Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Skrevet d. 12. februar 2023

af Rasmus Høtoft

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Det kommer an på, hvad der bedst kan betale sig!

De tre mest almindelige varmepumper på det danske marked er jordvarme, luft til vand samt luft til luft. Sidstnævnte kan være den bedste løsning, hvis du ikke har centralvarme, men ellers er det som udgangspunkt jordvarmepumpen og luft til vand-varmepumpen, der er i spil, når der skal investeres i en ny varmeløsning til hjemmet.

Spørgsmålet er naturligvis, om du skal investere i den ene eller den anden model – og svaret er ret simpelt: Du skal vælge den varmepumpe, det bedst kan betale sig at investere i rent økonomisk. Det kræver en smule matematik at finde svaret, og den ligning, der skal bruges, er denne: Investering / (nuværende forbrug – fremtidigt forbrug) = tilbagebetalingstid

Nedenfor har vi klaret udregningerne for henholdsvis jordvarmepumpen og luft til vand-varmepumpen for dig, så læs med, og se, hvilken løsning der er mest fordelagtig.

Eksempel på investering i jordvarme vs. luft til vand

For at sammenligne de to varmepumpeinvesteringer skal der indsættes beløb i ligningen:

Startomkostninger

Vi har taget udgangspunkt i et enfamiliehus, hvor gasfyret skal udskiftes. Ifølge Bolius forbruger en gennemsnitsfamilie 18.100 kWh varme/år. En luft til vand-varmepumpe inkl. installation til førnævnte hus ligger i et prisleje fra 80.000 til 100.000 kr., mens Bolius vurderer, at jordvarmepumpen koster 100.000-150.000 kr. Vi bruger gennemsnittet i begge tilfælde, og prisen til regnestykket lyder derfor således:

  • Luft til vand-varmepumpe: 90.000 kr.
  • Jordvarmepumpe: 125.000 kr.

Derudover antager vi, at håndværkerfradraget for to personer anvendes i begge tilfælde, hvilket netto trækker 13.000 kr. fra installationsprisen. Yderligere er det indeholdt i den endelige beregning, at gasfyret skal skiftes – som minimum til et nyt gasfyr – og derfor får vi det mest retvisende billede af investeringen ved at fratrække den omkostning, et nyt gasfyr ville medføre. Ifølge Bolius er det 35.000 kr.

Den endelige investering i de to scenarier kommer altså til at se sådan ud:

  • Luft til vand-varmepumpe: 90.000 kr. – 13.000 kr. – 35.000 kr. = 42.000 kr.
  • Jordvarmepumpe: 125.000 kr. – 13.000 kr. – 35.000 kr. = 77.000 kr.

Rasmus fra Amalo

Årlige varmeudgifter

Det nuværende varmeforbrug er estimeret til 18.100 kWh varme/år. Bolius vurderer, at gasfyret producerer ca. 10,5 kWh/m3 gas, og der går derfor 1.716 m3/år til at dække husets varmebehov. Prisen på gas estimerer vi til 7,50 kr./m3.

Den nuværende varmeregning lyder derfor på 12.870 kr.

Det fremtidige varmeforbrug bliver det samme fremadrettet uanset valg af varmepumpe – altså 18.100 kWh varme/år. Ifølge Bolius producerer jordvarmepumpen 3,45 kWh varme per kWh strøm, den bruger, hvor luft til vand-varmepumpen producerer 3,15 gange så meget varme per kWh strøm. En gennemsnitsfamilie bruger 4.000 kWh strøm/år uden en tilkobling til varmepumpe, og derfor bruger vi den afgiftsfrie elpris på 0,69 øre/kWh i regnestykket, der skal klarlægge den fremtidige varmeregning.

Det giver følgende årlige udgift med de to forskellige varmepumper:

  • Luft til vand-varmepumpe: 3.965 kr.
  • Jordvarmepumpe: 3.620 kr.

Resultatet – hvad kan bedst betale sig?

Nu kommer vi til det essentielle. Nemlig det endelige regnestykke, der afgør, hvilken investering der rent økonomisk bedst kan betale sig. Her bruger vi den ligning, vi præsenterede i begyndelsen af artiklen:

Investering / (nuværende forbrug – fremtidigt forbrug) = tilbagebetalingstid

Resultatet er følgende:

  • Luft til vand-varmepumpe: 42.000 kr. / (12.870 kr. – 3.965 kr.) = 4,7 år
  • Jordvarmepumpe: 77.000 kr. / (12.870 kr. – 3.620 kr.) = 8,3 år

Selvom den årlige varmeregning bliver en smule lavere med jordvarmepumpen, er forskellen så lille, at det ikke kan betale sig at give det ekstra i startomkostninger for et jordvarmeanlæg. Tilbagebetalingstiden er næsten fire år mere på jordvarmepumpen sammenlignet med luft til vand-varmepumpen, og på månedlig basis opnår du kun en besparelse på varmeregningen på sølle 28,75 kr.

Nu har vi vist dig et eksempel, men intet slår en skræddersyet investeringsberegning på dit eget hus med egne forbrugsdata. Hos Amalo laver vi kvit og frit en levetidsrapport, hvor alle variablerne i investeringen medtages.

Ovenstående beregninger er fra 2021. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede.

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores varmepumpe tilbudsberegner, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.