Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Støjskærm til varmepumpe: Er det en god ide?

Skrevet d. 25. februar 2022

af Lasse Damgaard

Støjskærm til varmepumpe: Er det en god ide?

De færreste vil opleve, at der er brug for en støjskærm til en luft til vand-varmepumpe. Og det er generelt uklogt at pakke varmepumpen ind. 

Skal, skal ikke? Det dilemma eller spørgsmål står boligejere ofte med, når det kommer til at "pakke" en luft til vand-varmepumpe – og specifikt udedelen – ind efter montering. 

Nogle overvejer det af æstetiske årsager, hvor der er et ønske om at få varmepumpen til at indgå harmonisk i ejendommens samlede udseende eller designmæssige udtryk. 

Andre overvejer det, fordi de er bange for, at luft til vand-varmepumpen støjer, og tænker at støjen kan reduceres ved at pakke pumpen ind i en form for konstruktion – oftest en trækonstruktion med lameller eller lignende.

Hos Amalo får vi også engang imellem spørgsmålet om, hvor vidt det er et fornuftigt træk at pakke varmepumpen ind. Og selvom ønsket er forståeligt, er vores svar som oftest, at det ikke er en god idé, hvad enten det er på grund af udseende eller som værn mod støj og lyd.

Varmepumpen skal ikke pakkes ind i støjskærm

En luft til vand-varmepumpe lever af frisk luft og har således brug for en konstant og løbende forsyning af frisk luft. Det er nemlig energien i luften, der udvindes og omdannes til varme. 

Hvis varmepumpen ikke får tilstrækkeligt med frisk luft, falder varmepumpens effekt og effektivitet, og det betyder dermed dårligere varmeproduktion, højere omkostninger og faktisk også kortere levetid for varmepumpen, da den i sådanne tilfælde vil være driftsmæssigt udfordret. 

Er der overhovedet behov for en støjskærm?

En luft til vand-varmepumpe udsender en vis mængde lyd eller støj. Det kan ikke undgås. Det er dog vores erfaring, at de fleste varmepumpeejere som udgangspunkt ikke lægger ret meget mærke til støjen i dagligdagen. 

Det bedste man kan gøre for at undgå støjgener, er at vælge den rette placering fra begyndelsen.

Hvis man af den ene eller anden grund vælger en placering væk fra huset – og eksempelvis tæt på skel og en nabo (især hvis det er i nærheden af naboens opholdsrum som terrasse eller lignende) – kan det godt give mening at afbøde støj med en afskærmning. 

Det kan være et skur, en støjvæg, buskads eller lignende.

Der er regler for støjniveauet fra en varmepumpe. Det er der af hensyn til de omkringliggende omgivelser og naboer. Du kan blive klogere på, hvordan støj breder sig fra varmepumpens mulige placering i Energistyrelsens støjberegner her

Få tilbud på varmepumpe inden for 24 timer

Indtast din adresse øverst på siden her - så kommer du videre til vores tilbudsberegner.

Udseendet er en af årsagerne – en anden er, at ejeren er bange for, at luft til vand-varmepumpen støjer, og at støjen kan reduceres ved at pakke pumpen ind i en form for konstruktion.
 
Hos Amalo lyder svaret som oftest, at det ikke er en god idé at pakke varmepumpen ind, hvad enten det er på grund af udseende eller som værn mod støj og lyd.
 
Nogle overvejer det af æstetiske årsager, hvor der er et ønske om at få varmepumpen til at indgå harmonisk i ejendommens samlede udseende eller designmæssige udtryk. Man skal dog være varsom, da det kan nedsætte effektiviteten på varmepumpen.