Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Spar penge på det varme brugsvand

Skrevet d. 10. september 2022

af Lasse Damgaard

Spar penge på det varme brugsvand

I en tid hvor en række dagligvarer, brændstof, el og gas stiger på grund af inflation, er det oplagt at sætte skarpt ind på, hvor du kan spare i dagligdagen. Det kan du blandt andet på det varme brugsvand. Hvordan? Læs med, og find ud af det her.

Den usikre tid rent økonomisk, som vi lever i i øjeblikket, hvor vi ikke aner, hvor meget vi skal betale for en liter benzin i næste uge, har formodentlig en indflydelse på de fleste danskeres økonomi og forbrug. Derfor kan det være relevant at stoppe op og se, hvor det er muligt at spare penge.

Et af de mest oplagte steder at spare er på dit vand- og varmeforbrug. Holder du huset og brugsvandet varmt med gas eller olie, kan der være en god slat penge at spare ved at skifte til en luft til vand-varmepumpe i stedet.

En ting er det faktum, at priserne på gas og olie er høje og har været det et stykke tid. Et andet faktum er, at forbrug af olie eller gas bestemt ikke er en klimavenlig måde at holde sit hjem og brugsvand varmt på. Her kommer varmepumpen igen ind som et godt bud på et bæredygtigt og miljøvenligt alternativ.

Spar knap to tredjedele i forbrug og service med varmepumpe kontra oliefyr

Det er det rene win-win at vælge en luft til vand-varmepumpe som varmekilde i din bolig. Som nævnt ovenfor sparer du penge. Mange penge. Med vores beregner kan du se hvor meget. Du finder den her på forsiden, hvor det eneste den kræver, er, at du indtaster din adresse, og vupti – så har du en besparelse, der er til at tage og føle på.

Videncentret Bolius har også regnet på besparelser på luft til vand-varmepumpe versus oliefyr. Videncentret når frem til, at man med en luft til vand-varmepumpe i et 130 kvadratmeter stort hus med fire personer har en årlig udgift på omkring 8.000 kr. i el og service.

Kigger vi i stedet på et nyt oliefyr, vil lige omkring 23.500 kr. om året gå til fyringsolie og service. Disse tal er fra efteråret 2021, og beregningen er dermed lavet før de prisstigninger, vi har set i løbet af 2022.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til at sænke din varmeregning

Afbrænd fossile brændsler, eller udnyt sol og vind

Foruden besparelsen i kroner og øre ved at vælge en luft til vand-varmepumpe frem for et oliefyr eller et gasfyr, er valget som sagt også et win for miljøet. Det skyldes, at olie og gas er fossile brændsler, der udleder store mængder CO2, når de afbrændes. Disse har desuden en udløbsdato, da vi ikke har uendelige mængder af olie og gas i undergrunden.

Når en luft til vand-varmepumpe varmer dit hus og brugsvand op, bruger den derimod el. El kommer i større og større grad fra vedvarende energikilder, og derfor er denne løsning mere grøn, når sol og vind har leveret strømmen.

En anden positiv faktor ved en varmepumpe er, at den er meget omkostningseffektiv. Det vil sige, at den kan lave meget varme ud af den strøm, der forbruges. En varmepumpe kan lave 3,5-5 kWh varme ud af hver kWh el, den bruger. Det kan man se ved at kigge efter SCOP-faktoren. 

Spar penge ved at opvarme brugsvandet med en varmeveksler

Når det kommer til varmepumpeløsningen, har du foruden selve varmepumpen også brug for enten en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder. Disse sørger for varmt brugsvand til radiatorerne, gulvvarmen og vandet i vandhanen.

Hos Amalo har vi begge løsninger klar til vores kunder, og vi får tit spørgsmålet om, hvilken løsning man skal gå med. Svaret er, at det blandt andet afhænger af, hvordan forbruget i din husstand er, og om I har brug for meget varmt vand på én gang.

De fleste af vores kunder kan fint klare sig med den billigste udgave, som er Amalo Smart – varmeveksleren. En varmeveksler udveksler koldt vand til varmt vand. Det gør den i det sekund, du har brug for det varme vand. Det kan eksempelvis være, når du står under bruseren.

Det vil sige, at veksleren kun bruger strøm, når du har brug for det. En varmtvandsbeholder vil derimod hele tiden bruge strøm på konstant at holde vandet på en bestemt temperatur.

Hold en jævn og lavere temperatur

Udover at du kan spare penge ved at vælge en varmeveksler frem for en varmtvandsbeholder, kan du også spare knaster ved at indstille veksleren til en lavere temperatur. Det kræver nok lidt forklaring, så den kommer her.

I en varmtvandsbeholder står brugsvandet stille over længere tid, og derfor kan bakterier som legionella leve og formere sig. For at undgå det skal man sørge for, at temperaturen i en varmtvandsbeholder er over 55°C, eller sørge for at køre et såkaldt "legionella-program" en gang om ugen, hvor temperaturen hæves til for eksempel 65°C. Det kræver, at varmepumpen bruger en elpatron, og den er dyr i drift.

Det behøver en varmeveksler derimod ikke, da den ikke har en beholder, hvor vandet står stille. Dermed kan du køre med en lavere brugsvandstemperatur. Flere af vores kunder kører med maksimalt 45°C. Jo lavere temperatur, desto flere penge sparer du.

FAQ
Hvad er en varmeveksler?

En varmeveksler udveksler koldt vand til varmt vand. Det sker i det sekund, du har brug for det. Det kan være, når du tænder for vandet under bruseren eller skruer op for radiatoren.

Hvad er fordelen ved at bruge varmepumpe frem for olie- eller gasfyr?

Der er flere fordele ved at opvarme dit hjem med en luft til vand-varmepumpe. Du sparer penge sammenlignet med, hvis du bruger olie eller gas. Derudover er det en grøn løsning.

Hvordan kan jeg spare penge på brugsvand med en varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe består til dels af en varmepumpe og enten en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder. Med varmeveksleren kan du på flere måder spare penge på dit brugsvand.