Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvilke faktorer skal du overveje ved valg af varmepumpe?

Skrevet d. 21. september 2022

af Lasse Damgaard

Hvilke faktorer skal du overveje ved valg af varmepumpe?

Der er flere aspekter at tænke igennem, når du skal vælge en varmepumpe til din bolig. Læs med her, hvor vi gennemgår, hvad du bør overveje, inden du slår til.

Der er ifølge Danmarks Statistik et stigende antal boligejere, som vælger at varme boligen op med en varmepumpe. Den tendens falder godt i tråd med, at det bliver dyrere og dyrere at holde varmen, hvis der for eksempel står et oliefyr og brummer i kælderen.

Olie- og gaspriserne er som bekendt steget markant i den seneste tid, og selvom prisen på el også har taget et hop op ad prisstigen, kan det stadig i høj grad betale sig at vælge en varmepumpe som varmekilde fremfor at fyre op med fossile brændstoffer som olie og gas.

Ud over at du sparer penge ved at vælge en varmepumpe, sparer du også miljøet for CO2-udledning og bidrager dermed til at nedbringe Danmarks samlede CO2-udledning. Og har det bæredygtige element ikke den store betydning for dit valg af varmekilde, burde besparelsen ved at vælge en varmepumpe være grund nok i sig selv.

En familie i et 130 kvadratmeter stort hus med et energiforbrug på 18.100 kWh årligt betaler 34.771 kr. for at opvarme boligen med oliefyr. Opvarmer familien den samme bolig ved brug af en luft til vand-varmepumpe, koster det dem blot 14.012 kr. årligt. Det viser en beregning fra Videncentret Bolius. Dermed frigiver besparelsen ved at vælge en varmepumpe midler til noget andet og måske sjovere at bruge penge på end en varmeregning.

Hvad skal jeg overveje ved valg af varmepumpe?

Når du er klar til at vælge en varmepumpe, er den såkaldte SCOP-værdi et godt sted at starte med at kigge. Hos Amalo forhandler vi kun én type varmepumpe. Det drejer sig om en Panasonic Monoblock, og den har vi blandt andet valgt ud fra varmepumpens eminente SCOP-værdi.

Panasonic Monoblock er udvalgt efter en grundig research med næserne i adskillige specifikationsblade fra forskellige varmepumper. Det er den bedste luft til vand-varmepumpe på markedet i vores optik og ud fra de kriterier, vi har opstillet, hvoraf et af dem er en fornuftig SCOP-værdi.

Og hvad er så denne SCOP-værdi? SCOP står for Seasonal Coefficient Of Performance. Det er et parameter, der siger noget om, hvor effektiv varmepumpen er til at producere varme over et helt år pr. kWh elektricitet. Jo højere SCOP-værdi, jo bedre er varmepumpen til at levere varme.

LÆS OGSÅ: Varmepumpelisten: Find og sammenlign varmepumper

Hvilken størrelse varmepumpe passer til din bolig?

Foruden varmepumpens evne til at levere varme er det også relevant at kigge på en faktor som dimensionering. Hermed mener vi, at du gør klogt i at sikre, at den varmepumpe, du vælger, passer til det reelle behov, du har i din bolig. 

Her gælder det nemlig ikke, at jo større, jo bedre. Varmepumpen skal gerne passe til din boligs specifikke forhold. For at hjælpe vores kunder har vi hos Amalo indført en såkaldt varmegaranti. Det betyder, at hvis vi – mod forventning, naturligvis – har installeret en varmepumpe, der ikke giver optimal varme, fordi dimensioneringen ikke passer, så installerer vi en anden model. Du betaler blot merprisen for selve varmepumpen.

Derudover er det vigtigt at nævne, at du først udnytter varmen fra en varmepumpe (og alle andre varmekilder i øvrigt) optimalt, når din bolig er nogenlunde tæt. Det vil sige, at jo bedre energieffektivisering du har sørget for i din bolig, desto mere varme får du ud af din varmekilde. Herunder energirigtige vinduer og døre, efterisolering og lignende.

Varmepumpen optager plads både inde og ude

Et af de andre aspekter, du kan have med i dine overvejelser, er, om der er plads til en varmepumpe i og uden for din bolig. En luft til vand-varmepumpe består af en inde- og en udedel, og det mest optimale er, hvis udedelen står op ad en husmur et sted rundt om dit hus, hvor du ikke opholder dig så meget. Det foretrækker de fleste, da varmepumpen summer en anelse og desuden optager lidt plads.

Hvad angår plads til indedelen afhænger det af, hvilken løsning du skal have til din varmepumpe. Hvis du vælger en Amalo KombiTank, har du brug for plads til, hvad der svarer til et skab. Den fylder lidt mere end vores anden model, Amalo Smart. Amalo Smart fylder blot 50cm x 56cm x 19cm (højde x bredde x dybde).

Forskellen på de to modeller er i grove træk, at en Amalo KombiTank er en varmtvandsbeholder, der egner sig godt til hjem, hvor der er behov for at kunne tænde for det varme vand flere steder i boligen på én gang. Den består af en tank og en ekstra buffertank, så der er masser af varmt vand at komme efter.

Amalo Smart er en varmeveklser og den model, de fleste har behov for. Af samme årsag er det også den model, langt de fleste af vores kunder vælger. Amalo Smart leverer varmt vand i det sekund, du har brug for det – altså når du tænder for det varme vand i bruseren eller for radiatoren. På den måde bruger den ikke energi på at holde en tank med vand på en specifik temperatur, ligesom Amalo KombiTank gør.

FAQ
Hvad skal jeg tænke over ved valg af varmepumpe?

Når du skal vælge en varmepumpe som varmekilde til din bolig, bør du blandt andet overveje, hvor den skal stå henne, og om du har plads til både en inde- og udedel.

Hvem kan hjælpe mig med valg af varmepumpe?

Amalo har kigget adskillige specifikationer igennem vedrørende varmepumper, og vinderen er: Panasonic Monoblock. Du kan slå den og andre varmepumper op på Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Er du på udkig efter en luft til vand-varmepumpe, vil en Panasonic Monoblock være et godt valg. Amalo har installeret adskillige af den type varmepumper i mange typer af hjem, som alle har glæde af dens egenskaber.