Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad koster varme om måneden?

Skrevet d. 16. februar 2023

af Lasse Damgaard

Hvad koster varme om måneden?

Med de stigende energipriser, der er i øjeblikket, kan du godt forberede dig på, at din næste varmeregning formentlig bliver højere end den forrige. Med hvad koster varmen egentlig om måneden?

Der er fart på energipriserne, og det mærker forbrugerne, lige så snart varmeregningen dukker op. Det gælder, uanset om du fyrer med olie, gas eller holder varmen ved hjælp af el. På stort set alle linjer er det nødvendigt at punge mere ud end sædvanligt.

I medierne møder vi historier om familier, der står på randen til at skulle forlade hus og hjem på grund af høje varmeregninger. Men hvad er op og ned på priserne, og hvad er den billigste måde at opvarme din bolig på? Det har vi hos Amalo taget et kig på.

Hvorfor stiger priserne?

Der er flere grunde til, at energipriserne stiger. Det er dels en blanding af politiske spændinger og dels krigen i Ukraine, der har fået gaspriserne til at stige. Det har en indflydelse på priserne på strøm og olie, og derudover spiller vejret en rolle. 

Der har nemlig været en del tørke i Sydeuropa i 2022, få dage med vind her til lands, og generelt set er beholdningen af Nordens vandreservoirer lave. Dertil kommer, at genopbygningen af Tyrafeltet er forsinket. Naturgasfeltet skulle være færdigt, men er udsat til 2024, og derfor går der lidt endnu, før Danmark kan få gavn heraf.

Og når priserne på varmekilderne hopper i vejret, er det den almene forbruger, der står med regningen. 

Få et indblik i fjernvarmens kredsløb

Inden vi kigger på, hvad det koster at holde en gennemsnitlig bolig varm om måneden, tager vi et kort oprids af de typiske varmekilder. Den mest udbredte er fjernvarme, som over halvdelen af de danske boliger er koblet på. 

Med fjernvarme sendes vandet afsted fra varmeværket til de husstande, der har indlagt fjernvarme. Det sker under jorden i isolerede rør. Der er to rør, hvor det ene rør er til vand, der transporteres til boligerne, mens det andet transporterer vandet tilbage til værket. 

Tilbage ved værket bliver vandet varmet op igen. Og sådan kører kredsløbet. Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, hvordan vandet varmes op. Det kan være ved at brænde kul, flis, halm, geotermi, gas eller olie af. Det kan også være ved at fremstille strøm fra kraftvarmeværker, ligesom opvarmningen kan foregå med vind eller sol eller overskudsvarme fra industrien.

Færre fyrer med gas og olie 

Et oliefyr er bygget op af en brænder, en kedel og en skorsten, mens et gasfyr består af en brænder og en kedel. Uanset om du fyrer med olie eller gas, er der tale om afbrænding af fossile brændstoffer, som udleder CO2 til atmosfæren. 

Begge typer varmekilder er der et politisk ønske om at udsluse i højere og højere grad. Af samme årsag er der søsat forskellige puljer, der skal fungere som en økonomisk gulerod for, at de danskere, der fyrer med gas eller olie, sløjfer fyret og erstatter det med en mere bæredygtig opvarmningsform.

Det er ligeledes en tendens, vi kan aflæse i statistikkerne, altså at den andel af bygningsareal, der varmes op ved hjælp af olie, bliver mindre og mindre, som årene går.

Vælg den grønne løsning med varmepumpen

Er du en af dem, der er på udkig efter en mere grøn måde at varme boligen op på, kunne en luft til vand-varmepumpe være et godt bud. En luft til vand-varmepumpe kører på strøm, og den virker ved, at den tager varmeenergi fra luften og leder varmen ind i boligen. Det sker via varmerør mellem inde- og udedelen.

Når vi taler om en luft til vand-varmepumpe, medfølger der også en del til opvarmning af brugsvandet. Amalo tilbyder to forskellige slags løsninger til denne opgave. Den ene kalder vi Amalo Smart, og det er en såkaldt varmeveksler.

Amalo Smart udveksler koldt vand med varmt i det sekund, du har brug for det – altså når du for eksempel tænder for vandhanen eller bruseren i badet. Det er den løsning, langt størstedelen af vores kunder vælger, fordi den passer godt til de flestes behov for varmt vand.

Den anden løsningsmodel, vi tilbyder, er Amalo Kombitank. Det er en varmtvandsbeholder med en tank på 185 liter samt en buffertank på 80 liter, der sikrer, at varmepumpen kører jævnt og dermed slides mindre. Hvis du har behov for at kunne bruge meget varmt vand på én gang, er Amalo Kombitank det rette valg til din bolig.

LÆS OGSÅ: Varmtvandsbeholder eller varmeveklser - hvad skal du vælge?

Opsummerende er luft til vand-varmepumpen et rigtig godt bud på en løsning til at holde varmen i din bolig. Varmeregningen er meget billigere end ved opvarmning med olie eller gas: I et gennemsnitligt hus på 130 kvm løber den månedlige pris for opvarmning med gas over 4.500 kr., mens du med varmepumpe skal betale omkring 1.700 kr.

Samtidig er det som nævnt en langt mere miljøvenlig måde at komme igennem kolde vinterdage på samt tage varme brusebade uanset årstid.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 
 
Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.
Det er fjernvarme, der er den billigste måde at opvarme en bolig og brugsvand på. Det er dog ikke alle, der kan blive koblet på fjernvarme, og i så fald er en luft-til-vand-varmepumpe en rigtig god løsning, der er miljøvenlig og billigere end olie og gas.
Det afhænger af, hvilken varmekilde du bruger i din bolig, hvad du skal betale. I et gennemsnitligt hus på 130 kvm løber den månedlige pris for opvarmning med gas over 4.500 kr., mens du med varmepumpe skal betale omkring 1.700 kr.
Der er flere årsager til, at det koster mere at varme en bolig op, uanset hvilken varmekilde du bruger. Det er både årsager som tørke, manglende vind, lave vandreservoirer og krigen i Ukraine, der spiller ind.