Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Spar over 50 % på din elpris med en luft til vand-varmepumpe

Skrevet d. 2. april 2020

af Lasse Damgaard

Spar over 50 % på din elpris med en luft til vand-varmepumpe

Din elpris er med al sandsynlighed ikke noget, du tænker meget over i hverdagen. Måske er det, fordi det virker som hårdt arbejde at sætte sig ind i. Eller også virker alle energiselskaber ens, så hvorfor spilde tiden på at forstå noget, der ikke kommer til at gøre en forskel for dig.

Men det kan godt betale sig at dykke ned i din elregning – specielt hvis du overvejer at investere i en luft til vand-varmepumpe. Både fordi du kan forhandle en del af din elpris med dit energiselskab, men også fordi du praktisk talt kan slippe for elafgiften ved at skifte til en varmepumpe.

Sådan får du den billigste elpris

For at give dig et overblik over, hvordan du kan påvirke din elpris, har vi sammenlignet de billigste alternativer vi kan finde (månedlige abonnementsudgifter er ikke medregnede). Prisforskellen ser dermed således ud:

Oversigt_over_elpris

En prisforskel på over 50 % lyder næsten for godt til at være sandt. Så lad os dykke ned i de enkelte poster for at forstå, hvordan du kan påvirke din elpris.

Betaling for el

Dette element bliver også kaldt den “rene” elpris på din elektricitet. Det er den del af prisen, der varierer mest i de forskellige tilbud, da den er et resultat af udbud og efterspørgsel på elmarkedet. 

Ifølge Forsyningstilsynet lå gennemsnitsprisen i hele Danmark i 2019 på 39,40 øre/kWh, men der er mange muligheder for at reducere denne post. Hvis du er mest tryg ved en fast elpris, kan Elforbundet mere end halvere prisen. Der kan du gratis blive medlem, hvorefter de vil forhandle en billig elpris for dig. I skrivende stund har de skaffet deres medlemmer en pris på 18,75 øre/kWh - dvs. 15 øre før moms.

Der kan være endnu flere penge at spare på en variabel elpris. Elpris.dk er en prissammenligningsplatform drevet af Forsyningstilsynet, hvor du kan få et godt overblik over variable elprisaftaler.

For gennemskuelighedens skyld har vi valgt at bruge den faste elpris i dette eksempel, da den variable pris baserer sig på kostprisen i elmarkedet, og derfor kan være sværere at forudsige. På trods af, at mange har en ren elpris på ca. 40 øre/kWh, regner vi her med den samme pris, hvis du ikke har en varmepumpe.

U/ varmepumpe
15,00 øre/kWh

M/ varmepumpe
15,00 øre/kWh

Betaling for transport

Denne post på din elregning dækker over de udgifter, der er forbundet med at drive og vedligeholde elnettet og transportere el ud til din husstand.

Eltransport og transportabonnement opkræves på vegne af dit elnetselskab og Energinet, der er ejet af staten. Udgiften til Energinet er ens over hele landet, men udgiften til dit elnetselskab varierer, alt efter hvor du bor henne i landet. Den kan du derfor kun påvirke ved at flytte til et område med en lavere transportudgift.

Derfor findes der billigere priser for transporten af el, men fordi prisen kun kan påvirkes ved at flytte bopæl, har vi holdt fast i den samme transportudgift i begge beregninger.

U/ varmepumpe
39,50 øre/kWh

M/ varmepumpe
39,50 øre/kWh

Afgifter

Næsten halvdelen af din elpris består af afgifter – en elafgift og en PSO-tarif. 

I 2021 ligger selve elafgiften på 90 øre/kWh. Mest interessant er det dog, at der her er en meget stor besparelse at hente med varmepumpen. Med en varmepumpe kan du nemlig gøre brug af den reducerede elvarmeafgift. Det kræver, at minimum 50 % af din boligs varmeforbrug kommer fra el – f.eks. en varmepumpe. Hvis det kriterium er opfyldt, kan du få en væsentlig lavere elafgift på alt forbrug over 4.000 kWh/år. 

Dermed kan en varmepumpe næsten fjerne elafgiften på al forbrug over 4.000 kWh/år.

I 2020 har elvarmeafgiften ligget 0,8 øre/kWh. Dermed kan en varmepumpe næsten fjerne elafgiften på alt forbrug over 4.000 kWh/år. PSO-tariffen estimeres til at ville ligge på 1,3 øre/kWh i 2021, men lige nu betales den ikke og står til at bortfalde fuldstændigt i 2022.

U/ varmepumpe
90,00 øre/kWh

M/ varmepumpe
0,80 øre/kWh

Hvad betyder det for dig?

Hvis du ikke har en luft til vand-varmepumpe, kan du spare lidt på den “rene” elpris.

Men hvis du har en varmepumpe, kan din reelle elpris til varme komme under 1 kr./kWh – antaget at din husstand allerede bruger over 4.000 kWh på forbrugsel (lys, vaskemaskine, TV, osv.).

Det virker måske ikke af meget, men hvis vi regner på forskellen mellem et hjem med et gammelt oliefyr, nyt oliefyr og en luft til vand-varmepumpe er der en mærkbar forskel.

Sammenligning_elpris

Lad os tage en familie – to voksne, to børn – der bor i et ganske almindeligt parcelhus på 130m² og bruger ca. 4.450 kWh/år på forbrugsel. Deres økonomi ændrer sig drastisk, alt efter hvilken varmekilde der er installeret. Den dyre elpris er allerede blevet brugt på forbrugsel, fordi det overstiger 4.000 kWh/år. Det betyder, at de betaler lige omkring ca. 69 øre/kWh til varme, hvis de har den billigste elpris på markedet.

gammelt_nyt_oliefyr_vs_varmepumpe

Bolius estimerer, at deres bolig forbruger 5.170 kWh/år til varme med en luft til vand-varmepumpe – det giver et årligt varmeforbrug på 3.567 kr. De estimerer samtidig, at det samme hus forbruger 1.880-2.420 liter olie alt efter alderen på oliefyret. Olieprisen svinger meget, men p.t. koster en liter olie ca. 10 kr. ved OK, hvilket giver en årlig varmeudgift på 18.800-24.200 kr. Samtidig sparer familien også en smule på deres forbrugsel, fordi denne post overstiger de 4.000 kWh, hvor elvarmeafgiften træder i kraft.

I dette tilfælde kan familien dermed spare 15.738-21.138 kr:/år ved at skifte oliefyret ud med en varmepumpe.

Ovenstående beregninger er fra april 2020. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Hvor meget kan du spare?

Hos Amalo har vi gjort det nemt for dig at finde ud af, hvor meget du kan spare. Når du har fået et tilbud, kan du nemlig indtaste dine forbrugsdata - så laver vi kvit og frit en skræddersyet levetidsrapport på din varmepumpeinvestering.

Indtast din adresse øverst på siden, svar på 7 simple spørgsmål, og indtast dine forbrugsdata til slut. Så klarer vi resten 😀