Hvordan regulerer du varmen med din varmepumpe fra Amalo?

Er du usikker på, hvordan du optimalt regulerer varmen i dit hjem for den mest effektive drift? Her får du svaret.

Quickguide:

Foretrækker du kortfattede svar uden unødvendig info? Så er denne guide for dig:

Vejledning til styring af dit Amalo varmesystem:

 1. Rum du ønsker varme: Hold ventilerne åbne ved at skrue op for termostaterne. Er der for varmt? Så sænk fremløbstemperaturen på kontrolpanelet til varmepumpen med 2-3°C fremfor at skrue på termostaten.
  Hvis du rammer grænsen (+5/-5), juster kompenseringskurven ved at følge denne guide ellers skriv en mail til vip@amalo.dk.
 2. Rum, der skal være koldere: Juster termostaten, f.eks. i soveværelset eller gæstetoilet.
 3. Tommelfingerregel: På en overskyet, vindstille dag skal du have den rette temperatur i dine varme rum med indstillingen 0, der hvor du ellers kan justere fra +5 til -5.

Du er sikkert vant til at regulere nedefra og op på dine termostater (altså fra indstilling 1-->5), men tænk i stedet, at du skal regulere oppefra og ned (5-->1), når du har en varmepumpe. Det giver bedre drift, og du undgår flowfejl.

Ønsker du at forstå teknikken bag? Læs videre nedenfor

Introduktion til varmesystemet

Din Amalo Panasonic Monoblock varmepumpe er en alt-i-en-enhed. For optimal drift af varmepumpen er der tre nøglefaktorer:

 1. Lavest mulig fremløbstemperatur
 2. Stort flow
 3. Stor vandmængde

1. Lavest mulig fremløbstemperatur

Varmepumpen forbruger mindre energi ved at producere 45°C varmt vand i stedet for 55°C.

2. Stort flow

Øger effektiviteten af radiatorer og gulvvarme ved at reducere forskellen mellem fremløbs- og returløbstemperatur. Du kompenserer for den lavere fremløbstemperatur, ved at øge flowet og udnytte dit varmesystem bedre.

3. Stor vandmængde

Kontinuerlig drift af varmepumpen giver bedst økonomi.

Udover dit hus' isolering påvirkes varmebehovet af udetemperatur, vind og sollys. Varmepumpen regulerer primært ud fra udetemperatur med en varmekompenseringskurve.

Sol og vind justerer du for med forskydning af varmekompenseringskurven (Justeres med pil op og pil ned fra -5 til +5)

Hvordan reguleres varmen i huset?

Den klart mest dominerende faktor for husets varmetab, er udetemperaturen. Derfor er det også den, som varmepumpen regulerer ud fra.

Når udetemperaturen falder, så stiger fremløbstemperaturen fra din varmepumpe. Det er  varmekompenseringskurven der styrer disse indstillinger.

image-png-1

Kompenseringskurven ovenfor viser, at hvis der er -5°C  udenfor, så vil varmepumpen lave 45°C varmt vand til dit centralvarmeanlæg. Er det +15°C, vil den sende 35°C varmt vand rundt i systemet.

Det vil i langt de fleste tilfælde kræve, at man justerer klimakurven over tid, for at få den til at passe præcis til husets varmetab. 

Altså er varmepumpen i stand til at kompensere for udetemperaturen, men hvad med vind og sol?  

Kompenseringskurven regulerer automatisk fremløbstemperaturen og dermed effekten. Men du kan også justere den manuelt ved at øge temperaturen med +5°C eller sænke den med -5°C.

Det giver mulighed for at kompensere for vind, som afkøler huset meget og dermed kræver mere varme. Omvendt kan du også sænke temperaturen, hvis solen skinner, og der pludselig bliver for varmt.

Indstillingen forskyder faktisk kurven op eller ned, så varmepumpen justerer stadig fremløbstemperaturen automatisk, men nu med en indstilling, der hele tiden er eks. +5 grader højere. Brug nedenstående tommelfingerregel til at finde ud af, om du er nogenlunde korrekt kørende med din kompenseringskurve.  

Tommelfingerregel:

På en vindstille og overskyet dag skal I holde den ønskede temperatur i stuen, med indstilling 0°C, det hvor du kan skifte mellem +5°C og -5°C.


Fintun din kompenseringskurve:

Hvis I eksempelvis har den rette temperatur i stuen, og der står +3, så kan I justere varmekompenseringskurven op med 3°C ved at ændre den fra 45/35 til 48/35 og efterfølgende sætte forskydningen ned til 0°C.

Hvordan indregulerer man sit varmesystem

Efter installationen indstiller Amalo kompenseringskurven Men dette er blot et godt gæt, som nogenlunde passer til de fleste huse. Opgaven er nu at justere varmekilden, så den passer til huset og varmesystemet. Dette gøres ved at identificere referencerummet, som kurven justeres efter.

Husets referencerum er det rum, som først falder under din ønskede rumtemperatur, når du nedjusterer fremløbstemperaturen på dit varmesystem. Typisk er det i store rum, som eksempelvis stue eller køkken-alrum.

Find husets referencerum:

 1. Gå til kontrolpanelet, og indstil fremløbstemperaturen til +5°C ved at trykke på pil op ↑
 2. Skru alle termostater op på maks. indstilling, så ventilerne er fuldt åbne. Vent 2-3 timer, eller indtil du føler, at der er for varmt.
 3. Sænk fremløbstemperaturen med 3°C ved at trykke på pil ned ↓
 4. Gå sådan frem, indtil du finder der rum, som først bliver koldt.
 5. Når du har fundet den rette indstilling, noterer du det ned og sætter indstillingen tilbage på 0°C
 6. Juster nu kompenseringskurven ved at følge denne guide. Var din indstilling fra før f.eks.+2, så hæver du kurven med +2°C på Y-aksen. Altså stod der 45/35 før, sætter den nu til 47/37.
 7. Lad altid termostaterne i dette/disse referencerum være fuldt åbne, og juster temperaturen via varmepumpens kontrolpanel.
 8. Er der rum, som eksempelvis børneværelset, som stadig er lidt for varme, så skru lidt ned på termostaten. Men husk at regulere oppefra og ned (5-->1) frem for nedefra og op (1-->5)

Når kompenseringskurven er indstillet og systemet indreguleret, så er der typisk ikke behov for at ændre i kompenseringskurven. Men er det nødvendigt, så følg guiden nedenfor, eller hvis du har et serviceabonnement, så kan du skrive til vip@amalo.dk - så kan vi justere den for dig.

Sådan ændrer du klimakompenseringskurven

 1. Sluk varmepumpen -->
 2. Tryk på de tre streger øverst til højre på kontrolpanelet for at gå ind i indstillinger -->
 3. Gå ned til "installatørindstillinger"
 4. Accepter advarslen
 5. Gå ned til "Driftindstillinger" -->
 6. Gå ind i "Varme" -->
 7. Gå ind i "Vandtemperatur for varme ON" -->
 8. Gå ind i "Kompenseringskurve" -->
 9. Med pilene op og ned justerer du den øverste temperatur til 45°C
 10. Tryk pil til højre for at gå til den næste temperaturindstilling.
 11. Indstil temperaturen til 35°C
 12. VIGTIGT: Tryk Enter i midten af displayet for at bekræfte indstillingerne.
 13. Gå tilbage til start, og tænd varmepumpen igen