Luft til vand-varmepumpe løsninger
Vi har taget valgene for dig og valgt de bedste
varmepumpeløsninger på markedet.

Amalo Smart
Fylder meget lidt og løber aldrig tør for varmt vand. Nogen kan opleve mindre vandmængde/vandtryk på det varme vand - men det er sjældent.


Amalo Tank
Kan monteres på væggen over f.eks. gulvvarme og kan vende begge veje. Den fylder en del mere end Amalo Smart og kan løbe tør for varmt vand.


Amalo KombiTank
Alt i én-løsning, hvor mange komponenter er en del af produktet (f.eks. cirkulationspumpe og buffertank). Den er gulvstående og kræver 1,9 meter i frihøjde.

Vi tilbyder serviceaftaler til alle vores varmepumpeløsninger.
Se de forskellige Varmepumpe servicepakker her
Hvorfor vælge en varmepumpe?
Der er flere gode grunde til at vælge en varmepumpe. Her er nogle af fordelene ved at vælge en varmepumpe i stedet for et olie- eller gasfyr.

Billig varme til dit hus
Med en SCOP-faktor op til 5 får du en af markedets absolut mest energieffektive løsninger til dit hus.

Samme stabile ydelse i frostvejr
Vores 5 kW varmepumpe leverer også 5 kW i minusgrader – det er unikt og giver dig et stabilt varmesystem.

Automatisk varmestyring
Når udetemperaturen skifter, justerer varmepumpen selv effekten og giver optimalt indeklima og lavest forbrug.

Miljørigtig opvarmningsform
Med en luft til vand-varmepumpe genbruger du varmen i udeluften til at opvarme din bolig og dit brugsvand.

Kan installeres hurtigt
Du behøver ikke vente på energitilskuddet, og samlet set får du en billigere løsning ved ikke at vente.

Besparelser på op til 70 %
På et gammelt oliefyr kan besparelsen være helt op til 70 %. Har du et gasfyr, er der også penge at hente.
Ofte stillede spørgsmål
Her finder du svar på de spørgsmål, vi får mest.

Økonomi
Har du spørgsmål til økonomien i varmepumpen, er det her, du finder svaret
Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?
Det skal siges, at den hurtigste måde at finde din pris på, er ved at gå igennem vores tilbudsgenerator på forsiden. Her kan du placere alle de elementer i installationen, som vi skal have vished om for at kunne give dig et tilbud.
Kan jeg få finansieret min varmepumpeløsning?
Kan jeg få håndværkerfradrag?

Teknik
Få svar på alle dine tekniske spørgsmål om skiftet til en varmepumpeløsning
Hvilken løsning skal du vælge?
Luft til luft-varmepumpen er dømt ude som opvarmningskilde til helårsboliger, så den er ikke i spil. Kampen står derfor mellem jordvarmepumpen og luft til vand-varmepumpen.
Men hvor førstnævnte er omkostningstung i installation, er sidstnævnte langt billigere. Samtidig slipper du for at grave hele haven op, hvis du vælger en luft til vand-varmepumpe, og den ekstra effektivitet, du får fra jordvarmepumpen, står slet ikke mål med den merpris, du skal betale.
Så kort og godt: Vi synes, du skal vælge en luft til vand-varmepumpe! Psst... Vil du have et overblik over, hvordan de respektive varmepumper rent teknisk fungerer, kan vi anbefale dig at læse denne artikel.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et anlæg, der udnytter varmen i enten luften eller jorden til at opvarme en bygning og indimellem også dets brugsvand. Selvom alle varmepumper bruger el, er det ofte en langt mere miljøvenlig løsning end andre opvarmningsformer, og samtidig er varmepumpen som regel billigere i drift. Sammenlignet med en el-radiator bruger en varmepumpe eksempelvis kun ca. en fjerdedel elektricitet til at opvarme en bygning.
I princippet kan varmepumper anvendes i alle typer bygninger. Det kræver dog, at bygningen er velisoleret og har radiatorer nok eller tilstrækkelig gulvvarme til at dække varmebehovet. Er det ikke aktuelt, vil det ikke være muligt at udnytte varmepumpen optimalt; den skal yde mere, end den er beregnet til, og det kan både medføre et højere elforbrug samt forkorte varmepumpens levetid.
Tre typer af varmepumper
Grundlæggende findes der tre forskellige typer af varmepumper – nemlig:
Jordvarme
Luft til vand
Luft til luft
Inden vi undersøger, hvilken løsning der passer bedst til din bolig, tager vi et kig på de respektive varmepumper og forklarer, hvordan de virker.
Jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe udnytter den varme, der er tilgængelig i jordens øverste lag. Her graves en lang væskefyldt slange ca. 1 meter ned i jorden, og denne varmes op af den energi, solen giver jorden, hvorefter væsken leder varmen ind til varmepumpeanlægget, der er installeret i boligen – typisk i bryggerset. I anlægget trækkes varmen ud og føres videre til boligens radiatorer eller gulvvarmesystem samt til varmtvandsbeholderen.
Jordvarme er en vedvarende og miljørigtig ressource, hvor du får helt op til 4-5 kilowatt varme for hver 1 kilowatt elektricitet, der anvendes.
Som du nok kan forstå, er jordvarme en bæredygtig og fornuftig varmekilde, som langt de fleste boligejere kunne drage nytte af. Løsningen har bare den ulempe, at der er store omkostninger forbundet med etableringen, ligesom det kræver en forholdsvis stor have, der ikke er beplantet med træer og/eller belægning i form af terrasser og bede – ca. 3-4 m2 pr. m2 boligareal.
Luft til vand
En luft til vand-varmepumpe har ikke slanger i jorden, som en jordvarmepumpe, men den består stadig af to dele; en udedel og en indedel.
Udedelen er et anlæg med en ventilator, der placeres uden for huset. Her trækkes luften ind i en varmeveksler, der overfører varmen til et kølemiddel, som efterfølgende ledes ind til indedelen. Her sendes varmen videre til dine radiatorer og/eller dit gulvvarmesystem samt til brugsvandet, hvis du har valgt en løsning med en varmtvandsbeholder.
Selvom luft til vand-varmepumpen er en smule mindre effektiv end jordvarmepumpen, så er den langt billigere i installation, og du får derfor to store fordele med denne løsning; en relativt lav engangsydelse samt en yderst effektiv varmepumpe.
Luft til luft
Modsat både jordvarmeanlægget og luft til vand-varmepumpen er en luft til luft-varmepumpe ikke en opvarmningsform, der kan stå alene. I hvert fald ikke på helårsboliger. Det er i stedet en varmekilde, der skal ses som ”ekstra” opvarmning eller som alternativ til eksempelvis elvarme, fyr eller brændeovn i et fritidshus.
En luft til luft-varmepumpe kan bedst beskrives som et omvendt airconditionanlæg. Udedelen monteres uden på huset, hvor den udvinder energi ved hjælp af strøm, som omdannes til varme og sendes direkte ind i det rum, hvor indedelen er placeret. Det er således ikke en løsning, der kan opvarme vand, og er dette den eneste opvarmningsform i en bygning, er det derfor også nødvendigt at installere en vandvarmer.
Hvad er en luft til vand-varmepumpe?

Installation
Alt det praktiske vedrørende varmepumpeinstallationen kan du finde her
Er Amalo VE-godkendt?
Ja, Amalo er VE-godkendt, og du kan derfor roligt lade os om at installere din luft til vand-varmepumpe.
Kan jeg stille varmepumpen i min carport?
Hvad skal jeg forberede inden installationen?
For at du får den bedst mulige installation, har Amalo et par punkter, som vi gerne vil have, at du har forberedt inden din installationsdato:
1 . Vær hjemme under installationen
2. Ryd installationsområdet
3. Lav en plan overflade til varmepumpen udenfor
4. Overvej afledning af kondensvand
5. Opret Panasonic Smart Cloud-bruger
6. Evt. frakobling af gas
DEN BEDSTE LØSNING
Vi har fundet balancen
og gjort det nemt for dig
Derfor kan du glæde dig over, at vi har gjort arbejdet for dig og fundet den meste optimale løsning, så du både får varme nok i dit hus og samtidig sparer så mange penge som muligt.
Og så kan du glæde dig over, at du får en løsning fra en af markedets absolut bedste leverandører, der sikrer, at du har et driftsikkert og stabilt varmesystem i rigtig mange år.


DET MILJØRIGTIGE VALG
Hvad koster en varmepumpe?
Hvis du vil have en helt fast pris, skal du blot svare på nogle efterfølgende spørgsmål, og så giver vi dig et tilbud, du kan vælge at benytte eller tænke videre over.
DEN BILLIGSTE LØSNING
Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe?
Har du et gammelt oliefyr, så kan besparelsen være helt op mod 70 % af det, du i dag betaler for olie.
Har du et gasfyr, er der som regel også gode penge at spare, da en varmepumpe er mere effektiv, og du ovenikøbet også får en stor rabat fra staten på dit nuværende elforbrug. Så har du f.eks. en udespa, swimmingpool, elbil eller andet, der bruger meget strøm, kan der virkelig være mange penge at spare bare på den lavere afgift på el.

Luft til vand – varmepumper
Der er ingen tvivl om, at man hurtigt får hovedet fyldt med på både indtryk og udtryk, når man dykker ned i varmepumpernes verden. Ikke bare er der flere forskellige versioner at tage stilling til – du skal også overveje montering, placering, støj, elvarmeafgift og meget andet. Nedenfor har vi samlet al den information, du kan have brug for, når du skal træffe valget om, hvorvidt en luft til vand-varmepumpe er den rette løsning for dig. Og når det er relevant, guider vi dig videre til uddybende artikler, hvor du kan finde yderligere informationer om et specifikt emne relateret til varmepumpen. God fornøjelse med læsningen – og sig endelig til, hvis du har spørgsmål.
Lad os starte med det helt fundamentale spørgsmål: Hvad er en varmepumpe? Og ikke mindst, hvad er en luft til vand-varmepumpe, som er den løsning, vi tilbyder?
En varmepumpe er et anlæg, der udnytter varmen i enten luften eller jorden til at opvarme en bygning og indimellem også dens brugsvand. Selvom alle varmepumper bruger el, er det ofte en langt mere miljøvenlig løsning end andre opvarmningsformer, og samtidig er varmepumpen som regel billigere i drift. Sammenlignet med en elradiator bruger en varmepumpe eksempelvis kun ca. en fjerdedel elektricitet til at opvarme en bygning.
I princippet kan varmepumper anvendes i alle typer bygninger. Det kræver dog, at bygningen er velisoleret og har radiatorer nok eller tilstrækkelig gulvvarme til at dække varmebehovet. Er det ikke aktuelt, vil det ikke være muligt at udnytte varmepumpen optimalt; den skal yde mere, end den er beregnet til, og det kan både medføre et højere elforbrug samt forkorte varmepumpens levetid.
Grundlæggende findes der tre forskellige typer af varmepumper – nemlig:
- Jordvarme
- Luft til vand
- Luft til luft
Inden vi undersøger, hvilken løsning der passer bedst til din bolig, tager vi et kig på de respektive varmepumper og forklarer, hvordan de virker.
En jordvarmepumpe udnytter den varme, der er tilgængelig i jordens øverste lag. Her graves en lang væskefyldt slange ca. 1 meter ned i jorden, og denne varmes op af den energi, solen giver jorden, hvorefter væsken leder varmen ind til varmepumpeanlægget, der er installeret i boligen – typisk i bryggerset. I anlægget trækkes varmen ud og føres videre til boligens radiatorer eller gulvvarmesystem samt til varmtvandsbeholderen.
Jordvarme er en vedvarende og miljørigtig ressource, hvor du får helt op til 4-5 kilowatt varme for hver 1 kilowatt elektricitet, der anvendes.
Som du nok kan forstå, er jordvarme en bæredygtig og fornuftig varmekilde, som langt de fleste boligejere kunne drage nytte af. Løsningen har bare den ulempe, at der er store omkostninger forbundet med etableringen, ligesom det kræver en forholdsvis stor have, der ikke er beplantet med træer og/eller belægning i form af terrasser og bede – ca. 3-4 m2 pr. m2 boligareal.
En luft til vand-varmepumpe har ikke slanger i jorden, som en jordvarmepumpe, men den består stadig af to dele, en udedel og en indedel.
Udedelen er et anlæg med en ventilator, der placeres uden for huset. Her trækkes luften ind i en varmeveksler, der overfører varmen til et kølemiddel, som efterfølgende ledes ind til indedelen. Her sendes varmen videre til dine radiatorer og/eller dit gulvvarmesystem samt til brugsvandet, hvis du har valgt en løsning med en varmtvandsbeholder.
Selvom luft til vand-varmepumpen er en smule mindre effektiv end jordvarmepumpen, så er den langt billigere i installation, og du får derfor to store fordele med denne løsning: en relativt lav engangsydelse samt en yderst effektiv varmepumpe.
Modsat både jordvarmeanlægget og luft til vand-varmepumpen er en luft til luft-varmepumpe ikke en opvarmningsform, der kan stå alene. I hvert fald ikke på helårsboliger. Det er i stedet en varmekilde, der skal ses som ”ekstra” opvarmning eller som alternativ til eksempelvis elvarme, fyr eller brændeovn i et fritidshus.
En luft til luft-varmepumpe kan bedst beskrives som et omvendt airconditionanlæg. Udedelen monteres uden på huset, hvor den udvinder energi ved hjælp af strøm, som omdannes til varme og sendes direkte ind i det rum, hvor indedelen er placeret. Det er således ikke en løsning, der kan opvarme vand, og er dette den eneste opvarmningsform i en bygning, er det derfor også nødvendigt at installere en vandvarmer.
Det helt store spørgsmål er naturligvis, om du skal vælge jordvarme, luft til vand eller luft til luft som opvarmningsform.
Spørger du os, er svaret forholdsvis enkelt. Luft til luft-varmepumpen er dømt ude som opvarmningskilde til helårsboliger, så den er ikke i spil. Kampen står derfor mellem jordvarmepumpen og luft til vand-varmepumpen. Men hvor førstnævnte er omkostningstung i installation, er sidstnævnte langt billigere. Samtidig slipper du for at grave hele haven op, hvis du vælger en luft til vand-varmepumpe, og den ekstra effektivitet, du får fra jordvarmepumpen, står slet ikke mål med den merpris, du skal betale.
Så kort og godt: Vi synes, du skal vælge en luft til vand-varmepumpe!
Psst ... Vil du have et overblik over, hvordan de respektive varmepumper rent teknisk fungerer, kan vi anbefale dig at læse denne artikel.
Hvad koster en varmepumpe?
Du sidder garanteret med det helt oplagte spørgsmål brændende på tungen: Hvad koster en varmepumpe? Måske overvejer du også, om prisen er inklusive montering? Og ikke mindst hvorfor du i sidste ende skal vælge Amalos løsning, når det ikke er den billigste på markedet?
Det er alle relevante spørgsmål, og derfor vil vi gøre vores bedste for at besvare dem så objektivt som muligt.
Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at den endelige pris på en varmepumpe varierer fra hus til hus og fra varmepumpe til varmepumpe.
Hos Amalo har vi valgt at gøre det enkelt for dig som forbruger. Vi har nemlig gennemtrawlet markedet og undersøgt alverdens varmepumper, og vi har udvalgt den model, der tilbyder den absolut bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det er den model – og kun den – vi tilbyder.
Når det er sagt, er der som nævnt flere forskellige ting, der påvirker prisen. Blandt andet varmepumpens størrelse, afstanden mellem varmepumpen, centralvarmeopkoblingen, varmtvandsbeholderen og eltavlen samt en eventuel nedgravning af varmerør.
Det betyder i sagens natur, at vi ikke på stående fod kan fortælle dig nøjagtigt, hvad en varmepumpe vil koste i dit specifikke tilfælde. Vi kan dog sige, at prisen som oftest lander et sted mellem 80.000 og 100.000 kr.
Det er et stort spænd, men heldigvis kræver det ikke mange minutter af din tid at få den rigtige pris på en varmepumpe til din bolig. Du skal blot indtaste din adresse herunder og svare på en række spørgsmål, så udregner vores tilbudsberegner en pris til dig.
Spørgsmålene omfatter:
- Nuværende varmekilde
Samt placeringen af:
- Eltavlen
- Varmtvandsbeholderen
- En eventuel varmepumpe
Er du klar til at høre prisen på en luft til vand-varmepumpeløsning i dit hjem, så start med at indtaste din adresse øverst på siden.
Lad os bare slå det fast med det samme: Ja, prisen på vores luft til vand-varmepumpeløsning er inklusive montering og alt, hvad der ellers hører sig til, når en ny varmepumpe skal tages i brug.
Man kan kalde det en all inclusive-løsning, hvor du ved nøjagtigt, hvor mange penge du skal af med for at få en varmepumpe, der ikke bare er monteret, men som med sikkerhed virker, når vores montører forlader din adresse. Vi tager endda din nuværende fyringsenhed med, så det eneste, du skal gøre, er at læne dig tilbage og nyde, at den næste varmeregning bliver langt lavere end den foregående.
Så for kort at opsummere indeholder et tilbud på en varmepumpe fra Amalo følgende:
- 1 stk. Panasonic Monoblock varmepumpe
- 1 stk. brugsvandsløsning (Amalo Smart eller varmtvandsbeholder)
- 5 meter isolerede varmerør, 5 meter kabel samt fittings
- Afkobling og bortskaffelse af nuværende fyringsenhed
- El- og VVS-installation
- Indregulering af varmepumpen
- Instruktion i brug
I enkelte tilfælde kan der være ekstraomkostninger, men disse bliver allerede fastlagt i tilbudsprocessen, så du kender den endelige pris, inden du accepterer tilbuddet.
Ekstraomkostninger kan være:
- Afblænding eller opgravning af olietank
- Ekstra rør- eller kabelmeter
- Nedgravning af rør
- Bortskaffelse af nuværende fyringsenhed, der ikke forefindes på stueplan
Vil du vide mere om installation og montering af luft til vand-varmepumper, kan du gå til denne side, hvor du finder svar på de mest almindelige spørgsmål.
Hos Amalo er vi helt klar over, at vi ikke er de billigste udbydere af luft til vand-varmepumper på markedet. Og det er helt bevidst. Vi er nemlig overbeviste om, at kvalitet betaler sig på den lange bane – og kvalitet er alt andet lige dyrere end kvantitet.
Men alt med måde.
Det er heller ikke altid sådan, at den dyreste og største model på markedet er pengene værd. Og faktisk er det netop derfor, vi er landet på Panasonic Monoblock som den varmepumpe, vi installerer og monterer. Her får du nemlig den helt rette balance mellem pris og kvalitet.
Årsagerne til, at det er netop denne luft til vand-varmepumpe, vi er faldet for, er to ting – nemlig:
- Tilbagebetalingstiden
- T-CAP-funktionen
Hvis vi tager tilbagebetalingstiden først, så er det netop den, der giver dig det bedste billede af, hvor god en investering varmepumpen egentlig er. Resultatet får du ved at dividere prisen på køb og installation med den forventede besparelse på varmeregningen. Og netop Panasonic Monoblock har en af markedets laveste tilbagebetalingstider – uden at gå på kompromis med kvaliteten, vel at mærke.
Det andet punkt – T-CAP-funktionen – dækker over begrebet "total kapacitet". Hvor mange luft til vand-varmepumper på markedet bliver mindre effektive, når det bliver koldt, kan vores foretrukne model holde sin nominelle effekt helt ned til minus 20 grader – og det er altså alle pengene værd, synes vi.
Men når vi nu holder på, at kvalitet er så godt, hvorfor skal man så "stoppe" ved Amalos løsning? Der findes trods alt en del dyrere varmepumper på markedet. Disse modeller har en højere SCOP-værdi (et parameter, der viser, hvor effektiv en given varmepumpe er til at levere varme set over et helt år), men i samme ombæring har de altså også en højere tilbagebetalingstid. Indimellem så høj, at det næppe kan ses som en god investering at skifte til en luft til vand-varmepumpe.
Én ting er valget af varmepumpe – det har vi forsøgt at gøre nemt for dig – noget helt andet er spørgsmålet om, hvor din nye luft til vand-varmepumpe skal placeres. Vi er helt med på, at mange ikke synes, at varmepumpen er særlig flot, og samtidig er der også hele humlen omkring støj. Men vælger du denne rette placering, kan du minimere eventuelle gener ved støj, så det ikke er noget, hverken du eller dine naboer lægger mærke til.
Vælg den rette placering til varmepumpen
Lad os starte med at tage et kig på placeringen af din luft til vand-varmepumpe. Når vi gør det, kommer vi nemlig også automatisk omkring problemet med støj (som slet ikke behøver at være et problem).
Helt grundlæggende er der ikke nogen begrænsninger for, hvor du kan placere varmepumpens udedel. Men det er ikke alle steder, der er hensigtsmæssige for hverken økonomien, støjen eller driften. Det, du skal overveje, når placering skal vælges, er blandt andet:
- Størst mulig effektivitet
- Mindst mulig støjgene
- Adgang til kontinuerlig frisk luft
- Afledning af kondensvand.
Den størst mulige effekt opnår du, når udedelen er placeret så tæt på husmuren som muligt. Står varmepumpen langt væk – for eksempel i den anden ende af haven – kan du risikere et varmetab fra rørene, der leder det opvarmede vand ind i boligen.
Samtidig hænger en placering langt fra huset tæt sammen med nedgravning, da det i den sammenhæng er nødvendigt at grave rørene ned i jorden. Altså gravearbejde og dermed en merudgift.
Helt lavpraktisk betyder det, at en placering tæt på husmuren (og gerne tæt på teknikrummet) sparer dig for både merudgifter og varmetab.
Mindst mulige støjgener opnår du, når du ikke placerer udedelen direkte under dit eller et familiemedlems soveværelsesvindue. På den måde vil den susende lyd, som kendetegner varmepumpen, ikke være til at høre.
Samtidig bør du tage højde for din nabo, så du undgår at placere din luft til vand-varmepumpe et sted, der giver gener på den anden side af skel.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at overveje, hvordan udedelen er placeret. Den bør stå på et fast og tungt underlag, ligesom den ikke bør stå under et tag, overdække eller lignende, da dette kan forværre støjen.
Adgang til kontinuerlig frisk luft er endnu et punkt, du skal have med i dine overvejelser. Vi oplever, at mange har et ønske om at placere udedelen i en carport eller garage, men det er ikke en optimal løsning.
Varmepumpen skal have rigeligt med frisk luft at arbejde med. Hele tiden. Er det modsatte aktuelt, så varmepumpen trækker den samme luft ind igen og igen, kan den til sidst ikke udvinde nok energi – og så falder SCOP-værdien. Og din varmeregning stiger.
Afledning af kondensvand er det sidste punkt, du skal have med i dine overvejelser, når placeringen af din luft til vand-varmepumpe skal bestemmes.
Produktionen af varme vil i sagens natur medføre produktion af kondensvand, og det er vigtigt, at dette kan ledes godt væk fra varmepumpen. Udfordringen er størst i vintermånederne, men vi mener alligevel, at det er værd at tage med i betragtning.
Du kan enten placere udedelen i et bed eller på en græsplæne, hvor der er naturligt dræn. Alternativt på fliser et sted, hvor du ikke færdes ofte, så kondensvandet ikke er til gene. Er kondensvand et problem på det sted, hvor varmepumpen skal stå, kan du sikre afledningen ved at etablere dræn.
I forlængelse af hele spørgsmålet omkring placering af luft til vand-varmepumpe kommer også spørgsmålet om, hvorvidt du må skærme din udedel af med en skjuler?
Må og må. Det er jo ikke noget, vi bestemmer. Men det er bestemt ikke noget, vi anbefaler. Det skyldes ganske enkelt, at varmepumpen har brug en løbende forsyning af frisk luft for at køre effektivt.
Ønsket om at pakke varmepumpen ind i en eller anden form for skjuler – for eksempel i træ – er reelt nok. Det er ofte et æstetisk behov, der grunder i det faktum, at man gerne vil have udedelen til at blende flot ind med omgivelserne og husets arkitektur. Vælger du den løsning, risikerer du dog at sænke varmepumpens effektivitet markant, og det har sin pris i form af kortere levetid, mindre varme og højere strømforbrug.
Og nej – du bør heller ikke gemme udedelen væk i carporten, selvom det er fristende.
Hvis du er begyndt at kigge nærmere på en luft til vand-varmepumpe, så er du med garanti også interesseret i at vide, hvor meget du kan spare på varmeregningen, hvis du skifter din nuværende varmekilde – fx et gasfyr – ud med en varmepumpe.
Det nemme svar er, at det er forskelligt fra bolig til bolig. Men det er ikke usandsynligt, at du kan halvere din varmeregning.
Lad os kigge lidt nærmere på emnet, så du kan få et indblik i beregningerne. Og husk – hvis du vil kende den nøjagtige besparelse, så skal du bare bruge et par minutter på vores tilbudsberegner øverst på siden.
Eksempel på besparelse ved skift til varmepumpe
Ifølge Bolius vil et mellemstort hus på 130 kvadratmeter med fire beboere have en årlig udgift på cirka 8.000 kr., hvis de varmer boligen op med en luft til vand-varmepumpe – inklusive service. Til sammenligning vil et nyt oliefyr koste familien ca. 23.500 kr. om året.
Hvis vi antager, at din varmekilde skal skiftes under alle omstændigheder, så vil du have en merudgift på ca. 45.000 kr., hvis du vælger en luft til vand-varmepumpe frem for et nyt oliefyr. Men med ovenstående besparelse vil der ikke gå mere end tre år, før udgiften er hentet hjem på den lavere varmeregning, og derefter er det bare besparelse på besparelse – år efter år.
Derudover er det værd at nævne, at jo større dit hus er, des mere sparer du ved at vælge en luft til vand-varmepumpe. Og jo hurtigere er investeringen dermed tjent hjem.
Spar penge på elafgiften
At du kan spare så mange penge på din varmeregning, som ovenstående viser, skyldes blandt andet, at du kan få såkaldt reduceret elafgift på al elektricitet over 4.000 kWh/år.
Den reducerede elafgift træder i kraft, når husstanden har brugt 4.000 kWh inden for det samme år. Herefter vil afgiften kun udgøre 0,80 øre/kWh frem for 90 øre/kWh. Det er en væsentlig besparelse, og det er i den grad noget, du kan mærke.
Bruger du så mere end de 4.000 kWh/år, tænker du måske? Men det kan vi berolige dig med, at du gør. Det er nogenlunde den mængde elektricitet, en almindelig familie på fire bruger på el i dagligdagen til madlavning, rengøring, vasketøj etc. Derfor bliver den reducerede elafgift hurtigt aktuel, når først du får installeret din luft til vand-varmepumpe.
Du skal dog huske at registrere din bolig som opvarmet med elvarme, hvis du vil have del i besparelsen. Det gør du i BBR, og derudover skal du informere dit elselskab om ændringen.
Vi har kort været omkring det, men vi fortæller gerne endnu engang. Det her er nemlig et emne, der står vores hjerte nært: Hvorfor du skal vælge Panasonic Monoblock, sådan som vi anbefaler.
Som du nok ved, så er markedet for varmepumper afsindigt stort, og der findes et væld af mærker og modeller at vælge imellem i mange forskellige prisklasser. Vi har undersøgt dem alle, læst manualer og tests, sidestillet resultaterne med hinanden og er gang på gang faldet tilbage på ét mærke/model, som har en formidabel kvalitet til en pris, der er overkommelig for de fleste – nemlig Panasonic Monoblock.
Panasonic er kendt og anerkendt for at producere nogle af markedets bedst luft til vand-varmepumper, og derudover har de udviklet et meget effektivt driftsniveau, der kan sikre dig både billig, effektiv og grøn varme. Yderligere kommer varmepumpen med en række fordele, og de er årsagen til, at vi udelukkende forhandler denne luft til vand-varmepumpe.
Fordele ved Panasonic Monoblock
Der er mange fordele ved en luft til vand-varmepumpe fra Panasonic, og Monoblock-modellen, som vi har kastet vores kærlighed på, er ingen undtagelse. Den har tre egenskaber, der gør den til et godt valg for langt de fleste boligejere – nemlig:
- En høj SCOP-værdi
- En unik T-CAP-funktion
- Automatisk varmestyring.
Lad os tage fordelene en for en fra en ende af.
SCOP-værdien er den måleenhed, der illustrerer varmepumpens effektivitet set over et helt kalenderår. Jo højere SCOP-værdi, des mere effektiv er varmepumpen. Panasonic Monoblock har en SCOP-værdi på op til 5, og det giver dig en af markedets bedste varmepumper – særligt når du holder kvaliteten op mod den lave anskaffelsespris.
T-CAP-funktionen fortæller noget om varmepumpens ydelse, når temperaturerne falder til under 0 grader. Og her udmærker Panasonic Monoblock sig ved at holde en meget stabil varmedrift.
Vælger du en luft til vand-varmepumpe af denne model på minimum 5 kW, så er du garanteret høj effekt både sommer og vinter. Og det gælder helt ned til et tocifret antal minusgrader.
Automatisk varmestyring er en funktion, der får varmepumpen til at køre optimalt året rundt. Panasonic Monoblock justerer selv effekten i forhold til temperaturen udendørs, og på den måde får du optimalt indeklima og det mest omkostningseffektive varmeforbrug.
Prisen spiller selvfølgelig også en rolle ...
Ovenstående ting er de praktiske fordele ved Panasonic Monoblock, men det er funktioner, du også kan finde i andre luft til vand-varmepumper. Det, der er den helt store fordel ved vores foretrukne model, er, at anskaffelsesprisen er forholdsvis lav sammenlignet med den høje kvalitet.
Vi kan ikke på stående fod fortælle, hvad en luft til vand-varmepumpe vil koste i dit specifikke tilfælde. Det afhænger af forskellige faktorer. Men det, vi kan sige, er, at prisen som regel lander et sted mellem 80.000 og 100.000 kr. inkl. montering – og så afkobler og bortskaffer vi samtidig din nuværende varmekilde, så du er good to go, når vores montører forlader din adresse.
Ofte stillede spørgsmål – fra frost og service til kondens og støj
Som vi skrev i starten, så er vi helt med på, at der er mange ting at holde styr på, når man dykker ned i luft til vand-varmepumpens liv for første gang. Det kan være rart at læse uddybende artikler om de forskellige emner – men indimellem er det mindst lige så rart at få et kort og præcist svar på det spørgsmål, man nu engang har.
Derfor har vi neden for samlet en række af de spørgsmål, vi oftest møder. Vi forsøger at holde svaret kort og henvise til artikler, hvor du kan læse mere om emnet, hvis du har lyst.
En luft til vand-varmepumpe er omfattet af et lovkrav, der kræver et årligt eftersyn. Det er kølemidlet i varmepumpen, der er årsagen – det kan nemlig være miljøskadeligt. Det er desuden ikke kun luft til vand-varmepumper, der er omfattet af lovkravet. Det gælder alle varmepumper, der indeholder mindst 1 kg kølemiddel.
Udover selve serviceeftersynet skal du som varmepumpeejer opbevare rapporten fra eftersynet i mindst 10 år, som dokumentation for, at det er overholdt.
Hos Amalo tilbyder vi en række serviceaftaler, som sikrer, at loven overholdes, men også at din varmepumpe altid kører, som den skal. Jo bedre ydeevne, din varmepumpe har, desto lavere bliver regningen også. Derfor anbefaler vi på det klareste, at du sørger for at overholde kravet om service.
Vil du læse mere om det årlige serviceeftersyn, så tag et kig på denne artikel.
I princippet kan din luft til vand-varmepumpe køle boligen ned på samme måde, som den varmer op – bare med koldt vand.
Men når der opvarmes luft omkring en radiator eller i et gulvvarmesystem, stiger varmen til vejrs og skaber en mild luftcirkulation, der øger effektoverførslen og gør det muligt at varme boligen op. Sendes der derimod kold luft gennem systemet, vil den kolde luft lægge sig nederst i rummet, og der vil ikke være den samme effektoverførsel – og dermed bliver det meget dyrt at køle boligen ned med en luft til vand-varmepumpe.
Vil du gerne have køling i dit hjem, anbefaler vi, at du i stedet investerer i en luft til luft-varmepumpe. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Solceller og solfangere er ikke helt det samme: Solfangere leverer varmt vand fra solen, mens solceller leverer strøm. Men for at svare på spørgsmålet, så ja – du kan sagtens kombinere en luft til vand-varmepumpe med solceller.
For at være en rentabel løsning, skal du have en opsætning, der gør, at du kan udnytte den overproduktion af strøm, du typisk vil have i sommerhalvåret. Amalo er på vej med sådan en løsning. Læs mere om solceller her.
Der kan være flere grunde til, at du oplever problemer med din varmepumpe. Oftest skyldes det dog ukorrekt installation eller forkert dimensionering.
De mest almindelige problemer i forbindelse med luft til vand-varmepumper er, at den enten bruger for meget strøm, eller at varmepumpen ikke giver nok varme til hele boligen. Og det er som regel en af nedenstående faktorer, der er årsagen:
- Varmepumpen er for lille eller for stor til boligen; den er ganske enkelt ikke dimensioneret korrekt til de konkrete forhold.
- Radiatorerne i boligen er for små til at varme de respektive rum op.
- Luft til vand-varmepumpen er installeret forkert og yder derfor ikke optimalt.
- Valget af varmepumpe er landet på en model af for lav kvalitet.
- Installationen er foretaget af en installatør, der ikke er VE-godkendt.
Som det første vil vi gerne slå et slag for, at du naturligvis anvender en VE-godkendt installatør, når du skal have monteret og installeret en luft til vand-varmepumpe. Det er ultimativt den bedste metode til at forebygge problemer på den lange bane.
Derudover er det naturligvis helt essentielt, at du får en varmepumpe af god kvalitet – og her anbefaler vi som sagt Panasonic Monoblock – samt at den dimensioneres korrekt i forhold til boligen og husstandens individuelle forhold.
For at sikre vores kunders fulde tilfredshed har vi valgt at tilbyde en såkaldt varmegaranti. Kort og godt garanterer vi, at du har rigeligt med både varme i huset og varmt vand i hanerne – ellers udskifter vi dine komponenter til kostpris.
Der er typisk tre årsager til, at radiatorer ikke varmer efter hensigten, og heldigvis er det som regel noget, du kan ordne på egen hånd.
Så hvis du har skruet helt op for radiatoren, og den alligevel ikke varmer ordentligt op, så skyldes det sandsynligvis en af følgende ting:
- Luft i radiatoren
- Ventilnålen
- Pakdåsen
Luft i radiatoren er kendetegnet ved, at en del af varmelegemet er koldt, mens resten er varmt. I så fald skal radiatoren udluftes, og det kan du enten få en VVS'er til at gøre – eller du kan gøre det selv.
Du skal skrue på udluftningsventilen og udlufte, indtil der ikke er mere luft i radiatoren, og der i stedet kommer vand ud. Husk derfor at have en klud eller et viskestykke klar.
Ventilnålen kan også sætte sig fast, og det forhindrer varmen i at løbe rundt i radiatoren. Er det problemet hos dig, skal du skrue termostaten af og trykke blødt på ventilen et par gange, så den løsner sig. Pas på med at bruge for mange kræfter, så du kommer til at bøje ventilen.
Løsner ventilen sig ikke ved ovenstående metode, kan du i stedet prøve at trække den løs med en tang. Husk dog stadig at være forsigtig.
Pakdåsen kan som sagt også være årsagen til, at din radiator ikke varmer, som den skal. Der kan ophobe sig snavs, skidt og ir i pakdåsen med tiden, og sker det, ja – så skal den skiftes.
Når du skal skifte pakdåsen, skal den gamle bare skrues af og den nye sættes på. Så enkelt er det.
Luft indeholder en vis mængde fugt, og når luften passerer varmepumpen, nedkøles denne for at overføre varme til boligen. Dette kondenserer vandet i luften, som derfor løber ned i en spildbakke under varmepumpen.
Der vil være kondens fra luft til vand-varmepumpen året rundt, men mængden er størst om vinteren, hvor varmepumpen arbejder hårdest. I den periode kan det være fornuftigt at have en veletableret metode til afledning af vandet – og hvis du skal installere en ny varmepumpe, kan du med fordel tænke dette ind fra begyndelsen.
Overordnet set er der tre måder, hvorpå du kan aflede kondensvandet:
- Naturligt dræn
- Etablering af dræn
- Accept af vandet
Naturligt dræn kan skabes ved at placere varmepumpens udedel på et område, der fungerer som naturligt dræn – for eksempel en græsplæne eller et bed.
Etablering af dræn kan være nødvendigt, hvis din varmepumpe står på et gang- eller fliseareal, som ofte benyttes. Om vinteren kan kondensvandet nemlig fryse til is og gøre overfladen glat.
Dræn kan etableres på flere måder. Det kan være et nedløbsrør eller en brønd tæt på, hvor vandet kan ledes hen. Alternativt kan der bores et dybt hul i jorden, hvor drænslagen føres ned.
Accept af kondensvandet er i sagens natur ikke en måde at lede det væk på. Men hvis varmepumpen er placeret på et sted, hvor du og familien ikke kommer så tit, kan du vælge at acceptere, at der kan ligge vand omkring varmepumpen – og ikke mindst at det kan fryse til is om vinteren.
Selvom en luft til vand-varmepumpe på mange måder er en virkelig god løsning, så følger der en lille ulempe med i købet – nemlig en vis mængde støj. Du kan heldigvis gøre meget for at undgå, at støjen generer hverken dig eller din nabo.
Afhængigt af din kommune er der en støjgrænse for varmepumper mod skel, og den skal du naturligvis sørge for at overholde. Derudover anbefaler vi, at du undgår at placere varmepumpen tæt på skel, så støjen bliver til gene for naboen. Samtidig skal du placere varmepumpen så langt væk fra familiens soveværelser som muligt, ligesom du ikke bør placere varmepumpen i din carport, da det kan forværre støjen.
Det er fristende at overveje en afskærmning til varmepumpen – en form for støjværn – men det er vigtigt, at du er påpasselig med at pakke din luft til vand-varmepumpe ind. Har varmepumpen ikke adgang til kontinuerlig frisk luft, risikerer du, at effekten daler, og dermed får du ikke det optimale udbytte af din nye varmekilde. Eller sagt med andre ord: Hvis effekten daler, får du en højere varmeregning.
Vi håber, at du har fundet svar på alle dine spørgsmål om luft til vand-varmepumper. Skulle du alligevel sidde tilbage med et enkelt eller to, så skal du ikke tøve med at kontakte os.
Du kan også springe direkte til tilbudsberegneren – du starter blot med at indtaste din adresse øverst på siden, og så kører det helt af sig selv.
God fornøjelse!