Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Er varmepumpe en god investering på sigt?

Skrevet d. 12. februar 2022

af Lasse Damgaard

Er varmepumpe en god investering på sigt?

En luft til vand-varmepumpe har den unikke fordel, at den både er god for husholdningsregnskabet og klimaregnskabet.

En varmepumpe kan således levere miljørigtig og bæredygtig varme, der er er billig for dig som husejer. 

Det er særligt, hvis du i dag varmer boligen op ved hjælp af et gasfyr, oliefyr eller elvarme, at du virkelig kan mærke en massiv besparelse på varmeregningen år efter år. 

Faktisk kan du opnå så stor en energibesparelse, at du typisk vil kunne skære helt op til 60 procent af din nuværende varmeregning væk, hvis du i dag bruger el-varme. På samme både vil du kunne spare op til 55 procent ved at udskifte oliefyret med en varmepumpe og cirka 50 procent, hvis du i dag opvarmer huset ved hjælp af naturgas, men i stedet skifter over til en luft til vand-varmepumpe. 

Lad os kigge nærmere på, hvorfor en varmepumpe er en god investering.

Eksempel: Fra olie til varmepumpe

Vi tager udgangspunkt i et større hus, der i dag har oliefyr som opvarmningsform. For ejeren, der er på jagt efter en billigere opvarmningsform, vil det være fristende at anskaffe sig et billigere gasfyr, der kan etableres for i omegnen af 30.000 kr – for så kan det vel næppe være en god investering at købe en luft til vand-varmepumpe, der koster omkring 100.000 kr. i anskaffelses- og installationspris?

Jo, det kan det godt. Og det kan endda være en beslutning, der sparer dig mange, mange penge år efter år.

Lavere varmeregning og lavere elregning

Den samlede varmeregning kan som anført ovenfor mere end halveres, hvis du går fra oliefyr til varmepumpe. Og det er selvsagt hvert eneste år. Samtidig får du som ejer af en varmepumpe – som staten gerne vil tilskynde boligejere at gå over til – kraftigt reduceret prisen på al el, du forbruger, over 4.000 kWh. Faktisk sparer du 1,12 kr/kWh i ren afgift, grundet den reducerede elvarmeafgift.

Altså dermed endnu en besparelse – nemlig på elregningen. 

Husk tilbagebetalingstiden

Ved at kigge på anskaffelsespris og årlig besparelse i kroner og øre kan man således ende med et facit, der viser, hvor lang tid det tager for investeringen at give afkast. Altså den såkaldte tilbagebetalingstid. Det er det punkt, hvor man er "break-even" – fra dette punkt er det altså ren besparelse år efter år efter år efter år ...

Mange boligejere med gammeldags og fossil opvarmning vil opleve, at tilbagebetalingstiden ikke er ret mange år, hvis de skifter til en moderne og bæredygtig varmepumpe, for eksempel en Panasonic Monoblock, der i Amalos øjne er den bedste investering for de fleste danske husejere.

Og så har vi slet ikke talt om CO2-besparelserne. Men de er også betragtelige, skal vi hilse at sige!

Vil du læse mere om varmepumpen som investering, og se specifikke eksempler i kroner og ører, så kan du med fordel læse denne artikel: Varmepumpen er den bedste energirenovering.

Hvad er fordelen ved en varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe har den unikke fordel, at den både er god for husholdningsregnskabet og klimaregnskabet.

Hvad kan man spare ved at gå fra olie eller gas til varmepumpe?

Faktisk kan du opnå så stor en energibesparelse, at du typisk vil kunne skære helt op til 60 procent af din nuværende varmeregning væk, hvis du i dag bruger elvarme. På samme måde vil du kunne spare op til 55 procent ved at udskifte oliefyret med en varmepumpe og cirka 50 procent, hvis du i dag opvarmer huset ved hjælp af naturgas, men i stedet skifter over til en luft til vand-varmepumpe.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden for en varmepumpe?

Mange boligejere med gammeldags og fossil opvarmning vil opleve, at tilbagebetalingstiden ikke er ret mange år, hvis de skifter til en moderne og bæredygtig varmepumpe. Hvis du indhenter et gratis og uforpligtende tilbud hos Amalo, beregner vi også tilbagebetalingstiden for dig.