Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Regler for solcelleanlæg: Hvad skal du være opmærksom på?

Skrevet d. 28. maj 2023

af Rasmus Høtoft

Regler for solcelleanlæg: Hvad skal du være opmærksom på?

Overvejer du at investere i solceller til din bolig for at spare på elregningen og bidrage til en mere bæredygtig fremtid? Hos Amalo sælger vi solcelleanlæg og deler vores viden om de gældende regler for solcelleanlæg for både private og erhverv herunder.

Afregningsmodeller for private solcelleanlæg

Nye regler for solceller til private i 2022 tillader to afregningsmodeller: Timeafregning og øjebliksafregning.

Timeafregning gemmer overskudsproduktionen i en time, hvorefter den bliver solgt, hvis den ikke bliver brugt. Din overskudsstrøm skal du sælge til en selvvalgt produktionselleverandør, der sælger din strøm via et tegnet abonnement, der varierer i pris.

Øjebliksafregning indebærer, at du skal bruge strømmen i det øjeblik, den er der. Gør du ikke det, bliver den solgt videre med det samme. Ligesom med timeafregning skal du også selv finde en produktionselleverandør i tilfælde af øjebliksafregning.

For at overholde solcelleanlægreglerne skal private solcelleejere vælge enten timeafregning eller øjebliksafregning og ansøge om godkendelse.

Afregningsmodel for erhvervssolcelleanlæg

For erhvervssolcelleanlæg er der kun én mulighed: Timeafregning. Dette gælder for store erhvervsanlæg, og ligesom med private anlæg skal erhvervsejere finde en produktionselleverandør for at overholde reglerne for solcelleanlæg.

Kontaktpunkter efter solcelleinstallation

Når dine solceller er installeret, skal du kontakte tre parter for at overholde reglerne for solceller: Dit netselskab, dit elselskab og en produktionselleverandør. Disse parter arbejder sammen om at sikre korrekt afregning af din solcellestrøm og overholdelse af lovgivningen.

Forstå reglerne for solcelleanlæg

Er du i tvivl om reglerne omkring opsætning af solceller, kan du med fordel kontakte din kommune for at høre nærmere. Igennem dem kan du indhente viden om servitutter, fredninger og lokalplaner, der kan have noget at sige ift. dit solcelleprojekt.

Hos Amalo står vi klar til at hjælpe dig gennem hele processen og sikre, at du får mest muligt ud af din investering i solenergi. Vores holdning er, at solceller er et godt valg for dem, der ønsker at spare på elregningen, sælge overskudsstrøm og ser værdien i at producere egen strøm. Ved at vælge solceller fra Amalo får du ikke blot en klimavenlig løsning, du får også adgang til vores ekspertise og vejledning i de gældende regler for solcelleanlæg.

Så hvis du er boligejer, og du ønsker at skifte til en mere bæredygtig og økonomisk fordelagtig energikilde, så kontakt os gerne i dag – eller tag alternativt et kig på vores tilbudsberegner. Den er gratis og uforpligtende. Og husk: Vi vil gerne hjælpe dig med at navigere i gældende regler og lovgivning for solcelleanlæg og finde den rette løsning for dig og din bolig.

Din kommune kan oplyse om regler, der er relevante for dig. Du kan desuden finde opdaterede regler, vejledninger og informationer om solcelleanlæg på Energistyrelsens hjemmeside.
Du kan sælge op til 7.000 kr. solcellestrøm årligt skattefrit. Hvis I er to ejere, gælder beløbet for begge. Salg over 7.000 kr. beskattes med 60 % og angives i årsopgørelsen. Solcellestrøm er afgiftsfri ved egen brug, mens PSO-afgift dækkes via elregningen. Skatteregler gælder også ved flexafregning.
Afregning af strøm fra solceller foregår gennem en valgt produktionselleverandør eller via Energistyrelsens pristillægsordning. Dette sikrer, at overskudsstrøm håndteres og afregnes korrekt efter de gældende regler.