Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Bliver varmepumpen mindre effektiv, når der er frost?

Skrevet d. 12. februar 2023

af Rasmus Høtoft

Bliver varmepumpen mindre effektiv, når der er frost?

Det korte svar er nej.
Varmepumper fra Amalo er lige så effektfulde om vinteren som om sommeren.

Amalo installerer og leverer kun én type luft til vand-varmepumpe. Det gør vi ikke, fordi det er det nemmeste for os. Det gør vi, fordi det er den bedste varmepumpe for langt de fleste af vores kunder.

Der er tale om Panasonic Monoblock, som er en meget effektiv luft til vand-varmepumpe. Særligt set i forhold til prisen (og sammenlignet med andre varmepumpe-modeller, hvor samme effektivitet koster langt mere).

Vores foretrukne varmepumpe er meget effektfuld om sommeren, og den er nøjagtig lige så effektfuld om vinteren. Der er ingen forskel i pumpens varmeeffekt uanset, om der er er syv plusgrader eller syv minusgrader.

Effekt helt ned til minus 20 grader

Panasonic har udviklet et måleparameter, der går under betegnelsen T-CAP, hvilket kort og godt er en forkortelse for "total kapacitet".

I praksis betyder det, at varmepumpen, som Amalo tilbyder, holder sin nominelle effekt helt ned til -20°C. Det er ret unikt, da man ved mange andre varmepumper ofte ser, at effekten falder (også nogle gange markant) i takt med, at temperaturen udenfor falder, og minusgraderne bliver højere og højere. Teknologien bagved T-Cap er faktisk patenteret af Panasonic.

Luft til vand-varmepumpen Panasonic Monoblock yder altså det samme i plus- og minusgrader, og det er en stor fordel i det danske klima, hvor der bliver koldt om vinteren (selvom temperaturen sjældent nærmer sig de -20 grader).

Oversigt over effekt i frost

En varmepumpes varmekapacitet fortæller, hvor meget varme varmepumpen kan levere i en given udetemperatur. Selvom det ikke er raketvidenskab – og at effekten ikke svinger trods frost – kan du i skemaet nedenfor se, at du får den effekt, du betaler for, med Panasonic Monoblock – både om sommeren og vinteren.

Tabel over effekt i frost

Som sagt er det ret usædvanligt, da de fleste varmepumper faktisk indebærer en mærkbart faldende ydelse, jo koldere vejret bliver. Og det er naturligvis derfor, vi kun arbejder med Panasonic Monoblock.

Læs mere om Panasonic Monoblocks forskellige specifikationer her.

Husk service på varmepumpen

Som med de fleste andre installationer opretholder varmepumper mest optimalt deres effekt, hvis de efterses og serviceres i tilfælde af problemer.

Derfor er det en rigtig god idé at få tjekket varmepumpen en gang imellem. Ud over det lovpligtige årlige serviceeftersyn bør du indimellem tilse varmepumpen og tjekke, at der ikke er skader eller andre uforudsete problemer på installationen.

Amalo tilbyder forskellige serviceaftaler. Bliv klogere på de forskellige muligheder her.

Du kan også indtaste din adresse her og få et tilbud på en varmepumpe: