Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Stigende gaspriser sætter skub i udfasningen af gasfyr

Skrevet d. 25. februar 2023

af Lasse Damgaard

Stigende gaspriser sætter skub i udfasningen af gasfyr

Høje gaspriser går hårdt ud over de boligejere, der opvarmer boligen ved hjælp af gas. Hos Amalo mærker vi tydeligt tendensen: Danskerne er i gang med udfasning af gasfyr. Og her vælger flere de effektive og bæredygtige varmepumper som erstatning.

Det er i øjeblikket mere og mere dyrt rent økonomisk at være dansker. Der er både tale om stigende fødevarerpriser såvel som gaspriser, der skyder i luften som en anden luftballon.

Ifølge Berlingske har over 400.000 danske boligejere et gasfyr som primær opvarmningskilde i hjemmet. Og for dem er det tydeligt, at der skal lægges flere penge til side end normalt for at holde varmen.

Derudover er flere boliger i det danske land tilknyttet fjernvarmeanlæg, der også bruger gas. De mærker således også til de høje gaspriser. 

Og hvor meget er gaspriserne i grunden steget? Amalo har taget et kig på det.

Udfasning af gasfyr er højaktuelt grundet høje gaspriser

Gaspriserne tog allerede et godt hop op ad priskurven i 2021. Det fik en ekspert fra Videncentret Bolius til at regne på, hvor meget mere en gennemsnitsfamilie betalte det år ved brug af gasfyr i hjemmet kontra året før.

Ekstraregningen lød på hele 7.610 kr. mere, end familien havde brugt på gas året forinden. Det var især i december, at regningen blev ekstra høj.

Normalt betaler vi cirka syv kroner for en kubikmeter naturgas i Danmark, men i december 2021 var prisen mere end fordoblet og lå på 15 kr. pr. kubikmeter.

Hvor prisstigningen i 2021 skyldtes, at efterspørgslen på naturgas var unormalt stor om sommeren, kigger vi nu ind i en helt anden situation. Siden der udbrød krig i Ukraine, er gaspriserne blevet påvirket endnu mere.

Slå til nu og få gratis gasafkobling

Prisen på gas ser ikke ud til at stabilisere sig eller ligefrem falde foreløbigt. Samtidig trækker regeringen også danskerne i en retning, hvor "vejen frem er ud med sort energi og ind med det grønne," som klimaministeren har udtalt.

Og med udsigt til en ekstraregning på over 7.000 kr. på gas, som de fleste nok vil kunne mærke i budgettet, er det måske på tide at ændre kurs rent varmekildemæssigt.

Det er oplagt at træffe beslutningen om, at nu er tiden moden til udfasning af gasfyr. Ikke mindst, fordi du kan benytte dig af Statens afkoblingsordning, hvor du kan søge om gratis gasafkobling. Dermed slipper du for at betale for den afgift, der normalt er til frakobling af gasledninger.

Puljen åbnede igen i januar 2023, hvor der var afsat 100 millioner kroner. Puljen forsvandt hurtigt, men en ny afkoblingspulje forventes åbnet senere i 2023. Der er god grund til at handle hurtigt, når den er åben, for når puljen er tom, skal du selv punge ud for afgiften. 

Flere vælger den stabile løsning med varmepumper

Som vi omtalte før, er priserne på gas ustabile af flere årsager. Derfor kan en varmepumpe være en god løsning, da den sikrer en stabil varmeregning. Det vil sige, at du bedre kan planlægge frem i tiden uden bekymringer for, hvor meget du skal hive op af lommen om et halvt eller helt års tid som betaling for gassen.

Og faktisk vælger flere danskere at opvarme huset med varmepumpe.

Salget af varmepumper er steget med hele 14 procent i 2021 sammenlignet med året før. Og det er tilsyneladende en udvikling, der fortsætter – særligt nu, hvor gaspriserne er usikre, og mange derfor kan se sit snit til at spare store penge på varmeregningen.

Kan det betale sig at skifte fra gasfyr til varmepumpe?

Tallene fra før viser, at ekstraregningen for opvarmning med naturgas steg med 7.610 kr. på et år for en gennemsnitlig familie. Til sammenligning steg ekstraregningen for de familier, der opvarmede deres hus ved hjælp af varmepumper, blot med 2.710 kr.

Dermed ser vi sort på hvidt, at der er penge at spare på den lange bane ved at sige farvel til gasfyret og goddag til varmepumpen. Mange penge endda.

Ud over at du helt konkret får flere penge at rutte med i hverdagen, er valget af varmepumpe som opvarmningskilde også et godt valg for miljøet. Her må vi sige, at et gasfyr er en tung makker at danse med i forhold til CO2-udledning.

LÆS OGSÅ: Udskiftning af oliefyr til varmepumpe – er det den rigtige løsning?

Hvad er fordelene ved en varmepumpe?

Er du stadig ikke helt med på, hvorfor en varmepumpe kan være en god løsning frem for et gasfyr, så læs med her. For som vi allerede har været lidt inde på, er der flere gode årsager til at vælge en varmepumpe som primær opvarmningskilde i dit hjem – heriblandt:

- En stabil varmeregning

- Billig varme

- En bæredygtig løsning

- En løsning, der ikke fylder så meget pladsmæssigt

- Varmestyring på autopilot

- Hurtig installation, hvilket gør, at du snarest kan få din nye varmekilde i brug

- Du undgår lang og dyr ventetid på fjernvarmetilkobling (nogle kobles først på i 2028) samt opgravning rundt om din bolig.

Den mest energieffektive løsning

Når beslutningen om valg af varmepumpe skal tages, står vi hos Amalo klar med gode råd og vejledning. Der er mange ting at tage stilling til, og derfor har vi gjort det nemt for vores kunder. Vi har nemlig fundet den bedste varmepumpe på markedet.

Efter mange grundige kig i adskillige produktblade, specifikationer og feedback fra brugere er valget faldet på en Panasonic monoblock luft til vand-varmepumpe. Lige netop den varmekilde sikrer dig et af markedets mest energieffektive løsninger til dit hjem. Det er ultimativt den varmepumpe, der giver dig mest varmepumpe for pengene.

Når vores installatører kender varmepumpen ud og ind, kan du også regne med en service i top, når vi kommer og installerer en varmepumpe hos dig.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

Hvad er fordelen ved at udskifte et gasfyr med en varmepumpe?

Der er mange fordele ved at udfase gasfyret til fordel for en varmepumpe. Du sparer penge på varmen, du tager et bæredygtigt valg, og du får en stabil varmeregning.

Hvad er prisforskellen på at varme med gas kontra varmepumpe?

I 2021 oplevede fik en gennemsnitsfamilie, der opvarmer med naturgas, en ekstraregning på over 7.000 kr. sammenlignet med året før. For gennemsnitsfamilien, der opvarmer huset med varmepumpe, var ekstraregningen blot på lidt over 2.000 kr.

Hvad er ulempen ved gasfyr som opvarmningskilde?

I øjeblikket er priserne på naturgas meget høje. Derudover er de ustabile. Og kigger vi på CO2-udledningen, er gas Sorteper for miljøet.