Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvorfor vælge en varmepumpe frem for fjernvarme?

Skrevet d. 25. februar 2022

af Lasse Damgaard

Hvorfor vælge en varmepumpe frem for fjernvarme?

Fjernvarme eller luft til vand-varmepumpe? Det afhænger af flere ting. Vi guider dig igennem de forskellige overvejelser.

Fjernvarme er et fleksibelt varmesystem, der bruger mange forskellige varmekilder og leverer varme til dig gennem rør i jorden fra et centralt anlæg. Varmen kan komme fra gas, biogas, solenergi, el, træflis eller andre energikilder. Eller en blanding af flere af dem. Cirka to ud tre husstande i Danmark har fjernvarme i dag.

En luft til vand-varmepumpe er derimod et centralt varmeanlæg, der kun producerer varme til din egen bolig. Varmepumpen benytter luftens energi til at producere både varme og varmt vand. 

Rigtig mange danske husstande er "tvunget" til at være en del af fjernvarmesystemet. I nogle områder af landet er det dog valgfrit, hvad man tilkobler sig, i takt med, at fjernvarme bliver rullet ud i nye boligområder.

De fleste tror, at fjernvarme altid er det økonomisk mest fordelagtige valg. Og i øvrigt også det grønneste valg. Men det er det ikke nødvendigvis.

Fjernvarme kan betyde større varmeregning

Hos Amalo har vi bestemt intet imod fjernvarme. Det kan være en rigtig fornuftig opvarmningsform, og der er rigtig mange husejere, for hvem det slet ikke er muligt at skifte til andre opvarmningsformer. Vi er alene interesseret i at hjælpe vores kunder med at få den økonomisk mest fordelagtige varme. Og i mange tilfælde er luft til vand-varmepumpen faktisk et langt bedre valg end fjernvarme.

Kombinationen af forbedret varmepumpeteknologi og en reduceret elvarmeafgift, når du har varmepumpe, der kører på el, gør varmepumpen meget billig i drift.

Tusindvis af kroner i besparelse

Hos Amalo er vi gået slavisk til værks. Vi har analyseret alle fjernvarmeområder for at se, hvordan lønsomheden er ved at tilslutte sig.

Og det viser sig, at det for rigtig mange husejere er en dårlig investering at vælge fjernvarme. Vores research har afsløret eksempler på, at fjernvarme kan være mere end 1.000 kr. dyrere om måneden for en husstand.

Et almindeligt hus i eksempelvis Gentofte kommune koster ca. 13.900 kr./år at varme op med fjernvarme. Det samme hus koster ca. 4.700 kr. om året med en luft til vand-varmepumpe.

Ovenikøbet får man så rabat på den elektricitet, der bruges ud over varmepumpen som følge af den reducerede elvarmeafgift. Det beløber sig – minimum! – til cirka 9.000 kr. om året.

Derudover er det sådan med fjernvarme, at har man valgt det til, er det svært – for ikke at sige umuligt – at komme ud af det igen.

Ovenstående beregninger er fra februar 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Få tilbud på omkostningseffektiv varmepumpe

Står du med valget mellem fjernvarme eller varmepumpe, kan vi gøre dig klogere på, hvad der er det rette valg for dig. Få tilsendt et tilbud på installation af en varmepumpe, og kend din årlige varmeregning på forhånd.

Start med at indtaste din adresse øverst på siden - så er du i gang med vores uforpligtende tilbudsberegner.

Er fjernvarme det rette valg for mig?

De fleste tror, at fjernvarme altid er det økonomisk mest fordelagtige valg. Og i øvrigt også det grønneste valg. Men det er det faktisk ikke nødvendigvis.

Har I et priseksempel på forskellen mellem fjernvarme og varmepumpe?

Et almindeligt hus i eksempelvis Gentofte kommune koster ca. 13.900 kr./år at varme op med fjernvarme. Det samme hus koster ca. 4.700 kr. om året med en luft til vand-varmepumpe.

Hvorfor vælge varmepumpe?

Kombinationen af forbedret varmepumpeteknologi og en reduceret elvarmeafgift, når du har varmepumpe, der kører på el, gør varmepumpen meget billig i drift.