Amalo Smart: Luft til vand varmepumpe uden varmtvandsbeholder

Hvis du vil have det fulde overblik over fordele og ulemper ved vores innovative brugsvandsløsning, har vi samlet dem her

I mange danske hjem er det ikke nødvendigt at have en varmtvandsbeholder - specielt ikke, når du har en luft til vand-varmepumpe.

I stedet giver det god mening at installere Amalo Smart. Den består af en pladeforvarmer og en gennemstrømsvandvarmer, der først opvarmer vandet, når du skal bruge det. Løsningen har flest fordele og nogle få ulemper - begge dele kan du læse om herunder.

Amalo_Smart

Fordele

Den er meget kompakt

I modsætning til en varmtvandsbeholder fylder en Amalo Smart næsten ingenting. Målene er 50x56x19 cm (HxBxD), så det er væsentligt mindre end de gængse varmtvandsbeholdere på markedet. Herunder kan du se, hvor meget Amalo Smart fylder i forhold til Panasonics varmtvandsbeholder - den vi kalder Amalo Tank.

dimensioner_amalo_smart_panasonic_kombitank

Med en Amalo Smart sparer du derfor rigtig meget plads i dit hus, som du dermed kan bruge til noget andet.

Du løber aldrig tør for varmt vand

I modsætning til en varmtvandsbeholder, så kommer du med Amalo Smart ikke til at mangle varmt vand.

Du bestemmer installationsdatoen

Amalo Smart er ikke tilskudsberettiget. Det er den ikke, fordi Energistyrelsen kun giver tilskud til standardinstallationer med varmtvandsbeholder. Hvorfor de gør det, ved de nok ikke engang selv. :wink:

Det kan umiddelbart virke som en ulempe ikke at kunne få energitilskud. Men da løsningen er billigere at lave, eftersom du ikke skal have den dyre varmtvandsbeholder, betyder det ikke så meget for dig rent økonomisk.

Den vigtigste fordel ved, at Amalo Smart ikke er tilskudsberettiget, er, at du ikke er afhængig af Energistyrelsen. Så i stedet for at vente til langt ind i 2023, før du kan begynde at spare penge på dit varmeforbrug, kan du med Amalo Smart få en varmepumpe med det samme.

Amalo Smart tilkalker ikke

Fordi vandet står stille i en varmtvandsbeholder, kan du ikke undgå at den med jævne mellemrum kalker til. Jo mere kalk, der er i vandet i dit område, desto oftere sker det.

Så med Amalo Smart har du den bekymring mindre.

Læs en mere detaljeret gennemgang af spørgsmålet om kalk.

Pladeforvarmeren gør halvdelen af arbejdet

Amalo Smart indeholder en pladeforvarmer, der indirekte opvarmer det kolde brugsvand til samme temperatur som fremløbstemperaturen, inden det løber hen til gennemstrømsvandvarmeren. Det betyder, at gennemstrømsvandvarmeren næsten ikke arbejder, når det er koldest, men derimod skal bruge mere energi på at opvarme vandet, når det er varmest - for der opvarmer varmepumpen næsten ikke.

Over et helt år estimeres det dog, at pladeforvarmeren i gennemsnit opvarmer vandet ca. 50 % af den endelige brugsvandstemperatur.

Bruger kun strøm, når du bruger varmt vand

Med Amalo Smart har du ikke noget tomgangstab fra en varmtvandsbeholder, der typisk holder vandet 55C° varmt.

Så du bruger kun strøm, når du tænder for hanen.

Behøver ikke at varme vandet til +55C°

Fordi der ikke er en beholder, hvor brugsvandet står stille over længere tid, kan farlige bakterier som legionella ikke leve og formere sig.

Har man en traditionel varmtvandsbeholder, kræver det, at temperaturen typisk er over 55C°, eller man f.eks. kører et ugentligt “legionella-program”, der hæver temperaturen til f.eks. 65C° - til det skal varmepumpen bruge den dyre elpatron, hvilket er dyrt i drift.

Med Amalo Smart kan du køre med væsentligt lavere brugsvandstemperaturer og spare mange penge. Faktisk kører mange af vores kunder med maks. brugsvandstemperaturer på omkring 45C°. Hvis du gerne vil have vandet op til 55C°, kan du også det. Men jo lavere temperatur på vandet, des flere penge sparer du.

Ulemper

Nu hvor du har læst om alle fordelene, er her et overblik over de få ulemper.

Intet tilskud

I skrivende stund er Amalo Smart ikke tilskudsberettiget, og håndværker fradraget kan ikke længere benyttes pr. 1 april 2022 . Men da du i stedet sparer den dyre varmtvandsbeholder væk, er prisforskellen ikke så stor.

Oveni kan du få den leveret meget hurtigere og derved glæde dig over at spare penge med det samme, da du ikke skal vente på statens tilskud. 

Enkelte huse oplever et tryktab med to haner åbne

Meget få oplever, at de ikke kan have to haner/brusere kørende på samme tid, uden at vandtrykket mærkbart ændrer sig, når de har Amalo Smart installeret.

Vi har lavet en guide nedenfor til, hvordan du kan måle vandflowet i dit hus:

  1. Tænd for det varme vand på én hane/bruser - gerne den, der sidder længst væk fra din varmtvandsbeholder.
  2. Vent, til det bliver varmt.
  3. Tag et litermål, og fyld det, mens du tager tid.
  4. Sluk for vandet, når der er gået 5 sekunder.
  5. Aflæs mængden af vand målt i liter, og divider med tiden, det tog at fylde det. Så får du dit flow i liter/sek. Regnestykket i videoen hedder 0,5 liter / 5 sekunder = 0,1 liter/sekund.
  6. Gentag evt. testen, hvor du har en varm hane åben et andet sted i huset - så to haner er åbne samtidigt.

En Amalo Smart kan levere 0,15-0,25 liter per sekund, afhængigt af konfiguration.

Hvis der i forvejen er et lavt tryk i huset, vil I formentlig slet ikke opleve en forskel på vandtrykket, når I har en enkelt hane åben.

Hvis der i forvejen er et højt tryk i huset, vil I formentlig godt kunne holde to brusere kørende samtidig.

De fleste ender dog med at vælge Amalo Smart og indrette deres vandforbrug efter det pga. alle fordelene. Hvis du får Amalo Smart installeret og ikke er tilfreds med løsningen, er den dækket af vores varmegaranti. Dvs. at vi bytter din Amalo Smart med en Amalo Tank, hvor du kun skal betale differencen i kostpris - ingen ekstra installationsomkostninger.

Hvis du har cirkulation på brugsvandet nu, anbefaler vi ofte en varmtvandsbeholder.