Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Solceller: Opbygning og effektivitet

Skrevet d. 14. maj 2023

af Rasmus Høtoft

Solceller: Opbygning og effektivitet

Der er mange gode grunde til at installere solceller på taget. Det giver mulighed for at spare på strømregningen, tjene lidt på overskudstrøm og så er det selvfølgelig et plus i klimaregnskabet. Men hvordan virker solceller egentlig?

Sådan er solceller opbygget

Solceller består af siliciumplader, der er behandlet med forskellige materialer, der kan producere elektricitet, når sollys rammer dem. Når sollyset rammer solcellerne, skaber det en bevægelse af elektroner, som skaber en elektrisk strøm. Solceller består som regel af flere lag, der hver især har en vigtig funktion i at omdanne sollys til elektricitet.

Det øverste lag på solcellen er som regel et antirefleksionslag, som hjælper solcellen med at absorbere mere sollys og dermed øge effektiviteten. Det næste lag er normalt et gitter, der hjælper med at samle elektriciteten fra solcellen. Derefter kommer det aktive lag, som er lavet af silicium og er det sted, hvor elektriciteten skabes. Endelig er der bagsiden af solcellen, som fungerer som en elektrisk kontakt til solcellen.

Solcellers effektivitet: Hvor meget strøm producerer de?

Mængden af elektricitet, som solceller producerer, afhænger af flere faktorer, såsom størrelsen på solcellen, effektiviteten af solcellen og mængden af sollys, der rammer solcellen. Typisk producerer solceller omkring 100-300 watt pr. kvadratmeter. Man regner med, at en gennemsnitlig bolig har brug for et solcelleanlæg på mellem 3 og 10 kW til at dække deres energibehov.

Forskellige typer solceller

Der er flere forskellige typer solceller på markedet, hver med deres egne fordele og ulemper. Her er en kort oversigt over de mest almindelige typer solceller:

1. Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller er lavet af forskellige materialer, der er blevet påført en overflade, som kan producere elektricitet. De er billigere og mere fleksible end krystallinske solceller, og kan derfor være mere velegnede til visse typer installationer. De er dog også mindre effektive end krystallinske solceller og kan have en kortere levetid.

2. Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller er lavet af flere krystaller af silicium og er billigere end monokrystallinske solceller, men de er også mindre effektive end monokrystallinske solceller.

3. Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller er lavet af en enkelt krystal af silicium og er de mest effektive solceller på markedet. Hos Amalo forhandler vi Longi Solar-paneler, som er opbygget på netop denne måde. Vi foretrækker denne type solceller, da det er langt den mest effektive type af solceller på markedet. 

Hvorfor vælge solceller fra Amalo?

Solceller er en god investering for enhver boligejer, der ønsker at være mere klimavenlig og spare penge på strømregningen. Der er flere forskellige typer solceller på markedet, og hver type har sine egne fordele og ulemper. Hos Amalo har vi valgt at arbejde med de bedste produkter på markedet, herunder Huawei Sun2000 Inverter, Huawei LUNA2000-batteri og Longi Solar-paneler.

Med vores produkter kan vi sikre vores kunder et solcelleanlæg, der er effektivt, pålideligt og holdbart. Huawei Sun2000 Inverter fordeler strømmen mellem husets forbrug, batteriet og elnettet, og Huawei LUNA2000-batteriet er den perfekte løsning for dem, der ønsker at optimere deres energiforbrug og minimere afhængigheden af det offentlige elnet. Longi Solar-paneler er kendt for at være blandt de bedste i verden og leveres med en ydelsesgaranti på 25 år.

Ved at vælge solceller fra Amalo kan du være sikker på at have et solcelleanlæg, der er optimalt tilpasset dine behov og krav til ydeevne og holdbarhed. Kontakt os i dag for at høre mere om vores solcelleløsninger og få et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg til dit hjem.

Prøv vores prisberegner her, og få et uforpligtende tilbud

Solcellers effektivitet påvirkes af flere faktorer, herunder solcellekvaliteten, dens placering i forhold til sollyset, solcellestørrelse, solcelleteknologi og temperatur. Andre faktorer, der påvirker effektiviteten, er luftforurening og skygge, som kan nedsætte solcellens ydeevne.
Solceller kan typisk producere mellem 100 og 300 watt pr. kvadratmeter afhængigt af solcellestørrelsen og mængden af sollys. En gennemsnitlig bolig kræver et solcelleanlæg på mellem 3 og 10 kW for at dække deres energibehov.
Ja, solceller kan producere strøm på en overskyet dag, men mængden af elektricitet, de producerer, vil være lavere end på en solrig dag. Solceller kræver stadig sollys for at kunne generere elektricitet, men de vil producere mindre strøm, hvis der er mindre sollys tilgængeligt.