Hvilken varmekilde er billigst til et enfamiliehus?
Skrevet d. 1. januar 2023
af Lasse Damgaard
Selvom det er vigtigt, at temperaturen i din bolig er relativt lun, er det kedeligt at betale (for) mange penge for at holde varmen samt have varmt vand i vandhanen og bruseren. I hvert fald, når det rent faktisk kan gøres billigere. Og er du en af de danskere, der opvarmer boligen med gas eller olie, vil der være en god slat penge at spare ved at skifte varmekilde.
Men hvad er egentlig billigst til et enfamiliehus, når det kommer til valg af varmekilde? Det kan være svært at gennemskue, blandt andet fordi der er prisstigning på flere energikilder. Olien og gassen er dog stadig det dyreste at fyre op under. Men lad os se på, hvad der er det billigste alternativ.
Hvor finder jeg ud af, hvilken varmekilde der er billigst?
Hos Amalo ønsker vi at hjælpe så mange danskere som muligt med at gennemskue, hvad den billigste løsning er for netop deres bolig. Derfor har vi udviklet et værktøj, hvor du kvit og frit kan bruge et par minutter på at se, hvor meget du kan spare, hvis du skifter opvarmningsform til en luft til vand-varmepumpe.
En luft til vand-varmepumpe er en af de billigste varmekilder side om side med jordvarme. Fjernvarme er også billigere end at bruge et gas- eller oliefyr, men fjernvarmen koster dog flere knaster på årsbasis, end opvarmning med en varmepumpe gør.
En forskel for din pengepung – og for miljøet
Rent prismæssigt kan du spare over 10.000 kr. årligt, hvis du skifter fra gasfyr til en luft til vand-varmepumpe. Det er en besparelse, der gælder for et gennemsnitligt hus på 130 kvadratmeter. Besparelsen bliver endnu større, hvis du har gulvvarme – og er det et oliefyr, du skiller dig af med, er der tale om en enorm besparelse.
Samtidig kommer der en miljømæssig gevinst oveni, da varmepumper er en bæredygtig varmekilde. Varmepumpen kører på el og udleder derfor ikke CO2 på samme måde, som det gælder for de fossile brændstoffer gas og olie. Du kan derfor både skære ned på dit eget CO2-forbrug samt være med til at bringe Danmarks samlede udledning ned.
Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?
En luft til vand-varmepumpe er relativ billig at bruge som opvarmningskilde i dit hjem, da den udelukkende bruger luft og el for at fungere. Derudover er det en nem varmekilde, for den passer stort set sig selv.
En varmepumpe virker ved, at den udvinder energi i form af varme fra luften udenfor. Den består af to dele: en udedel og indedel. Det er via rør mellem de to dele, at luften føres ind i centralvarmesystemet, og dernæst fordeles varmen i de forskellige værelser i dit hjem via gulvvarme og radiatorer. Samtidig sørger den for varmt vand til vandhanen og bruseren; det sker ved hjælp af enten en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder.
De fleste klarer sig fint med en varmeveksler, men har du brug for meget varmt vand på én gang (fx til flere badeværelser), er det varmtvandsbeholderen, du bør gå med. Hos Amalo er vi eksperter i luft til vand-varmepumper, og du kan derfor altid rådføre dig med en af vores teknikere, inden du tager en beslutning.
LÆS OGSÅ: Hvilke faktorer skal du overveje ved valg af varmepumpe?
Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede.
Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.
Hvad er fordelen ved en varmepumpe?
Der er flere fordele ved en varmepumpe. Ud over at det er den billigste varmekilde, udmærker den sig også ved at være bæredygtig.
Hvilken type hus passer en varmepumpe til?
En varmepumpe kan bruges i alle typer huse lige fra sommerhuset til villaen.
Hvorfor er en varmepumpe den billigste varmekilde?
En varmepumpe kører på strøm, og selvom elprisen har taget et nøk op, er det stadig langt billigere (og mere bæredygtigt) end både olie og gas.