Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Grøn varme – hvilken bæredygtig varmekilde skal du vælge?

Skrevet d. 24. februar 2023

af Lasse Damgaard

Grøn varme – hvilken bæredygtig varmekilde skal du vælge?

Vil du gerne have grøn varme, er varmepumpen din bedste ven. Men skal du vælge jordvarme eller luft til vand?

Der hersker næppe nogen tvivl om, at der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis du udskifter dit olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Men som en ekstra bonus får du også en bæredygtig varmekilde, så du kan glæde dig over at varme huset op med grøn varme.

For at forstå, hvorfor varmepumpen er et godt valg, når det kommer til bæredygtig varme, tager vi først et kig på varmepumpen generelt. Derefter dykker vi ned i de to varmepumpeløsninger, der kan bruges af private boligejere – nemlig jordvarme og luft til vand-varmepumper. Sidst men ikke mindst slutter vi af med at undersøge, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at skifte varmekilde.

Så læs med, og bliv (forhåbentlig) lidt klogere på grøn varme.

Hvad er en varmepumpe, og hvorfor giver den grøn varme?

En varmepumpe er et anlæg, der udnytter varmen i enten luften eller jorden til at opvarme boligen. Det sker uden brug af fossile brændstoffer som olie og gas, og selvom varmepumpen bruger el, er de langt mere bæredygtige i miljømæssige såvel som økonomiske henseender. 

I princippet kan varmepumper anvendes i alle typer bygninger, men hvis du vil have det optimale udbytte af din investering, kræver det, at din bolig er velisoleret og har radiatorer eller gulvvarme, der kan dække varmebehovet. Alternativt kommer varmepumpen på overarbejde, hvilket både medfører et højere elforbrug samt en kortere levetid for anlægget.

For helårsboliger findes der to typer af varmepumper, der kan levere bæredygtig varme – nemlig:

  • Jordvarme
  • Luft til vand

Nedenfor giver vi dig et overblik over de to forskellige løsninger, og det skal da ikke være en hemmelighed, at luft til vand-varmepumpen er vores foretrukne valg, når der skal investeres i grøn varme.

Jordvarmepumpe

En jordvarmepumpe er et anlæg, der udnytter den varme, der altid er i jordens øverste lag, til at skabe energi. Varmen ledes gennem en lang, væskefyldt slange, der er gravet ned i frostfri dybde, indtil selve anlægget i boligen, som omdanner energien til varme. Denne anvendes efterfølgende til enten rumopvarmning via radiatorer eller gulvvarme eller til opvarmning af brugsvand – og i nogle perioder naturligvis til begge dele på samme tid.

Det er en effektiv løsning, der gør det muligt at varme ethvert hjem op året rundt – også i de koldeste måneder.

Som udgangspunkt siger man, at jordvarmepumpen er en smule mere effektiv end luft til vand-varmepumpen, men til gengæld er anlægget langt dyrere at etablere, og derfor kan det sjældent betale sig.

Luft til vand-varmepumpe

Som nævnt er en jordvarmepumpe en forholdsvis dyr investering, og samtidig er det en løsning, der kræver et stort friareal uden for boligen, da slangerne skal graves ned. Et godt og billigere alternativ er en luft til vand-varmepumpe.

En luft til vand-varmepumpe består af en indedel og en udedel. Udedelen bruger energien i luften til at skabe varme på samme måde, som jordvarmepumpen bruger energien i jorden – dog er den ikke helt så effektiv, men til gengæld er den billigere at etablere, og den kræver ikke meget plads.

Denne løsning vil matche de fleste boligejeres behov bedst, da tilbagebetalingstiden ifølge beregninger på et gennemsnitligt hus er 4,7 år, hvor den på jordvarmepumpen er helt oppe på 8,3 år.

Er du nysgerrig efter at se beregningerne, kan du med fordel læse denne artikel: Hvilken varmepumpe skal jeg vælge? – her udpensler vi prisen samt beregninger for jordvarmepumpen såvel som luft til vand-varmepumpen.

Hvor meget kan du spare på varmeregningen med bæredygtig varme?

Afhængigt af din nuværende opvarmningsform kan der være mange penge at spare på at skifte til en varmepumpe, der leverer grøn varme. 

Ifølge Bolius kan du i nogle tilfælde halvere din varmeregning, hvis du skifter dit gamle olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe. Uanset om du vælger jordvarme eller luft til vand. Besparelsen opstår, fordi varmepumperne udnytter energien langt bedre end de andre varmekilder.

Hos Amalo er vi ikke eksperter i jordvarmeanlæg. Det er vi til gengæld i luft til vand-varmepumper, og vi har før beskrevet, hvordan Energistyrelsen vurderer, at et almindeligt parcelhus på 130 kvadratmeter kan spare omkring 18.000 kr. årligt ved at skifte fra oliefyr til varmepumpe.

Det betyder, at din investering i bæredygtig varme hurtigt er tjent hjem i besparelser på varmeregningen. Og selvom udgangspunktet er, at du gerne vil indrette dit hjem så klimavenligt som muligt, har det aldrig skadet nogen at få en økonomisk gevinst oveni.

Få en præcis beregning af din besparelse

Ovenstående er generelle betragtninger, der bygger på gennemsnitlige priser og forbrug. Den reelle besparelse varierer fra husstand til husstand og afgøres af en række forskellige faktorer og forhold ved din nuværende varmekilde.

Ønsker du at få et helt konkret svar på, hvor meget du kan spare på din varmeregning ved at skifte olie-, gas- eller pillefyret ud med en luft til vand-varmepumpe, kan du med fordel løbe igennem vores tilbudsberegner øverst på siden. Her spørger vi blandt andet ind til dit varmeforbrug, alderen på dit fyr og andre faktorer, der kan påvirke prisen, og efterfølgende kan vi beregne en temmelig præcis besparelse.

Vi beregner samtidig, hvor lang tilbagebetalingstid der følger med en investering i en varmepumpe hos Amalo. På den måde ved du nøjagtigt, hvad du kan forvente, og dermed kan du lettere lægge dit budget og beslutte, om det er pengene værd at gå fra fossilt brændstof til grøn varme.

– og husk: Det er gratis og ganske uforpligtende at indhente et tilbud.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 
 
Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

Hvilke varmekilder giver grøn varme?

Varmepumpen er den bedste løsning til dig, der gerne vil have bæredygtig varme – enten jordvarmepumpe eller luft til vand-varmepumpe.
Hos Amalo har vi udviklet en tilbudsberegner, der samtidig fortæller, hvor meget du kan spare på din årlige varmeregning ved at skifte til en varmepumpe. Det er gratis og uforpligtende at få et tilbud.
Hvis din nuværende varmekilde er et olie-, gas- eller pillefyr, kan der være mange penge at spare ved at skifte til en varmepumpe. Ofte kan du opnå en besparelse på 50-60 %.