Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Luft til vand-varmepumpe-tilskud er ikke besværet værd

Skrevet d. 8. september 2022

af Lasse Damgaard

Luft til vand-varmepumpe-tilskud er ikke besværet værd

Står du over for et skift fra gas- eller oliefyr til varmepumpe, og overvejer du at søge tilskud? I så fald vil vi anbefale dig at læse grundigt med her. Hos Amalo vurderer vi, at det ikke er bøvlet værd at søge om tilskud, og det skyldes, at du i sidste ende ikke sparer penge.

Selvom tilskud til varmepumpe umiddelbart lyder positivt, er det faktisk ikke noget, vi hos Amalo anbefaler vores kunder at gå i gang med at søge. Det er der flere grunde til, som vi vil komme ind på herunder.

Hovedårsagen er, at det højst sandsynligt ikke er billigere for dig at få installeret en varmepumpe med tilskud, end det er at få installeret en varmepumpe uden tilskud.

Det lyder måske en anelse ulogisk, så lad os prøve at dykke ned i hvorfor.

Hvad indebærer luft til vand-varmepumpe-tilskuddet?

Udefra set burde vi hos Amalo som varmepumpeinstallatør nok klappe i vores hænder over det tilskud, vores kunder kan søge, når de får opsat en varmepumpe. Men det gør vi som nævnt ikke. Og inden vi uddyber det nærmere, skal vi lige se på, hvad tilskuddet er for en størrelse.

Tilskuddet til luft til vand-varmepumper kommer fra Energistyrelsens Bygningspulje. Den har eksisteret siden 2020, og den åbner fortsat flere gange om året frem til 2026. Tilskuddet gives til de husstande, der har ansøgt om det, såfremt de overholder en række krav.

Hvis vi kigger på kroner og øre, ligger det tilskud, der kan opnås, fra 12.750 kr. op til 24.800 kr. For at opnå det maksimale tilskud, skal det areal, du opvarmer med varmepumpen være på mere end 300 kvadratmeter, og varmepumpen skal være med energimærket A+++.

Hvorfor er det ikke billigere med tilskud?

Det lyder måske som et rimeligt tilskud at opnå. Men det er ikke nødvendigvis en økonomisk fordel at få udbetalt tilskuddet. Det skyldes blandt andet, at i den tid der går, fra du har sendt ansøgningen, og til du – eventuelt – opnår tilsagn om et tilskud, kan der risikere at gå seks måneder.

I mellemtiden skal du stadig holde varmen med din nuværende varmekilde, og det kan blive dyrt, hvis vi taler gas- eller oliefyr. Du må nemlig ikke igangsætte en installation af din nye varmepumpe, før du har fået tilsagnet om et tilskud.

Det betyder, at processen med at skifte varmekilde dermed kan stå på standby i adskillige måneder, mens dine penge fosser væk til en fortsat dyr varmeregning, der er præget af et usikkert energimarked. Det må siges at blive en dyr ventetid. Derudover er du ikke sikret tilskuddet, så måske har du ventet forgæves.

Som en sidste ting vil vi også nævne, at du aktuelt misser muligheden for at få en gratis gasafkobling, da den pulje penge man kan søge til det formål, snart slipper op, hvilket du kan læse mere om i dette indlæg.

Lever du op til kravene for at opnå tilskuddet?

Beslutter du dig for at gå videre med at søge om tilskud til din nye luft til vand-varmepumpe, bør du først sætte dig grundigt ind i, om du overhovedet kan leve op til kravene for at opnå tilskud. For det første skal din bolig have helårsstatus. Derudover skal din nuværende varmekilde enten være oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel.

Yderligere må der ikke ligge nogen planer for fjernvarme i dit område, og der må ikke allerede være indlagt fjernvarme.

Dernæst skal den varmepumpe, du søger om tilskud til, være en luft til vand-varmepumpe. Tilskuddet gælder ikke luft til luft-varmepumper. Som et femte krav skal varmepumpen være mærket enten A++ eller A+++. Vær opmærksom på, at langt de fleste varmepumper på markedet er A++ mærket, hvilket udløser et mindre tilskud, end hvis der er tre plusser i forlængelse af A'et.

Ekstra kostbart at installere den tilskudsberettigede model

Hos Amalo har vi udvalgt den bedste varmepumpe, det har været muligt at finde på markedet – nemlig en Panasonic Monoblock luft til vand-varmepumpe. Den går hånd i hånd med to forskellige typer af løsninger til at varme dit brugsvand op: henholdsvis Amalo Smart, der er en varmeveksler, og Amalo KombiTank, der er en varmtvandsbeholder. 

Det er dog kun den dyre løsning, der er tilskudsberettiget: Amalo KombiTank der er en varmtvandsbeholder med plads til 185 liter vand plus en buffertank på 80 liter. En løsning der egner sig godt, hvis du har behov for meget varmt vand på én gang.

De færreste har dog nødvendigvis brug for en varmtvandsbeholder, og ulempen ved denne er, at den er noget dyrere at installere sammenlignet med Amalo Smart. Amalo Smart er let at installere, og du sparer 12.500 kr. til VVS og elmontør. Det er også en slags penge – og samtidig slipper du selvfølgelig for bøvlet med at søge tilskud.

LÆS OGSÅ: Varmtvandsbeholder eller varmeveksler - hvad skal du vælge?

Spar penge med Amalo Smart

Foruden det faktum, at du kan spare 12.500 kr. alene i installation ved at vælge Amalo Smart, er der også andre fordele ved varmeveksleren. Og det er nok derfor, at ni ud af ti af vores kunder ender med at vælge netop den løsning.

Amalo Smart er en varmeveksler, der kun laver varmt vand, når du åbner for vandhanen. På den måde sparer du strøm, fordi du ikke har et tomgangstab fra en varmtvandsbeholder, der typisk holder vandet 55 grader varmt.

Derudover er der den åbenlyse fordel, at du kan få din varmepumpe op at køre i løbet af kort tid frem for at vente flere måneder på et eventuelt tilsagn om tilskud, alt imens du betaler til dyr olie og gas. Det giver god mening at forbedre din bolig nu – selv uden tilskud til din luft til vand-varmepumpe.

LÆS OGSÅ: Venter du på tilskud? Så misser du måske den gratis gasafkobling i ventetiden

FAQ

Hvad er alternativet til at søge om tilskud til en luft til vand-varmepumpe?

Alternativet til at ansøge om tilskud er at investere i en billigere løsning end den, der er tilskudsberettiget. Hvis du vælger Amalo Smart-løsningen, kan du spare 12.500 kr. alene i installation sammenlignet med den tilskudsberettigede model.

Hvem udbetaler luft til vand-varmepumpe tilskud?

Det tilskud, du kan opnå til din nye luft til vand-varmepumpe, kommer fra Energistyrelsens Bygningspulje. Den åbner flere gange om året frem til 2026.

Hvorfor bør jeg ikke søge luft til vand-varmepumpe-tilskuddet?

Der er flere grunde til, at det ikke er besværet værd at søge om tilskud til din nye luft til vand-varmepumpe. Blandt andet er svartiden lang og dermed dyr, når du fortsat bliver nødt til at fyre med olie eller gas i din bolig.