Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmepumpetilskuddet er alligevel ikke skattepligtigt

Skrevet d. 23. september 2021

af Lasse Damgaard

Varmepumpetilskuddet er alligevel ikke skattepligtigt

OPDATERING: Tilskuddet er ikke skattepligtigt

Der herskede forvirring hos Energistyrelsen om, hvorvidt tilskuddet fra Bygningspuljen var skattepligtigt. Energistyrelsen har nu fundet lovteksten, der siger, at tilskuddet ikke er skattepligtigt. Fritagelsen ligger i noget der hedder ligningsloven:

"Til den skattepligtige indkomst medregnes ikke (...) 3) tilskud til private bygningsejere, der gennemfører projekter om energibesparelser og energieffektiviseringer i deres bygninger, hvor hovedanvendelsen er helårsbeboelse, og til energimærkning af bygninger anvendt som dokumentation ved ansøgning om tilskud til sådanne energibesparelses- og energieffektiviseringsprojekter efter § 7, stk. 1, nr. 1, i lov om fremme af besparelser i energiforbruget,"

Amalo reagerede hurtigt fordi:

  • Energistyrelsen skal (ifølge Skat) være i stand til at pege på den lovtekst, der gør tilskuddet skattefritaget - det kunne de hverken d. 22-09-2021 eller 23-09-2021.
  • Derfor bad Energistyrelsen selv os om at betragte tilskuddet som skattepligtigt.
  • Puljen åbner igen d. 28. september, og mange har endnu ikke gjort brug af deres tilskud.
    Hvis tilskuddet derfor var skattepligtigt, kunne vi nå at redde mange uvidende husejere fra at tage et valg, der kunne have store konsekvenser for deres privatøkonomi.

Hos Amalo er vi glade for, at der nu er rene linjer, og at mange danskere alligevel ikke skal betale nogle af tilskudskronerne tilbage - og at borgere stadig trygt kan gøre brug af tilskuddet. Det ændrer dog ikke på at Energistyrelsen har haft rod i butikken, og vi er blevet rost af vores brancheorganisation Tekniq for at reagere hurtigt.

Her er grunden til forvirringen

Alle har troet, at tilskuddet fra Bygningspuljen er skattefritaget, hvilket Energistyrelsen også har skrevet på deres hjemmeside.

skattefritagelse_bygningspuljen

Problemet var dog, at skattefritagelsen aldrig har indgået i den bekendtgørelse, der ligger til grund for Bygningspuljen. Skat kunne ikke bruge teksten på hjemmesiden som belæg for, at tilskuddt var skattefritaget - hvis ikke fritagelsen findes i en lovtekst, er alle tilskud som udgangspunkt skattepligtige.

Skat rådede Amalo til at kontakte Energistyrelsen. Alle styrelser skal ifølge Skat være i stand til at give et konkret svar på, hvilken lovmæssig skattefritagelse et tilskud har. Amalo kontaktede Energistyrelsen, og da de ikke kunne give et svar, vejledte de os til at betragte tilskuddet som skattepligtigt - indtil andet var bevist.

Amalo fik Energistyrelsen til at bekræfte, at indtil andet var bevist, måtte tilskuddet betragtes som skattepligtigt.

Da Energistyrelsen ikke kunne give os en tidshorisont for, hvornår vi kunne forvente et svar, følte vi os nødsagede til, at offentliggøre, hvad vi vidste. Der skal i alt gives tilskud for 675. mio. kr. i 2021. Derfor ville konsekvenserne være uoverskuelige for tilskudsmodtagere, hvis det viste sig, at de var skattepligtige. 

Amalo står klar med en
varmepumpeløsning

Om du har tænkt dig at søge tilskuddet eller ej, så kan Amalo hjælpe. Hvis du ikke allerede har fået et tilbud hos Amalo, kan du starte med at indtaste din adresse øverst på siden og svare på nogle simple spørgsmål.