Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad er et pillefyr, og hvordan fungerer det?

Skrevet d. 12. februar 2023

af Rasmus Høtoft

Hvad er et pillefyr, og hvordan fungerer det?

Et pillefyr, der kører på træpiller, varmer boligen og brugsvandet op på samme måde som et olie- eller gasfyr. Det omdanner energi fra brændsel til varme.

Et fyr er grundlæggende en varmekilde, der omdanner energi fra en form for brændsel og producerer varme ud af denne energi. I et pillefyr er brændselsformen træpiller, som er er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld.

Pillefyret som varmeanlæg består af tre ting:

  • en træpillemagasin
  • en kedel
  • en brænder

Træpillerne fyldes i et magasin, og fra magasinet føres træpillerne automatisk over i brænderen i takt med forbrændingen. Derudover er der en blæser og/eller røgsuger, som sørger for at tilføre den luft (eller rettere ilt), der er behov for i enhver form for forbrænding.

Forskellige installationsmuligheder

Hvordan pillefyret rent konkret virker, afhænger mest af alt af den kedeltype, der er på anlægget. Her findes der som udgangspunkt to typer:

  • Brændekedel med akkumuleringstank
  • Automatisk pillekedel

Har man en såkaldt brændekedel med akkumuleringstank sker der det, at varmen fra forbrændingen føres over i en stor vandtank (også kaldet akkumuleringstank), som er den, der rent praktisk forsyner boligen med den varme, der produceres i pillefyret.

En såkaldt automatiske pillekedel kører ret meget ligesom et oliefyr. Det vil sige ved hjælp af en termostat, der fortæller fyret, at der er behov for varme, når vandtemperaturen i kedlen falder til et bestemt punkt, der er forudindstillet.

Løbende arbejde ved et pillefyr

Et pillefyr er som hovedregel mere miljøvenligt – og billigere – at fyre med end for eksempel varmeanlæg eller et fyr, der kører på olie eller gas. Det er dog ret besværligt, at man manuelt skal sørge for at fylde træpiller på anlægget hele tiden, så man ikke pludselig løber tør for varme.

Derudover er der løbende vedligehold blandt andet i form af at tømme og rense en askeskuffe, ligesom selve fyret også skal renses regelmæssigt.

Der findes dog nyere og moderne pillefyr, hvor man ikke skal foretage lige så meget vedligehold og rensning, som man skulle før i tiden, da der nu findes såkaldt "selvrensende" pillefyr på markedet.

Kan ikke slå
varmepumpen

Et pillefyr kan være fornuftigt for nogle, men det afhænger af de specifikke forhold i og omkring boligen – og om hvorvidt man ønsker selv at have "ekstraarbejde" i form af påfyldning af træpiller.

Træpillefyr er billigere og mere bæredygtige end olie- eller gasfyr og billigere end elvarme i øvrigt. Pillefyret kan dog ikke hamle op med en luft til vand-varmepumpe – hverken når det kommer til besparelser på varmeregningen, mængden af vedligehold, og hvor klimavenlig opvarmningsformen er.

Du kan altid nemt og gratis indhente et konkret tilbud på en varmepumpe hos Amalo. Det eneste, du skal gøre, er at indtaste et par få oplysninger om din bolig, så sender vi et overslag over, hvad det vil koste at få en varmepumpe – og ikke mindst hvor meget du kan spare i forhold til dit nuværende pillefyr.

Du kan også indtaste din adresse her og få et tilbud på en varmepumpe: