Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmtvandsbeholder – størrelse: Hvor stor skal din varmtvandsbeholder være?

Skrevet d. 17. februar 2023

af Lasse Damgaard

Varmtvandsbeholder – størrelse: Hvor stor skal din varmtvandsbeholder være?

En luft til vand-varmepumpe er det sikre valg, når du vil varme din bolig og dit brugsvand op på en effektiv, billig og miljøvenlig måde. Dertil hører en varmtvandsbeholder. Og hvor stor skal sådan en reelt være, for at det er tilstrækkeligt?

Med en luft til vand-varmepumpe som varmekilde har du en effektiv måde at holde dit hjem varmt på. Det er desuden en løsning, hvor dit brugsvand ligeledes varmes op. Det sker enten ved brug af en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder.

Det afhænger mest af det behov, du har i boligen. Hos Amalo tilbyder vi begge løsninger. Amalo Smart er den løsning, der passer til langt de fleste hjem. Det er en varmeveksler, der virker ved, at den veksler koldt vand til varmt vand. Ni ud af ti af vores kunders behov matcher med det, som varmeveksleren kan levere.

Har du derimod brug for meget varmt vand på én gang, er en varmtvandsbeholder som Amalo Kombitank et godt bud. Varmtvandsbeholderen er en rustfri tank på 185 liter. Dertil kommer en såkaldt buffertank på 80 liter. Dermed har du rigeligt vand, når der er brug for det ved spidsbelastningsperioder.

Buffertanken sikrer, at varmepumpen hele tiden kører jævnt. Det gør, at den bliver mindre slidt, og den bruger tilmed mindre energi. Din varmekilde er med andre ord sikret en stabil drift.

Hvilken størrelse skal varmtvandsbeholderen have?

Er du helt grøn inden for luft til vand-varmepumper og varmtvandsbeholdere? I så fald kan det være godt med nogle fingerpeg om, hvor stor en varmtvandsbeholder skal være for at kunne dække det behov, der er i dit hjem. Det er nemlig vigtigt, at du hverken vælger en, der er for stor, eller en, der er for lille. 

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra dette:

En husstand på en til to personer, der bruger håndvask, køkken og brusebad, har brug for en varmtvandsbeholder på 60 til 110 liter. 

En husstand på tre til fem personer, der bruger håndvask, køkken, brusebad eller karbad har brug for en varmtvandsbeholder på 160 til 200 liter. 

Amalo Kombitank er som nævnt på 185 liter plus en buffertank. Den egner sig derfor godt til familien på fem. Og den kan endda også håndtere, hvis I bruger både brusebad og badekar på én gang.

Sådan vedligeholder du en varmtvandsbeholder

Som med stort set alle andre ting i dit hjem, øger du levetiden på en varmtvandsbeholder ved løbende at vedligeholde den.

En af de vigtigste ting er at sikre, at vandet i beholderen altid har en temperatur på mindst 55 grader. Dermed skaber du en god grobund for, at der ikke kan begynde at danne sig legionella-bakterier. 

Alternativt kan du køre et "legionella-program" en gang om ugen, hvor temperaturen bliver hævet til 65 grader. Vær dog opmærksom på, at varmepumpen i den anledning bruger en elpatron, der er dyr i drift. Det er også muligt at minimere risikoen for, at der vokser bakterier, hvis varmtvandsbeholderen jævnligt tømmes for vand. Det er nemmest, hvis den ikke er for stor i forhold til jeres behov.

I denne sammenhæng er det også vigtigt at gøre opmærksom på, at du ikke bør hæve temperaturen i beholderen, så den generelt er over 55 grader. Det kan nemlig øge risikoen for, at der udskilles kalk, hvilket får negativ indflydelse på varmtvandsbeholderens levetid.

Tilskudsberettiget varmepumpe med varmtvandsbeholder

Har du ud fra dit behov brug for en varmtvandsbeholder, kan du overveje at søge om tilskud til at få installeret luft til vand-varmepumpen. Tilskuddet gives ved Bygningspuljen og kaldes for energitilskud.

Amalo Kombitank er tilskudsberettiget. Vær dog opmærksom på, at du ikke må sætte installatøren i gang med at opsætte varmepumpen, inden du har fået svar på din ansøgning. Vær også opmærksom på de andre punkter, der skal overholdes, for at du kan blive godkendt til tilskuddet. Du kan læse mere om det i [dette indlæg.](/news/tilskud-til-varmepumpe-hvordan-far-jeg-tilskud target=)

Det kan tage op til seks måneder, fra du søger om tilskuddet, til du får svar på, om du er berettiget til det. Er du ved at skifte varmekilde fra eksempelvis gas eller olie, betyder det, at du fortsat skal betale til olien eller gassen i den tid, du venter på afgørelsen, hvilket kan blive dyrt.

Går hånd i hånd med den bedste varmepumpe på markedet

Hos Amalo er vi eksperter inden for luft til vand-varmepumper samt de tilhørende løsninger med varmtvandsbeholderen og varmeveksleren. Du kan derfor altid kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvilken af de to løsninger du bør gå med. 

Som makker til varmtvandsbeholderen eller varmeveksleren har vi valgt den varmepumpe på markedet, der markerer sig allerbedst ud fra en række kriterier, vi har sat op. Valget er faldet på en Panasonic Monoblock, som vi anser som den primære spiller inden for varmepumper.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vi mener, vi har valgt den bedste luft til vand-varmepumpe

Det er samtidig en varmepumpe, som går godt i spænd med både Amalo Kombitank, varmtvandsbeholderen, og Amalo Smart, varmeveksleren. Uanset hvad du vælger, sørger vi for, at du får en effektiv varme i dit hus og til dit brugsvand. Det er vi faktisk så sikre på, at vi ligefrem yder varmegaranti.

Gør det noget, hvis varmtvandsbeholderen er for stor i forhold til vores behov?

Hvis varmtvandsbeholderen er for stor til jeres reelle behov for varmt brugsvand, kan det føre til, at beholderen ikke bliver tømt så tit. Det kan skabe øget risiko for, at der vokser bakterier.

Hvem har brug for en varmtvandsbeholder til varmepumpen?

Det er husstande, der har brug for meget varmt vand på en gang, der typisk har brug for en varmtvandsbeholder. Alternativt kan en varmeveksler gøre arbejdet.

Hvor meget vedligehold er der med en varmtvandsbeholder?

Du skal sørge for, at vandet i varmtvandsbeholderen er på 55 grader konstant. Alternativt bør du køre et såkaldt "legionella-program" en gang om ugen, hvor temperaturen kommer op på 65 grader, for at sikre mod bakterier.