Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmtvandsbeholder eller varmeveksler – hvad skal du vælge?

Skrevet d. 25. maj 2022

af Lasse Damgaard

Varmtvandsbeholder eller varmeveksler – hvad skal du vælge?

Amalo har to løsninger: Amalo Smart (varmeveksler) og Amalo KombiTank (varmtvandsbeholder). Spørgsmålet er, om du skal vælge den ene eller den anden? 

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Amalo har en meget klar holdning til, hvilken varmepumpe der er den bedste på markedet. Det er Panasonic monoblock luft til vand-varmepumpen.

Spørger du os, er Panasonic Monoblock varmepumpens svar på en Rolls Royce. Den er nemlig bygget op af komponenter af højeste kvalitet, så du kan få en optimal, billig og driftssikker varmeløsning, og så ligger den på et prisniveau, hvor du betaler for lige nøjagtig det, du får. Hverken mere eller mindre.

Kort sagt: Den perfekte balance mellem pris og kvalitet.

Men selvom varmepumper primært er kendt som en bæredygtig og klimavenlig varmekilde til opvarmning af boligen, er det ikke kun luften i dit hjem, der skal varmes op. Det skal brugsvandet også, og hos Amalo har vi to løsninger: Amalo Smart og Amalo KombiTank.

Vi uddyber begge løsninger nedenfor og forklarer, hvorfor Amalo Smart ofte er den bedste løsning, selvom den ikke er tilskudsberettiget.

Amalo Smart – en enkel og billig løsning

Langt de fleste boligejere tror, det er nødvendigt med en stor varmtvandsbeholder for at have varmt vand i haner og bruser dagen lang. Men det er det faktisk ikke. Du kan ofte nøjes med en såkaldt varmeveksler.

En varmeveksler udveksler koldt vand til varmt vand i det øjeblik, du har brug for det. Det vil sige, når du tænder for vandet under bruseren eller radiatoren. Altså kun, når det er nødvendigt. Rent teknisk varmes brugsvandet delvist op af varmepumpen gennem en pladeveksler, hvorefter gennemstrømsvarmeren giver det sidste boost.

Og du skal ikke være nervøs for at løbe tør for varmt vand; Amalo Smart opvarmer vandet hurtigere, end du kan nå at bruge det.

Den enkle løsning betyder, at du ikke skal bruge energi på at holde et depot af vand varmt, som det er gældende med en varmtvandsbeholder, og derfor er en moderne varmeveksler en af de billigste og mest effektive måder at opvarme vandet i din bolig på.

Netop derfor er det i langt de fleste tilfælde denne løsning, vi anbefaler til kunderne.

LÆS OGSÅ: Amalo Smart: fordele og ulemper

Der er dog den ulempe ved Amalo Smart, at den ikke er tilskudsberettiget. Hos Amalo oplever vi, at det har stor betydning for kunderne, og det får dem til at tvivle på, om det er den rigtige løsning.

Det forstår vi naturligvis godt. En varmepumpe er en stor investering, og selvom der er gevinst at hente på månedlig basis, er det altid rart at få et tilskud til udgifterne. Men vi vil gerne mane enhver tvivl i jorden: Amalo Smart er stort set altid den bedste løsning til en privat husstand.

Selvom Amalo Smart ikke er tilskudsberettiget, sparer du den dyre varmtvandsbeholder væk, og derfor er prisforskellen ikke så stor. Samtidig kan den leveres og installeres langt hurtigere, da du ikke skal vente på statens tilskud – som du i øvrigt ikke kan være sikker på at få.

Så for at opsummere: Med Amalo Smart kan du få din varmepumpe med det samme og dermed komme i gang med at spare penge på varmen hurtigst muligt. Og da du sparer den dyre varmtvandsbeholder væk og samtidig hurtigere kommer i gang med at spare penge på varmeregningen, er det i sidste ende ikke mange kroner og øre, der adskiller de to løsninger.

Amalo KombiTank – når en varmtvandsbeholder er nødvendig

Som du kan læse af ovenstående, er Amalo Smart klart vores favorit, men det er ikke altid den mest hensigtsmæssige løsning. Skal du bruge meget varmt vand på samme tid, er Amalo KombiTank at foretrække.

Amalo KombiTank består af en 185 liter rustfri varmtvandsbeholder, der sikrer, at du har rigeligt med varmt vand til alle behov. Også de lange varme bade. Der medfølger desuden en 80 liter buffertank, der sikrer, at varmepumpen kører jævnt, slides mindre og bruger mindre energi – kort sagt giver den dig en stabil drift af dit varmesystem.

Derudover er Amalo KombiTank tilskudsberettiget. Det betyder, at du – hvis du søger energitilskud hos Bygningspuljen – kan være heldig at få en økonomisk håndsrækning til skiftet fra din nuværende varmekilde til varmepumpe.

LÆS OGSÅ: Guide til tilskud til varmepumpe: Hvordan får jeg tilskud?

Når det er sagt, bør du overveje dit behov for en varmtvandsbeholder grundigt. Nuvel, den er tilskudsberettiget, men faktisk er prisforskellen ikke så stor, når du sammenligner Amalo Smart og Amalo KombiTank – på trods af tilskuddet.

Derfor bør det i højere grad være dine behov, der afgør, om du skal vælge den ene eller den anden løsning.

Varmtvandsbeholder eller varmeveksler?

Det er svært at give et entydigt svar på, om du skal vælge en varmtvandsbeholder eller en varmeveksler. Det afhænger af forskellige faktorer, og vi er nødt til at kende dit forbrug, før vi kan give dig det endelige svar.

Med det sagt oplever vi i knap 90 % af tilfældene, at Amalo Smart er den mest effektive løsning til private husstande, når den opsættes i kombination med en varmepumpe.

Først og fremmest fordi den sikrer dig varmt vand, når som helst du har brug for det, og altid i de mængder, der er nødvendige. Du løber altså ikke tør for varmt vand, uanset hvor mange lange bade familien tager i træk. Derudover oplever du ikke et tomgangstab fra en varmtvandsbeholder, der typisk holder vandet 55 C° varmt – og du sparer derfor strøm.

Alligevel er der situationer, hvor varmtvandsbeholderen er den bedste løsning. 

Er du i tvivl, anbefaler vi, at du indhenter et gratis og uforpligtende tilbud på en varmepumpe i toppen af siden her. Vi har udviklet et system, hvor du indtaster enkelte oplysninger om din husstand og dit varme- samt vandforbrug, hvorefter vi med stor præcision kan sige, hvilken løsning der er den rette i lige præcis dit tilfælde. 

– og du er naturligvis altid velkommen til at ringe og få en snak med en specialist, der kan uddybe vores anbefaling.

 
En varmeveksler er et system, der udveksler koldt vand til varmt vand, i det øjeblik du har brug for det. Altså når du tænder for vandet under bruseren eller radiatoren.
 
En varmtvandsbeholder er en stor tank, der holder brugsvandet kontinuerligt varmt – cirka 55 grader celsius.
 
I langt de fleste tilfælde kan det bedst betale sig at vælge en varmeveksler, når du installerer en varmepumpe. Læs vores artikel for at forstå hvorfor.