Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvilken varmekilde skal jeg vælge til bæredygtigt byggeri?

Skrevet d. 20. september 2022

af Lasse Damgaard

Hvilken varmekilde skal jeg vælge til bæredygtigt byggeri?

En af tidens hotteste trends inden for byggebranchen er bæredygtigt byggeri. Og hvis et byggeri skal være bæredygtigt, er der visse krav, der skal overholdes – heriblandt en miljøvenlig varmekilde. Og hvilke varmekilder lever egentlig op til det prædikat?

Når du skal vælge den mest bæredygtige varmekilde til dit hjem, er der flere muligheder at vælge imellem. Hvilken er så bedst og mest miljøvenlig? Der hersker i hvert fald ikke nogen tvivl om, hvilke varmekilder der slet ikke er med i opløbet om at blive valgt til som varmekilde i et bæredygtigt byggeri. Det er selvfølgelig gas- og oliefyr, vi her hentyder til.

Faktisk blev det tilbage i 2013 forbudt at opsætte et oliefyr i et nybyggeri. Det samme gælder for gasfyr, dog med få undtagelser. Opvarmning med gasfyr er i den grad på vej ud, fordi Danmark som helhed ønsker at gøre sig fri af russisk gas. Som boligejer med gasfyr kan du i perioder søge om tilskud til at blive koblet af gassen, så du kan opvarme din bolig mere miljøvenligt end med gas. 

Men lad os vende tilbage til bæredygtige byggerier og de varmekilder, du godt må opføre. Her er der tale om varmekilder som luft til vand-varmepumpe, solceller, jordvarme og pillefyr, som dog er noget omdiskuteret, hvilket vi kan lægge ud med at forklare nærmere om.

Er pillefyr en bæredygtig varmekilde?

Pillefyr – også kendt som træpillefyr – er en varmekilde, flere boligejere har valgt til i løbet af årene frem for et gas- eller oliefyr. Et træpillefyr minder om en brændeovn og er kendt for at være forholdsvis nemt at have med at gøre. Fyret har den fordel, at du kan være væk hjemmefra i flere timer og stadig komme hjem til en ovn, der brænder, i modsætning til de fleste almindelige brændeovne, som du løbende skal fodre med brænde.

Et træpillefyr består af et anlæg, der er bygget op af et magasin til træpillerne, en brænder samt en kedel. Når der fyldes træpiller i magasinet, føres pillerne over i brænderen, hvor der tilsættes luft via et indbygget blæserør.

I forhold til de miljømæssige gevinster ved et pillefyr er det dog nødvendigt at holde tungen lige i munden. Et pillefyr bliver nemlig varmet op med træpiller, som er sammenpresset savsmuld og træspåner. Og hvis ikke du får fat i træpiller, der består af eksempelvis rester fra en møbelproduktion eller lignende, er det at varme hjemmet op med træpiller ikke så bæredygtigt endda. Faktisk forurener pillefyret i så fald mere, end hvis du brænder kul af. Det er derfor vigtigt at tage med i overvejelserne om valg af varmekilde.

Hvad er fordelen ved jordvarme?

Et jordvarmeanlæg kan være en fin løsning, hvis vi ser på det miljømæssige aspekt. Det kræver dog en temmelig stor udgravning af din grund. Jordvarmeanlæg udnytter den varme, der er i jorden, og skal derfor graves ned. Varmen fra jorden bliver så overført til radiatorerne i dit hjem samt til opvarmning af brugsvand. 

Selve slangen, som bliver gravet ned, indeholder en frostsikker væske, og det er med den, at varmen transporteres til en varmepumpe. Herfra trækker pumpen varmen ind i huset, og væsken sendes retur ud i vandslangerne igen.

Løsningen kræver som nævnt en større udgravning af din grund, og du skal derfor have både plads i din have og mod på et besøg af gravemaskiner, og hvad deraf følger. Derudover koster et jordvarmeanlæg en del at anlægge og installere sammenlignet med de øvrige miljøvenlige varmekilder, der er på markedet.

Solceller som opvarmningskilde

Med solceller bruger du solen som energikilde. Det sker ved, at solcellerne omdanner lyset til elektricitet, og dermed skaber solcelleanlægget varme eller strøm. 

Som tommelfingerregel siger man, at en familie på fire i et hus på 140 kvadratmeter har brug for 6 til 12 kvadratmeter solceller for at producere 6 kWt årligt, hvilket så kan bruges til at opvarme boligen og brugsvandet.

I Danmark, hvor solen ikke skinner så meget om vinteren, vil du typisk få behov for en supplerende varmekilde, som for eksempel fjernvarme eller en varmepumpe. På den måde kan solceller levere en del af den varme, du har brug for i dit hjem – dog mest i de solskinsrige timer om sommeren.

Det er ikke alle, der må eller kan anlægge solcelleanlæg ved eller på boligen. Det afhænger af faktorer som solcellernes vægt, samt om det er tilladt i det område, din bolig ligger i. Derudover er det forskelligt, hvor du må få lov til at opføre solcellerne, da nogle kommuner har regler for det med et ønske om at bevare områdets æstetiske udtryk.

Egner en varmepumpe sig til bæredygtigt byggeri?

Som rosinen i pølseenden vil vi tage et kig på en luft til vand-varmepumpe, som blot har brug for strøm for at fungere. En luft til vand-varmepumpe består af to dele: en del, der er placeret udenfor, og en mindre del, der står indenfor i dit hus. En luft til vand-varmepumpe trækker varmeenergi fra luften, hvilket sker i pumpens udedel, og sender det ind i dit hjem via varmerør mellem inde- og udedelen. Dernæst fordeles varmen i dit hjem via gulvvarme og/eller radiatorer. Du får ligeledes varmt vand til badet og vandhanen.

Hos Amalo har vi to forskellige løsninger til dig. Den ene kalder vi Amalo Smart, og den består af en varmeveksler, der kort sagt udveksler koldt vand til varmt, når du har brug for det. Det kan være, når du tænder for radiatoren eller bruseren. Det er den løsning, som langt de fleste af vores kunder kan klare sig med ud fra det behov, der er i de fleste danske hjem.

Den anden løsning er Amalo KombiTank. Den består af en 185 liter rustfri varmtvandsbeholder samt en ekstra tank som buffer. KombiTanken er således velegnet til de boliger, der har brug for at anvende meget varmt vand på samme tid.

LÆS OGSÅ: Er din bolig er egnet til en luft til vand-varmepumpe?

Grøn strøm gør varmepumpen bæredygtig

En luft til vand-varmepumpe, der som nævnt kun kører på strøm, er et rigtig godt bud på en klimavenlig opvarmningskilde til bæredygtigt byggeri. Det skyldes, at en stor del af vores strøm i Danmark bliver produceret med enten sol- eller vindenergi. Derfor kan du med ren samvittighed bruge din varmepumpe til opvarmning af hjemmet og brugsvandet.

En rapport fra Teknologisk Institut (2020) har også slået fast, at et skift til varmepumpe er en af de bedste energiforbedringer, du kan foretage i dit hjem. Det gælder, uanset om du bor i en større eller mindre bolig. Så hvis du er ved at energiforbedre dit hjem i rejsen mod en mere bæredygtig bolig, kan valg af bæredygtig varmekilde altså blive et kæmpe flueben, du kan sætte, hvis du vælger en varmepumpe.

FAQ

Hvad er en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe udvinder varmen fra luften og sender den ind i dit hjem, så du har varmt brugsvand og varme i dine radiatorer eller som gulvvarme.

Hvad gør en varmepumpe velegnet til bæredygtigt byggeri?

En varmepumpe er velegnet som varmekilde i et bæredygtigt byggeri, fordi den kører på strøm, som i Danmark bliver produceret helt grøn i store dele af tiden.

Hvilke boliger passer en varmepumpe til?

En varmepumpe passer til mange typer boliger, lige fra et beboeligt anneks til sommerhuset og et almindeligt parcelhus. Varmepumpen egner sig også rigtig godt til bæredygtigt byggeri.