Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Luft til vand-varmepumpe og gulvvarme: Perfekt kombination

Skrevet d. 25. februar 2022

af Lasse Damgaard

Luft til vand-varmepumpe og gulvvarme: Perfekt kombination

En luft til vand-varmepumpe i kombination med gulvvarme er en effektiv og super god opvarmningsform. 

Skal man pege på en varmeafgiver og en varmekilde, der er bedste venner, er man nødt til at pege på gulvvarme og luft til vand-varmepumpen. Til sammen er det en effektiv kombination, der kan give komfortabelt indeklima og billig og effektivt varmeforbrug.

Her følger en hurtig introduktion til, hvorfor gulvvarme og varmepumpe er et rigtig godt match.

Hvordan virker en varmepumpe sammen med gulvvarme?

En luft til vand-varmepumpe kan bruges i kombination med både radiatorer og gulvvarmeanlæg, fordi den kobles direkte på boligens varmesystem. Faktisk nøjagtigt ligesom ved et gas- eller oliefyr. Derfor er det også nemt at udskifte et gammel fyr med en varmepumpe, fordi man kan genbruge varmesystemet og varmeafgiverne.

En varmepumpe laver varmen på den måde, at varmepumpens udedel trækker den udendørs luft ind i varmepumpens system, hvor energien i luften udvindes.

Her mødes den udendørs luft nemlig af kølemidlet, der har så lavt et kogepunkt, at udendørsluften får kølemidlet til at fordampe. Herefter sørger en kompressor for at komprimere dampen, så der dannes varme.

Varmen transporteres videre til varmepumpens kondensator og derefter videre ud i boligens centralvarmesystem – og på den måde videre til varmeafgiverne, hvad enten det er radiatorerne eller gulvvarmerørene (eller begge dele). Og til vandhanerne selvfølgelig, da en luft til vand-varmepumpe også kan opvarme brugsvand.

Hvad er fordelene ved gulvvarme, når man har varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe er et super godt match, hvis du allerede har vandbåren gulvvarme. Det skyldes, at varmepumpen har en bedre effektfaktor (COP/SCOP) ved lave fremløbstemperaturer. Det er eksempelvis ikke så vigtigt med et gas- eller oliefyr, hvor virkningsgraden ikke svinger så meget.

Når varmen derefter fordeles via gulvet – altså et langt større areal end for eksempel radiatorer – er det langt mere effektivt på grund af den lavere fremløbstemperatur.

Luft til vand-varmepumpe fungerer også glimrende sammen med radiatorer, men er altså mere effektiv sammen med vandbåren gulvvarme.

Få tilbud på luft til vand-varmepumpe

Hvad koster en varmepumpe egentlig? Man kan ikke give et generelt svar, da det afhænger af den bolig, der skal varmes op. Derfor har vi brug for få, enkle oplysninger. Når vi har dem, kan vi så til gengæld sende et meget præcist tilbud og beregning på, hvad du kan spare hvert eneste år i lavere varmeforbrug ved at skifte til en luft til vand-varmepumpe.

Start med at indtaste din adresse øverst på siden, og bliv klogere på prisen på en varmepumpe til dit hjem.

Hvorfor er en varmepumpe mere effektiv sammen med gulvvarme end radiatorer?

Når varmen fordeles via gulvet – altså et langt større areal end for eksempel radiatorer – er det mere effektivt på grund af den lave fremløbstemperatur, vandet fra en varmepumpe har.
 
En luft til vand-varmepumpe er et super godt match, hvis du allerede har vandbåren gulvvarme. Det skyldes, at det vand, der varmes op med en varmepumpe, har en lavere fremløbstemperatur end ved eksempelvis et gas- eller oliefyr.
 
En luft til vand-varmepumpe kan bruges i kombination med både radiatorer og gulvvarmeanlæg, fordi den kobles direkte på boligens varmesystem.