Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad er et centralvarmesystem, og hvordan fungerer det?

Skrevet d. 12. februar 2023

af Rasmus Høtoft

Hvad er et centralvarmesystem, og hvordan fungerer det?

Et centralvarmesystem eller centralvarmeanlæg betyder, at din centrale varmekilde er placeret i boligen, som dermed opvarmes fra centralt hold.

Et centralvarmesystem – eller centralvarmeanlæg som det også ofte kaldes – er en betegnelse for, at boligen har et centralt varmeanlæg i selve boligen, som står for opvarmningen.

Centralvarmesystem dækker således over selve varmekilden, rørføring og radiatorer, gulvvarmeslanger og lignende varmeafgivere.

Selve varmekilden kan være mange ting. Det kan være gasfyr, oliefyr eller pillefyr – eller det kan være en luft til vand-varmepumpe.

Man kan også have et centralvarmesystem, hvor varmekilden er indirekte fjernvarme, som sender varmen ind til centralvarmeanlægget – altså fra fjernvarmevandet til centralvarmevandet via en varmeveksler.

Vand på centralvarmeanlægget

Et særligt kendetegn ved et centralt varmeanlæg er, at der er en vis mængde vand på anlægget, som står i et sluttet kredsløb. Hvis vandet siver ud – for eksempel som følge af brud eller lækage – er der kun den mængde vand, der er fyldt på anlægget.

Ved direkte fjernvarme, der rørføres rundt i boligen og tilbage ud af boligen igen i returløb, er der i princippet uanede mængder vand på anlægget, hvilket gør det sværere at opdage eksempelvis sivende lækage på rørene. Vandet vil blive fyldt på konstant, indtil der evt. lukkes for tilførslen af fjernvarmevand fra fjernvarmeanlægget.

Luft til vand er løsningen ved centralvarme

Ønsker du at optimere varmetilførslen i din bolig, kan du med fordel overveje en varmepumpe. Som udgangspunkt er der to forskellige muligheder: luft til luft og luft til vand.

Luft til luft-varmepumpen egner sig godt til opvarmning af mindre boliger – fx fritidsboliger og sommerhuse – da den er billig i indkøb og installation og samtidig ikke er effektiv nok til større boliger og ejendomme. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at en luft til luft-varmepumpe ikke kan opvarme vandet, og netop derfor er det ikke en optimal løsning til et centralvarmesystem – til gengæld er det et godt alternativ til eksempelvis dyr elvarme.

Luft til vand-varmepumpen er derimod den perfekte løsning, hvis der er centralvarme i huset i dag. Mange centralvarmesystemer kan drives langt billigere – og langt mere klima- og miljøvenligt – ved at udskifte selve varmekilden i anlægget til en luft til vand-varmepumpe. Her er det vigtigt at være opmærksom på selve dimensioneringen, så du sikrer dig en varmepumpe, der matcher boligens størrelse og husstandens varmeforbrug.

Vil du vide, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at skifte til en luft til vand-varmepumpe, kan vi anbefale dig at læse denne artikel.