Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmeregningen stiger – men knap så meget, hvis du har en varmepumpe

Skrevet d. 18. februar 2023

af Lasse Damgaard

Varmeregningen stiger – men knap så meget, hvis du har en varmepumpe

Varmeregningen stiger, nærmest uanset hvilken varmekilde du har i dit hjem. Bekymrer du dig om, hvad næste varmeregning ender op på? Beregninger viser, at varmeregningen stiger, hvis du har varmepumpe, men knap så meget, som hvis du har gasfyr.

Det er nogle meget svingende kurver, du får øje på, hvis du kigger priserne på energikilder efter i sømmene i øjeblikket. For flere af energikilderne gælder det, at prisen er steget og i perioder fortsat stiger. Det er især naturgas, der har taget et seriøst prishop.

Men du har sikkert også hørt – eller mærket på egen pengepung – at elpriserne er høje. Og det kan måske få nogle til at overveje, om det overhovedet er smart og god timing at skifte den nuværende varmekilde ud med en varmepumpe, der udelukkende kører på strøm.

Beregninger viser, at det er det. Der er stadig penge at spare ved at varme boligen og brugsvandet op ved hjælp af en luft til vand-varmepumpe. Den besparelse kommer især til udtryk, hvis vi sammenligner med opvarmning med naturgas.

Hvad er årsagen til, at din varmeregning stiger?

Lad os starte med at kigge på, hvorfor danskernes varmeregning har taget et godt nøk opad den seneste tid. Det skyldes flere årsager, og det er især tre faktorer, der spiller ind på el-, gas- og olieprisen og dermed får din varmeregning til at stige.

  1. Situationen i Ukraine: Priserne på gas stiger, fordi Rusland har skruet ned for leveringen af gas til Europa. Det påvirker priserne på el, da priserne på gas og el hænger tæt sammen. På samme måde har det også en indflydelse på prisen på olie.
  2. For få dage med blæst: Når det ikke blæser synderlig meget, får vi el fra andre kilder end vindmøllerne. Det skubber el- og gasprisen op, da man fortsat mange steder i verden bruger gas til at producere el. Derudover er der mangel på vand i vandreservoirer her i Norden, og Sydeuropa har været ramt af tørke.
  3. Forsinkelse på genopbygning af Tyrafeltet: Det største naturgasfelt, vi har i Danmark, hedder Tyra. Det er ved at blive genopbygget og skulle være færdigt nu – men dette er udskudt til 2024.

Hvordan ser prisstigningen konkret ud?

Du har muligvis allerede en idé om, at varmeregningen forbliver høj i den kommende tid. Og i så fald kan Green Power Denmark bekræfte den antagelse. Green Power Denmark er en organisation for alle typer erhverv, der har med el at gøre.

Organisationen har regnet på, hvor meget din varmeregning kan ventes at stige, når vi kigger frem i tiden. Og lad os bare gøre det klart: Der er ikke noget, der tyder på, at varmen bliver billigere. I regnestykket tages der udgangspunkt i en gennemsnitlig familie på fire medlemmer, der bor i et 150 kvadratmeter stort hus.

Der er regnet med udgangspunkt i tre forskellige typer huse, hvor vi her vil fremhæve det ældre hus, der er energirenoveret. Her ser vi, at hvis familien varmer hjemmet og brugsvandet op ved hjælp af gasfyr, kostede det dem 1.133 kr. for tredje kvartal i 2021. Året efter er den post steget til 3.009 kr. for samme kvartal. Det er en stigning, der er til at mærke, men det stopper ikke her.

Fremskrivningen af de forventede priser for fjerde kvartal 2022 viser nemlig, at familien skal op at betale svimlende 11.172 kr. 

Det lader vi lige synke ind, mens vi kigger på samme perioder for opvarmning med varmepumpe.

Hvad kommer brug af varmepumpe til at koste?

Regnestykket tager fortsat udgangspunkt i en gennemsnitlig familie. Og denne gang kigger vi på opvarmning af bolig og brugsvand med en varmepumpe.

Igen starter vi med at sammenligne priserne for tredje kvartal 2021 med priserne for tredje kvartal 2022. Her ses det, at familien betaler 518 kr. det første år og 1.536 kr. året efter.

Spoler vi tiden frem til fjerde kvartal 2022, vil regningen ifølge Green Power Denmark løbe op på 7.060 kr. 

Konklusionen er dermed, at selvom begge varmekilder forventes at give en højere varmeregning, stiger varmeregningen knap så meget ved brug af varmepumpe, som hvis du har et gasfyr i brug. Det skyldes blandt andet, at en varmepumpe bruger omkring tre gange mindre energi til samme varmebehov.

Gør miljøet en tjeneste med varmepumpen

Foruden muligheden for at få en væsentligt mindre varmeregning, rummer opvarmning med varmepumpe kontra gasfyr også en række andre fordele. Et af de andre store plusser er, at du får en varmekilde, der er langt mere bæredygtig end gas.

Ved brug af gasfyr afbrændes fossile brændstoffer, hvilket er en stor synder i forhold til at udlede CO2 i atmosfæren. Det gør sig ikke gældende ved brug af varmepumpe, der udelukkende kører på strøm. Og når strømmen ved hjælp af vind og sol er grøn, er varmepumpen så bæredygtig at bruge, som nogen varmekilde nærmest kan være.

Desuden har du mulighed for at få tilskud til at blive koblet af gasledningen. Det sker med Statens Afkoblingspulje, hvor du kan søge om at få tildelt tilskuddet efter først til mølle-princippet. Læs mere hos Evida.dk. Derudover er varmepumpen den bedste energirenovering, du kan foretage i dit hus, hvilket du kan læse mere om i indlægget her.

Hvilken varmepumpeløsning skal jeg vælge?

Hos Amalo har vi foretaget det første (og måske sværeste) valg, når det kommer til at skifte varmekilde til en luft til vand-varmepumpe. Vi har nemlig gennemtrawlet markedet og læst specifikation efter specifikation igennem for at finde den mest optimale varmepumpe til vores kunder. Valget er faldet på en Panasonic Monoblock. Vi kalder den for varmepumpens Rolls Royce.

Dermed er det blot op til dig at vælge den løsning, du ønsker at få med til din varmepumpe. Hos Amalo tilbyder vi to forskellige løsninger, hvoraf den billigste, Amalo Smart, passer til langt de fleste danske hjem. Amalo Smart er en varmeveksler, der udveksler koldt vandt til varmt vand, når du har brug for det. Det vil sige, når du tænder for vandhanen eller bruseren i badeværelset. Amalo Smart fylder ikke så meget rent pladsmæssigt som en varmtvandsbeholder, og den er desuden billigere at installere.

LÆS OGSÅ: Glem tilskud til varmepumpe - det er ikke nødvendigt

Som alternativ til varmeveksleren har vi en Amalo Kombitank, der er en varmtvandsbeholder. Den udmærker sig ved at være i stand til at levere meget varmt vand på én gang. Det skyldes, at den består af både en 185 liter stor varmtvandsbeholder samt en buffertank på 80 liter. Amalo Kombitank er tilskudsberettiget.

Kontakt os gerne for at rådføre dig med os om, hvilken løsning der passer bedst til dit hjem og behov.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

Hvad gør varmepumpen til et bedre valg end gas, når varmeregningen stiger?

Gas- og elpriserne svinger meget i øjeblikket. Dykker man ned i varmeregningen hos en gennemsnitsfamilie, skal familien hoste op med langt flere penge, hvis de varmer huset op med gas, end hvis de bruger varmepumpe.

Hvorfor er varmepumpe en god løsning rent miljømæssigt?

En varmepumpe gør det rigtig godt som grøn spiller, når vi kigger generelt på varmekilder til hjemmet. Gas og olie er fossile brændstoffer, der udleder meget CO2 ved afbrænding.

Hvorfor stiger varmeregningen?

Der er flere årsager til, at både olie-, gas- og elpriserne ændrer sig i øjeblikket, og at vi oplever, at varmeregningen stiger. Det skyldes bl.a. krisen i Ukraine, mindre blæst, lav vandbeholdning i Norden samt tørke i Sydeuropa.