Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad er et oliefyr, og hvordan fungerer det?

Skrevet d. 12. februar 2023

af Rasmus Høtoft

Hvad er et oliefyr, og hvordan fungerer det?

Et oliefyr brænder olie af og producerer dermed varme, som føres ud i radiatorer og øvrige varmegivere.

Et oliefyr er en opvarmningsform, der ikke længere er populær. Det skyldes både, at det er dyrt, og ikke mindst at det er skidt for klimaet og miljøet.

Oliefyret består groft sagt af tre komponenter, som tilsammen kan producere energi og dermed varme gennem afbrænding af olie – nemlig:

  • En oliebrænder
  • En oliekedel
  • En olietank

I oliebrænderen forstøves olien og blandes derefter med luft. Dernæst antændes og brændes olien, og denne afbrænding skaber energi. I oliekedlen føres varmen fra flammen til centralvarmevandet. Herfra er det en del at dit centralvarmekredsløb og cirkuleres således rundt i dine radiatorer eller øvrige varmegivere.

Oliefyret kan også opvarme brugsvandet, så der er varmt vand i hanerne og bruseren. Dette opbevares således i en varmtvandsbeholder – typisk ved siden af oliefyret.

Ulovligt mange steder at installere oliefyr

I 2013 blev det ulovligt at installere oliefyr. Dette forbud gjaldt i første omgang kun i nye huse, men siden 2016 har det også været ulovligt at installere oliefyr i ældre huse, hvis de er beliggende i områder, hvor det er muligt at tilslutte mere bæredygtige opvarmningskilder som eksempelvis fjernvarme eller naturgas.

Nyere oliefyr kan lidt mere end gamle oliefyr, der kun kunne udnytte varmen fra afbrændingen eller flammen. Nyere – ofte kaldt kondenserende – oliefyr kan også opvarme vandet i radiatorsystemet med hjælp fra den energi, der kommer fra den varme røg fra forbrændingen af olie. Det bliver dog ikke mere bæredygtigt af den grund.

Alternativer til oliefyret

Der findes en del forskellige varmekilder, der kan afløse det gamle, dyre og miljøhæmmende oliefyr. Det kan være naturgas, fjernvarme, pillefyr eller en luft til vand-varmepumpe.

Sidstnævnte er en af de mest effektive og bæredygtige varmekilder, som – ud over at give effektiv varme – kan være med til at sænke varmeregningen betragteligt for rigtig mange husejere over hele landet.

Hvis du har et oliefyr, er det derfor en god idé at få tjekket, om der er penge at spare ved at udskifte oliefyret med en luft til vand-varmepumpe, som kan sikre varme i dine radiatorer og/eller gulvvarme.

Du kan altid nemt og gratis indhente et konkret tilbud på en varmepumpe hos Amalo. Det eneste, du skal gøre, er at indtaste et par få oplysninger om din bolig, så sender vi et overslag over, hvad det vil koste at få en varmepumpe – og ikke mindst hvor meget du kan spare i forhold til dit nuværende oliefyr.

Du kan også indtaste din adresse her: