Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Venter du på tilskud? Så misser du måske den gratis gasafkobling i ventetiden

Skrevet d. 23. maj 2022

af Lasse Damgaard

Venter du på tilskud? Så misser du måske den gratis gasafkobling i ventetiden

Der er fuld fart på omstillingen fra gas til varmepumper i de danske hjem. Er du en af dem, der har søgt om tilskud til at få en varmepumpe op, og venter du på tilsagn? Overvej, om det er ventetiden værd, for lige nu kan du få gratis gasafkobling – men kun hvis du skynder dig.

Siden februar 2022 har det endnu engang været muligt for private husejere at søge om gebyrfri afkobling fra gassystemet. Det sker via Regeringens tilskudspulje, der består af Afkoblingsordningen på 100 millioner kroner, og det er noget, mange danskere valgt at gøre brug af indtil nu. 

Når alle pengene i puljen er brugt, skal boligejere, der ønsker en frakobling af gasledningen, selv hoste op med pengene.

Er du en af dem, der gerne vil kobles af gas og i stedet varme huset op med varmepumpe, men venter på tilsagn til varmepumpetilskud? Så læs med her, og bliv klogere på, hvorfor det rent faktisk godt kan betale sig at benytte sig af den gratis gasafkobling i stedet.

Grib muligheden for gratis gasafkobling

Der kan være mange årsager til, at danske boligejere, der opvarmer huset ved hjælp af gas, ønsker at finde et alternativ til netop den varmekilde. Det kan blandt andet skyldes, at priserne på gas er ustabile og høje. Er du en af dem, der vil med på vognen og skifte til en anden varmekilde, er det om at slå til med det samme, for puljen svinder ind dag for dag.

Med den store rift, der er i øjeblikket, om at opnå gebyrfri afkobling af gassystemet, vil der snart ikke være flere penge tilbage i puljen. Og hvis du allerede har besluttet dig for, at du ikke længere vil opvarme dit hus med gas, og måske ligefrem har søgt om tilskud til varmepumpe, bør du overveje at slå til med det samme frem for at vente på, om tilsagnet går igennem.

Ventetiden på tilsagn til varmepumpe kan tage op til seks måneder, og når du får svaret, er det ikke sikkert, det er positivt. Der er nemlig en række krav, du skal overholde for at få tilkendt tilskuddet. 

Sådan søger du om gratis gasafkobling

For at få en bid af puljen til gratis gasafkobling skal du have en privat husholdning eller udleje en bolig. Denne bolig skal have:

- et gasfyr

- et forbrug på 100-6000 m3 gas om året

- ingen CVR-numre registreret på adressen med en årlig omsætning, der overstiger 50.000 kr.

Når ovenstående er overholdt, skal du sige din gasforsyning hos Evida op. Opfylder du kravene, og er der fortsat penge tilbage i puljen, kan du opnå en gratis gasafkobling. Er der ikke flere penge tilbage at komme efter, skal du selv betale gebyret, som du kan se på Evidas hjemmeside ved at indtaste dit postnummer. 

Tilskud til varmepumpe – er det ventetiden værd?

Har du søgt om tilskud til varmepumpe via Bygningspuljen, kan du risikere at vente længe på svar. Og i mellemtiden må du ikke igangsætte monteringen ved at lave en aftale med en installatør. Vi taler med andre ord om en ventetid, hvor du fortsat er afhængig af din gamle varmekilde og stadig betaler (dyrt) for den. 

Er det gas, der er tale om, misser du oven i købet chancen for at få en gratis gasafkobling. Det kan derfor ende med at blive en kostbar ventetid, hvor du – som tidligere nævnt – ikke engang er sikret et tilskud fra Bygningspuljen, når din ansøgning er færdigbehandlet.

Hos Amalo vil vores råd derfor lyde: hop med på afkoblingsordningen, mens der stadig er penge i puljen. Og overvej en ekstra gang, om det overhovedet er værd at gå efter en tilskudsberettiget varmepumpeløsning. Du kan spare 12.500 kr. i installation ved at vælge Amalo Smart, der ikke er tilskudsberettiget, men giver samme besparelse på varmeregningen, så snart den er sat til – den løsning vælger 9 ud af 10 af vores kunder.

Hvad er fordelene ved at skifte fra gas til varmepumpe?

Der er mange fordele ved at skifte opvarmningskilde i boligen fra gas til varmepumpe. Ved at søge om gratis gasafkobling er du med til at sikre, at Danmark går et skridt længere væk fra afhængigheden af den russiske gas, hvilket må siges at være højaktuelt grundet krigen i Ukraine. 

Med en varmepumpe får du desuden en varmeregning, der er meget sjovere at betale end de høje regninger for opvarmning med gas eller olie.

Derudover får du chancen for at vælge en mere bæredygtig varmekilde i form af en varmepumpe. Det kan man ikke ligefrem sige om naturgas, der er et fossilt brændsel, som udleder CO2, når gassen brændes af.

LÆS OGSÅ: 3 tips til dig, der skal investere i en varmepumpe

Se hvor mange penge der er tilbage i puljen

Det er nøjagtig på grund af ønsket om, at flere boliger i Danmark opvarmes med "grøn" varme, at afkoblingsordningen så dagens lys i Klimaaftalen 2020.

I Klimaaftalen fremgår det, at "danskernes varme (skal) være grøn. Det betyder, at det sorte valg skal være dyrere og det grønne billigere. Olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med grønne alternativer."

I aftalen er der sat midler af til gebyrfrie afkoblinger af gassystemet, som kan uddeles helt frem til 2026. På det nationale gasdistributionsselskab Evidas hjemmeside er det muligt at se, hvor mange penge der aktuelt er tilbage af puljen. Der er nemlig tale om først til mølle-princippet.

Hvor mange penge er der tilbage i puljen i Afkoblingsordningen?

På det nationale gasdistributionsselskab Evidas hjemmeside kan du holde øje med, hvor stort et beløb af puljen der er tilbage til gratis gasafkobling.

 

Hvorfor bør jeg vælge en gasafkobling?

Opvarmning med gas udleder CO2 og er derfor dårligt for klimaet. Søg om gratis gasafkobling, og vælg eksempelvis en varmepumpe som opvarmningskilde i stedet. Det er meget mere bæredygtigt.

 

Hvornår kan jeg søge om gasafkobling?

Det blev atter muligt at søge om gratis gasafkobling i februar 2022. Puljen, der oprindeligt var på 100 mio. kr., er fortsat åben, men det er først til mølle-princippet, så skynd dig at søge.