egner solceller sig til kolonihaven og sommerhuset?

Solceller er en løsning, der egner sig til langt de fleste boligtyper, så længe du selv ejer den bygning, solcellerne skal installeres på. Det vil sige, at for de personer, der bor til leje i et hus eller en lejlighed, vil solceller på taget ikke være en løsning, de kan gøre brug af, men det kan deres udlejer.

Når det kommer til kolonihaven eller sommerhuset, er solceller oplagt at installere. Når sommeren er her, og solen står højt på en klar sommerdag, kan du tage i dit sommerhus eller kolonihaven og få 100 procent gratis strøm. På den måde kan du oplade din smartphone, tablet og så videre, mens du også selv nyder godt af solen. Det er i maj og juni måned, at det danske vejr er bedst for solcellerne i forhold til at producere den maksimale mængde strøm.

Derudover kan der være kolonihaver, hvor strøm ikke er en selvfølge. Og her kan solceller være det ekstra plus, der gør det en tand mere bekvemmeligt og praktisk at bruge tid i kolonihavehuset, fordi du ikke behøver at tage hjem derfra på grund af, at du mangler strøm. Hvis der ikke er indlagt strøm, får du med solcellerne en off-grid-løsning, hvor du er selvforsynende, hvilket er en tanke, der tiltaler flere og flere.

Igen skal du dog gøre det klart, at solceller på taget af en bygning kræver, at taget kan bære solcellerne. Det vil formentligt godt kunne lade sig gøre på et sommerhus, hvorimod et kolonihavehus ofte er af mere skrøbelig tilstand rent byggemæssigt, og her vil et stativ i haven med solceller være en bedre løsning.

Hvor meget strøm producerer solceller på taget om vinteren?

Som tidligere nævnt er maj og juni de mest gyldne måneder for solcelleanlæg i forhold til mængden af strøm, de producerer. Det skyldes, at det historisk set er de to måneder på året, hvor der er flest solskinstimer og mest klart vejr, hvilket er optimale forhold for solcelleanlæg.

Når det er sagt, betyder det ikke, at solcelleanlægget lukker ned for produktion de øvrige ti måneder af året. Med de solpaneler, du får, når du vælger at investere i solceller gennem Amalo, er du sikret produktion af el via dine solceller selv på overskyede dage – også om vinteren. Som tommelfingerregel vil solcelleanlægget på vinterdage, hvor solen nærmest ikke er til at se, producere hvad der svarer til en tiendedel af det udbytte, solcellerne kan levere på en sommerdag med masser af solskinstimer.

Derudover kan du med et batteri til solceller få stor glæde af den strøm, solcellerne producerer, når solen skinner, nøjagtigt når du ønsker det. Al overskudsstrømmen bliver nemlig lagret på batteriet, og det betyder, at du kan slå den til, når du ønsker det. Øvrig overskudsstrøm sendes ud på elnettet, som du omvendt kan få el igennem, hvis du har brugt al den kapacitet, batteriet har.

Hvordan kommer jeg i gang med at investere i solceller til taget?

Hvis du har taget beslutningen om, at solceller til taget lyder som den helt rigtige løsning for dig, så du kan producere strøm til eget forbrug, kan du komme i gang på følgende simple måde:

  1. Gå til Amalos prisberegner her
  2. Indtast din adresse, og svar på spørgsmål om dit forbrug og din ejendom
  3. Afvent tilbud, og hvis du accepterer det, kan du angive en ønsket dato for monteringen.

Når du vælger solceller gennem Amalo, får du mulighed for at få en pakkeløsning med både solpaneler, inverter og den fleksible batteriløsning. Du kan også vælge blot solpaneler og inverter, hvis du ikke umiddelbart har interesse i at kunne lagre overskudsstrøm på et batteri til solceller. Det er helt op til dig.

Uanset dine ønsker kan vi hjælpe med rådgivning og vejledning, ligesom vi kan stå for hele monteringen af dine nye solceller fra start til slut. Du er også velkommen til at stå for selve installationen af solcelleanlægget selv. Vi kalder det “gør-det-selv” – og ellers klarer vi det hele.

Hvad er fordelene ved at have solceller på taget?

Som vi tidligere har været inde på, er der adskillige fordele ved at have solceller monteret på dit tag. Og er du i tvivl om, hvorvidt investeringen er den rette for dig, så tag et kig på disse fordele:

  • Du bliver mere selvforsynende med strøm og dermed mere uafhængig af det offentlige elnet
  • Du har mulighed for at sælge overskudsstrøm
  • Du gør en rigtig stor indsats for klimaet ift. at mindske dit CO2-udslip
  • Du får en lavere elregning
  • Du får en støjsvag energikilde
  • Du forbedrer energimærket på din ejendom
  • Din ejendom stiger i værdi
  • Du får en energikilde med minimalt vedligehold
  • Med batteriløsningen kan du tappe strøm, lige når du har brug for det, og dermed undgå høje tariffer fra det offentlige elnet.

Hvad er ulemperne ved solceller på taget?

Nu hvor vi har gennemgået en lang række af de fordele, der er ved at installere solceller på taget, kan vi også belyse de ulemper, der er. En af ulemperne er, at det ikke er alle boligejere forundt at kunne få solceller på taget. Det skyldes, at ikke alle tagkonstruktioner er stærke nok til at bære den ekstra vægt, som et solcelleanlæg tilføjer.

Derfor kan det i stedet være nødvendigt at have solcellerne placeret på et stativ på din grund, hvilket naturligvis kræver, at du har plads til det. 

Derudover er der den ulempe ved et solcelleanlæg på taget, at solcellerne udelukkende producerer strøm i dagtimerne. Med andre ord får du ikke hjemmeproduceret strøm om natten. Det er mestendels ikke et problem for de fleste, idet danskerne generelt set ikke bruger så meget strøm om natten, men skulle det være en udfordring for dig, vil vi anbefale, at du går med den fleksible batteriløsning, vi tilbyder hos Amalo.

Med batteriet kan du nemlig bruge af den strøm, dine solceller producerer i dagtimerne, som du ikke når at bruge i det tidsrum. Ved at bruge overskudsstrømmen fra batteriet, har du solcellestrøm 24/7. Og skulle strømmen på batteriet slippe op, får du automatisk strøm fra det offentlige elnet. Batteriet, som du får gennem Amalo, kan aflades 100 procent uden at tage skade, hvilket sikrer, at du får maksimalt ud af den strøm, dit solcelleanlæg producerer.

Integrerede solceller er, når solcellerne sidder i for eksempel tagsten eller på anden vis er integreret i en bygning.
Solceller på taget egner sig godt til de ejendomme, hvor taget har tilstrækkelig bæreevne og desuden er stort nok til at rumme det antal solpaneler, der kan producere den mængde el, beboerne har brug for.
Når det kommer til selve solcelleanlægget, har vi hos Amalo ledt markedet igennem og fundet det solpanel, der egner sig bedst til det danske klima: nemlig et solpanel fra Longi Solar.