Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Solceller med batteri | Professionel montering | Amalo

Skrevet d. 31. marts 2023

af Lasse Damgaard

Solceller med batteri | Professionel montering | Amalo

Vil du gerne gøre noget godt for klimaet, samtidig med at du producerer strøm til eget forbrug? Så kan solceller være løsningen. Solceller er en miljøvenlig energikilde til at producere strøm, idet solcellerne blot har brug for solens stråler for at kunne generere den. 

Med et solcelleanlæg på taget af din ejendom kan du producere nok strøm til eget forbrug samt overskudsstrøm, som du kan sælge til det offentlige elnet. Derudover kan du få mest udbytte af dit solcelleanlæg ved at lagre overskudsstrømmen i et batteri til solceller. På den måde har du strøm fra dine solceller, også når solen for længst er gået ned, og solcelleanlægget ikke producerer mere. 

Du mindsker din CO2-udledning

Med solceller sparer du en hel del penge på din elregning, samtidig med at du ikke udleder CO2, fordi solcellerne bruger en ressource, der allerede er tilgængelig – og som desuden er uudtømmelig: nemlig solen, som skinner dag efter dag i større eller mindre omfang.

Solceller er en meget populær kilde til grøn strøm, og de dukker i højere og højere grad også op rundt omkring i bybilledet. Vi ser dem på biler, både, tagsten, power banks til mobiltelefoner og mange andre steder. Solceller kan monteres på buede overflader, men de ses som oftest på jævne og lige flader.

Solceller er en nem kilde til strøm, idet anlægget ikke kræver noget vedligehold som sådan. Og så længe solen skinner, kan vi tappe strøm fra solcellerne, ligesom det også er muligt at gemme strømmen på et batteri, hvilket vi kommer mere ind på herunder.

Hvad er et batteri til solceller?

Et batteri til solceller er et batteri, hvor du har mulighed for at lagre den strøm, du ikke bruger i løbet af dagen, men som solcellerne alligevel producerer. Det er ikke hele året rundt, at solcellerne genererer lige mængder strøm, for det afhænger af, hvor meget solen skinner. 

Men med et batteri til solceller har du mulighed for at gemme noget af den strøm, dit solcelleanlæg laver, så du kan bruge det på de tidspunkter i døgnet, hvor solen ikke skinner. Det kan for eksempel komme dig til gode, når tarifferne på elnettet er høje, hvilket typisk er på de tidspunkter af dagen, hvor du bruger mest strøm. Her kan du spare mange penge ved at bruge strøm fra dit solcellebatteri i stedet for strøm fra det offentlige elnet.

Hos Amalo har vi håndplukket det bedste batteri på markedet til dine solceller, og du behøver dermed ikke lede længere. Batteriet er en Huawei LUNA2000, som du får ti års garanti på, hvilket sikrer dig et sikkert køb. Det kommer i et stilrent design, så det passer ind i alle typer hjem – men har du plads i din garage, og er den isoleret, så stil batteriet der.

Hvordan fungerer solceller?

For at forstå fordelene ved at have et batteri til dit solcelleanlæg, giver det god mening at kigge på, hvordan solceller fungerer. Solceller består af paneler, der er sat sammen i moduler og dermed danner et anlæg. Størrelsen på anlægget varierer fra gang til gang, alt efter hvor stort elforbruget er i den enkelte husstand, samt hvor mange paneler taget kan bære.

Selve solcellerne får energi, som omdannes til strøm, ved at solens stråler rammer cellerne. Rent teknisk sker der det, at elektronerne i det materiale, solcellerne er lavet af, begynder at vandre i én retning, hvilket skaber jævnstrøm. 

Det er dog vekselstrøm, vi bruger i vores huse, når vi tænder for elkedlen, fjernsynet, ovnen og så videre, og for at omdannelsen fra jævnstrøm til vekselstrøm kan ske, er der brug for en omformer. Omformeren er forbundet med solcellemodulerne via et kabel, og den følger med, når du køber et solcelleanlæg hos Amalo.

En inverter er leddet mellem solceller og batteri

Og hvor kommer batteriet så ind i billedet? Det gør det på den måde, at når solcelleanlægget producerer strøm, løber dette til en inverter. Og inverteren har den funktion at sørge for at fordele strømmen mellem disse tre parter:

  • dit forbrug i huset
  • overskudsstrøm til batteriet
  • overskudsstrøm til elnettet.

Når batteriet er fyldt op, løber resten af strømmen til elnettet, og hvis du når at bruge al strøm på batteriet, får du automatisk strøm fra det offentlige elnet i stedet. 

Du bliver altså langt mere selvforsynende, når du har et batteri til dit solcelleanlæg, fordi du er mindre afhængig af det offentlige elnet, som kan være en dyr omgang at købe gennem. Det giver dig mange fordele at have solceller med batteri – såsom virkelig billig strøm fra den uudtømmelige energikilde: Solen. Samtidig er det et kæmpe plus rent klimamæssigt, fordi du ikke udleder CO2 ved at generere strøm med et solcelleanlæg.

Hvilken pris skal jeg betale for solceller med batteri?

Når det kommer til solcelleanlæg, kan du selv vælge, om du ønsker et anlæg med batteri eller uden. Hos Amalo har vi sammensat en pakke, hvori der både indgår solpaneler, inverter og batteri, men det er op til dig, hvor meget af pakken du ønsker. 

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til prisen for et solcelleanlæg, såsom:

  • størrelsen på anlægget/dit forbrug
  • med eller uden batteri
  • vælger du gør det selv-løsning eller hjælp fra en montør.

Hvis du ønsker et tilbud nu og her, er det nemmeste, du kan gøre, at skrive din adresse i vores prisberegner. Svar dernæst på et par korte spørgsmål. og afvent et tilbud fra os. Hvis du tager imod tilbuddet, får du adgang til at vælge en installationsdato, og så kommer vi forbi og installerer dit nye solcelleanlæg.

Solceller med batteri til hus

Er solceller med batteri for alle typer boligejere, tænker du måske? Og ja, det er de – til en vis grad. Det kræver nemlig plads på taget eller plads på din grund, hvis du ønsker at investere i et solcelleanlæg.

Det er meget almindeligt med solceller på taget, og er det, hvad du ønsker, kræver det først og fremmest, at dit tag kan bære vægten af solcellerne. Derudover er det også vigtigt, hvilken retning dit tag hælder mod. For at det giver mening at sætte solceller op, skal taget allerhelst være sydvendt. Øst og vest går også an i nogen grad, mens nord er fuldstændig udelukket i forhold til at få nok ud af solens stråler.

Dertil kommer, at du behøver en plads til dit batteri til solcellerne. Hos Amalo har vi som nævnt udvalgt det bedste batteri på markedet, og det kommer i en størrelse, de fleste har plads til, samt et tidløst design, der passer ind hos alle – og så kan det kan udvides med 15 kWh ved at tilføje flere batterimoduler. 

Hvor bør jeg opbevare batteriet til solceller?

Det er vigtigt, at du har en god placering til batteriet til dine solceller. Det må nemlig hverken udsættes for alt for høje eller for lave temperaturer, da det kan skade batteriet. Derfor er det bedste sted et isoleret udhus eller garagen.

Har du hverken udhus eller garage til rådighed på din grund, kan du opbevare batteriet i dit hus. Det kunne for eksempel være i dit bryggers. 

Huawei LUNA2000, som er det batteri, du får med dine solceller hos Amalo, kan klare en 100 % dyb afladning. Det betyder, at du kan bruge hele batteriets kapacitet, uden at det tager skade. Når det er afladet, får du i stedet strøm fra det offentlige elnet.

Derudover består batteriet af en såkaldt LiFePO4-teknologi (lithium-jern-fosfat). Det giver over 4000 cyklusser, og du får dermed et batteri, der kan holde i mange, mange år uden at miste dets ydeevne. Samtidig får du som nævnt ti års garanti på Huawei LUNA2000.

Hvilke fordele er der ved solceller?

Blandt de mange fordele ved solceller er blandt andet, at du sparer penge på din elregning. Det gør du, fordi du får strøm produceret af solen, som er en energikilde, der ikke koster noget. Derudover kan du ovenikøbet tjene penge på den strøm, dit anlæg laver til dig, ved at sælge overskudstrømmen til det offentlige elnet.

Har du tilmed et batteri til dit solcelleanlæg, kan du lagre overskudsstrøm på batteriet. Det gør, at du kan bruge den oplagrede strøm, lige når du ønsker – for eksempel på tidspunkter af dagen, hvor tarifferne fra det offentlige elnet er høje. Det er de som oftest, når du bruger mest strøm. Dermed sparer du endnu flere penge ved at kunne bruge strømmen fra solens stråler, når det passer dig.

Støjsvag og selvforsynende løsning

Solceller er desuden en bæredygtig og fremtidssikret løsning, der ikke kræver den store form for vedligehold. Solceller udleder ikke CO2, og du investerer i en energikilde, der giver et godt grønt boost på energimærkningen på din ejendom. Du får en kilde til grøn strøm med en lang levetid på omkring 25 år, hvilket gør din bolig attraktiv.

Dertil har solceller den fordel, at de er støjsvage. Solceller siger ikke en lyd, og du får dermed ingen gener den vej fra – heller ikke fra dine naboer.

Med et solcelleanlæg på taget bliver du desuden selvforsynende, når det kommer til el, og det gør dig mere uafhængig af det offentlige elnet, især hvis du tilvælger solceller med batteri. Det er et ønske blandt flere og flere danskere at producere egen strøm og være uafhængig, og med et solcelleanlæg bliver det nærmest ikke lettere at opnå den drøm.

Hvilke ulemper er der ved solceller?

Den største ulempe ved solceller er, at ikke alle kan få gavn af teknologien. Det skyldes, at solceller kræver plads – enten på et tag, der kan bære det, eller på jorden på et stativ. Vi ser dog med tiden flere og flere små solcellepaneler, og lidt har også ret. 

Et enfamiliehus til en familie på fire kan klare sig med et solcelleanlæg på 6 kW, da det fint dækker det gennemsnitlige elforbrug om året til den størrelse husstand. Den størrelse solcelleanlæg fylder mellem 15 og 40 kvadratmeter. 

Derudover er solceller begrænset til at producere strøm på visse tidspunkter af døgnet. Når solen ikke skinner, samt på de dage om vinteren med ganske få timers sol, er det ikke meget strøm, solcellerne giver. Dette har Amalos eksperter i solceller taget udgangspunkt i, når det kommer til valg af solcellepanel.

Til vores kunder har vi nemlig valgt et solcellepanel fra Longi Solar, som kan fange selv de lave stråler fra solen. Det sker ved hjælp af “half-cut cells”-teknologien, og det gør panelerne utroligt velegnet til det danske omskiftelige vejr med overskyede dage.

Kan jeg tilføje et batteri til mine eksisterende solceller?

Er du allerede en glad indehaver af et solcelleanlæg, og ønsker du at få gavn af alle de fordele, et batteri til solceller kan give? Det kan sagtens lade sig gøre. Et batteri til solceller kan godt tilkobles på eksisterende solceller.

På den måde undgår du at sende en masse overskudsstrøm til elnettet, og du kan i stedet selv få glæde af al den strøm, dine solceller genererer. Det betyder, at du kan bruge din egen strøm i de mørke timer, hvor solen ikke skinner, i stedet for at tappe på det offentlige elnet til priser, der kan være utroligt høje at betale. 

Du vil dog stadig sende overskudsstrøm til elnettet, når dit batteri er fyldt, og på samme måde kan du bruge fra elnettet, når dit batteri er tomt. Det sker helt automatisk. 

Når du investerer i solceller via Amalo og vælger en løsning med den inverter og det batteri, vi tilbyder, får du en app med til inverteren. Den gør det muligt for dig at overvåge dit solcelleanlægs ydeevne direkte fra din smartphone. Derudover kan du let justere strømfordelingen, som inverteren står for.

Kan jeg få solceller med batteri til kolonihave?

Det er meget oplagt at have solceller koblet på dit kolonihavehus, da det er sted, de fleste ikke har indlagt strøm. Dermed kan du sørge for strøm til dine elektroniske apparater ved hjælp af solcellerne. 

Det er en løsning, der er ligetil, og du behøver ikke det helt store solcelleanlæg for at opfylde det nok forholdsvis lille behov for strøm, du har i din kolonihave. Du kan derimod godt have et par enkelte paneler.

Når det kommer til et batteri til solcelleanlægget, er det bestemt også en mulighed. Vær dog opmærksom på, hvor du har plads til batteriet henne – det egner sig ikke til at stå i et uisoleret rum, og mange kolonihaver har kun ganske lidt isolering. Batterier til solceller tåler hverken for høj varme eller decideret frost.

Hvis du har et batteri til dit solcelleanlæg i kolonihaven, har du også strøm uden for dagtimerne. Det betyder, at du kan have elektricitet i mørke aftenstunder. Opvej om behovet er til det i forhold til, hvor ofte du er i dit kolonihavehus, og hvor stort dit behov for el er.

Selvforsynende med strøm i sommerhuset

Ovenstående betragtninger gælder også, hvis du ønsker at være selvforsynende med strøm til dit sommerhus. Her kan solceller med tilhørende batteri vise sig at være guld værd, og du får en billig ferie ud af det. I hvert fald når man kigger på elregningen, som bliver meget lavere, når først solcellerne genererer strøm direkte fra solens stråler, som jo er ganske gratis.

Solceller er med andre ord en god forretning, uanset hvilken type af hus du står og har brug for billig strøm til. De er tilmed nemme at have med at gøre, da de ikke kræver det helt store vedligehold. Derudover larmer solceller ikke, så den bekymring behøver du ikke have.

Hvordan foregår en installation af solceller?

Når du vælger at investere i solceller med batteri hos Amalo, kommer vi hjem til dig og installerer anlægget på den dag, du har valgt. Vi sikrer, at alt er, som det skal være, på den placering, hvor solcellerne skal monteres. Det indebærer for eksempel at tjekke efter knækkede tagsten, som ikke egner sig i dette tilfælde.

Den bedste placering af solceller er på et tag, der har retning mod syd og med en hældning på cirka 30 til 45 grader. Øst og vest kan også gå an, men nord duer ikke.

Vi hjælper ligeledes med inverteren og batteriet, såfremt du har valgt det med i din solcelleløsning. Hos Amalo ønsker vi at gøre det så nemt for vores kunder som muligt, og vi har derfor på forhånd fundet de mest optimale solpaneler, inverter og batteri, så du slipper for at bruge tid på at sætte dig ind i alle de løsninger, der er.

Alle tre løsninger er de bedste på markedet ud fra de krav, vi har stillet, og vi kan dermed tilbyde en stabil, effektiv og langtidsholdbar løsning til dig, som du får det bedst mulige afkast ud af. 

Hvilke regler skal jeg forholde mig til, når det kommer til opsætning af solceller?

Der er flere love og regler i Danmark, når det kommer til opsætning af solceller på din ejendom. Og de er naturligvis gode at kende, inden du kaster dig ud i projektet.

Der findes blandt andet forskrifter i Bygningsreglementet, ligesom du også kan finde oplysninger for, hvad der er tilladt i din kommune. Nogle kommuner tillader ikke solceller i visse områder af æstetiske årsager, så sørg altid for at tjekke, hvad der gælder for dig, inden du kører på.

Der kan også være regler i forhold til afstand til skel ind til dine naboer, regler om, hvor højt solcellerne må placeres, ligesom der kan være fredninger af naturområder eller bygninger, der er afgørende for, hvad du må og ikke må.

Hvilken størrelse solcelleanlæg skal jeg vælge?

Størrelsen på anlægget af dine nye solceller afhænger af flere forskellige parametre. En ting er, hvor stort et forbrug af el du ønsker at dække med dine egne solceller. En anden ting er, hvor mange solcellepaneler du har plads til på din ejendom, samt hvor meget dit tag kan bære, hvis det er her, du ønsker at placere solcellerne.

Når det kommer til forbrug, kan du kontakte dit elselskab og få det nøjagtige tal for dit årlige forbrug af el. Et gennemsnitligt enfamilieshus med fire beboere kan dække deres årlige forbrug af el med et solcelleanlæg på 6 kW. Bor du alene, skal du formentligt ned på 3 eller 4 kW, og bor I mange flere i din husstand, skal du nærmere tænke i 8 kW.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os hos Amalo, så vi kan rådgive og vejlede dig til, hvad der passer bedst til din situation.

Hvilke løsninger følger med solceller fra Amalo?

Med solcelleløsningen fra Amalo sørger vi for, at du får de ypperste løsninger i branchen. Vælger du alle tre dele af pakken, får du:

  • Solpaneler fra Longi Solar
    Verdensklasse solpaneler i form af topmodellen LR5-54HPB 390-410m. Panelet producerer op til 405 watt, og den er udformet i en sort “all-black”-overflade, hvilket gør den stilren og moderne at se på. Med i købet følger en ydelsesgaranti på 25 år, da Longi Solar er en af de bedste producenter i verden inden for solcelleteknologi og har over 20 års erfaring. Panelerne fra Longi Solar kan generere strøm selv på overskyede dage, hvor solens indstråling er lav.


  • Inverter fra Huawei
    Med en Huawei Sun2000 får du den bedste inverter til dit solcelleanlæg. Inverteren står for at fordele den strøm, solcellerne producerer, til henholdsvis dit forbrug i hjemmet, batteriet og det offentlige elnet. Du får en topmoderne inverter med 3-faset system samt mulighed for at overvåge solcellernes ydeevne ved hjælp af en app og ikke mindst 10 års garanti.


  • Batteri fra Huawei
    Sidst men ikke mindst får du en førsteklasses fleksibel batteriløsning med Huawei LUNA2000. Den kan udvides med op til 15 kWh ved at tilsætte ekstra batterimoduler. Med et batteri slipper du for at være afhængig af det offentlige elnet, og du bliver nærmest selvforsynende med strøm. Batteriet tåler 100 % afladning, så det ikke skades, når hele kapaciteten er brugt. Du får desuden 10 års garanti på batteriet, der kommer i et flot og stilrent design.

Varmepumpe og solcelleanlæg – de perfekte følgesvende

Hos Amalo leverer og installerer vi også luft til vand-varmepumper, som er en varmeløsning til dit hjem, der både kan levere varme i dit gulv eller radiatorer samt varmt brugsvand til bad og vandhanen. En luft til vand-varmepumpe kræver blot strøm for at køre, og hvis du har solceller på taget, kan du selv levere strømmen. Dermed bliver de to investeringer en løsning, der går op i en højere enhed.

En andet situation, hvor det også giver rigtig god mening at have solceller på taget, er, hvis du har en elbil. Det gør, at du i princippet kan køre på gratis strøm med din elbil, der ruller derudaf på solstråler. Effektivt og billigt!

Oplader du mest din elbil om natten, vil løsningen med et batteri til dine solceller være den rigtige for dig. På den måde kan du oplade bilen ved hjælp af den oplagrede strøm på batteriet, og du slipper dermed for at betale høje tariffer for at få strøm fra det offentlige elnet på de tidspunkter af døgnet, hvor solcellerne ikke kan generere strøm, fordi solen er gået ned.

Hvad er forskellen på solfangere og solceller?

Det kan være svært at høre på ordene solfanger og solceller, at der er forskel, men det er der. En ret stor forskel, ovenikøbet. Solfangere – der også kendes som solvarmeanlæg – kan producere varmt vand, og det sker ved hjælp af solens varme. Med solfangere sparer du altså penge på varmeregningen.

Solceller, derimod, producerer strøm, og det sker, når solens stråler rammer solcellepanelet. Derudover er solceller mindre i størrelsen rent fysisk og som oftest flade og ikke ret høje. Det er solceller, vi ser mange af på hustage rundt omkring i landet – også på offentlige bygninger.

Begge energikilder er miljøvenlige og har også det til fælles, at de bruger solen som ressource. Det er teknologier, der er kommet for at blive, især i en tid hvor vi i højere og højere grad vinker farvel til fossile brændstoffer som olie og gas.

Solceller er med andre ord en langtidsholdbar og fremtidssikret løsning, som klart er værd at investere i. Både på grund af fordelene for klimaet, men også for din pengepung, så du får råd til andre og mere sjove ting end en dyr elregning.

Fungerer solceller om vinteren?

Når der er klart vejr om sommeren og skyfrit, er der de mest optimale betingelser for solceller. Strømproduktionen er på sit højeste i månederne maj og juni, fordi det er de måneder på året med flest solrige dage. 

Solcellerne fungerer også om vinteren, men udbyttet kan være en tiendedel af det udbytte, man ser på en forårs- eller sommerdag med fuld sol. Med solpanelerne fra Longi Solar, som Amalo har udvalgt for vores kunder, får du solpaneler, som kan producere strøm selv ved lav indstråling. Det betyder, at lige netop disse solpaneler egner sig godt til det danske omskiftelige vejr, som kan byde på mange overskyede dage.

Solen sørger for omkring 120.000 terawatt solstråler til jorden, og det er godt 20.000 gange mere, end det energiforbrug hele verden har samlet set. Med andre ord er solen en kæmpe kapacitet at trække på, der samtidig er vedvarende og bæredygtig. 

Når vi kigger på vejret i Danmark, kan du regne med, at et almindeligt solcelleanlæg kan generere 900 kWh om året per installeret kW solcellemodul, hvis det er placeret mest optimalt i forhold til hældning på taget og en retning mod syd.

Hvornår er solceller en god investering?

Solceller er i princippet en god investering, uanset hvor stort et forbrug af el, der er i din husstand. Om du så bor alene, vil det stadig give mening at få produceret strøm ved hjælp af solens stråler til at dække det forbrug, du har. 

Og så er der områder, hvor det giver ekstra god mening at have solceller på taget eller et andet sted på din grund. Det er for eksempel, hvis du ejer en elbil, og som oftest oplader batteriet på elbilen, når du er hjemme. Så er der nemlig gratis strøm til din bil. 

Det samme gør sig gældende, hvis du varmer dit hus og brugsvand op ved hjælp af en luft til vand-varmepumpe. Idet varmepumpen kører på strøm, producerer du gratis opvarmning af din bolig ved hjælp af solcellerne samt varmt vand i dit bad og vandhaner i øvrigt. 

I de situationer kommer solcellerne helt til sin ret, og foruden at spare penge har du også taget et enormt vigtigt skridt i en mere bæredygtig retning, hvilket gavner vores jordklode.

Hvordan kommer jeg i gang med opsætning af solceller?

Hvis solceller lyder som det rette valg for dig, fordi du ønsker at producere din egen strøm på taget og få en langt billigere elregning, kan du gøre følgende: 

  1. Gå til vores prisberegner her på hjemmesiden, og indtast din adresse.
  2. Svar på de få spørgsmål, der er til dit forbrug og om din ejendom, og vær klar ved telefonen, hvis vi har brug for yderligere informationer.
  3. Afvent et gratis tilbud, og vælg en installationsdato (hvis du accepterer tilbuddet).
  4. Se til, når vi kommer og monterer solcellerne hos dig.

Du er altid velkommen til at kontakte os og høre nærmere om solceller, og hvordan løsningen kan gavne din situation. Amalo står for professionel rådgivning og vejledning, og vores eksperter i solceller har en stor viden at trække på.

Når du vælger at få et batteri med til dine solceller, kan du lagre den overskudsstrøm, solcellerne producerer i løbet af dagen. På den måde er du langt mere selvforsynende med strøm, end hvis du vælger en løsning uden batteri til dine solceller.
Når der ikke længere er kapacitet på det batteri, der hører til dine solceller, får du automatisk strøm fra det offentlige elnet.
Et solcelleanlæg ses typisk på taget af private hjem, men det er også muligt at montere solcellerne på et stativ på jorden. Solceller ses også i bybilledet samt på power banks og biler.