Se dit tilbud på Min Amalo
DSCF8607

Fjernvarme

Det kan være svært at give et nøjagtigt billede af den årlige varmeudgift, der er forbundet med fjernvarme. Der er store forskelle på de priser, fjernvarmeværkerne tager for den samme mængde varme. Hos Dingeo.dk har de lavet en søgbar prisdatabase over alle fjernvarmeværker, så du kan finde dit lokale fjernvarmeværk. Den billigste fjernvarmepris for et 130 m² hus er 7.400 kr./år og 25.893 kr., hvor den er dyrest*.

Til sammenligningen bruger vi den gennemsnitlige fjernvarmepris på 0,71 kr./kWh varme. Ved fjernvarmen er taler man ikke om SCOP-værdi, da der et 1:1 forhold mellem 1 kWh varme og 1 kWh fjernvarme. Regnestykket for fjernvarmen ser derfor sådan ud: 18.100 kWh x 0,71 kr. = 12.851 kr./år*

Dermed sparer du 8.886 kr./år på varmeregningen med luft til vand-varmepumpen*.

 

Startinvesteringen

For at kunne sammenligne de to løsninger tager vi udgangspunkt i de gennemsnitlige anskaffelsespriser fra Bolius. Vi har ikke inkluderet håndværkerfradraget, da vi ikke ved, hvor meget du kan trække fra prisen med fjernvarmen. Ved begge investeringer fratrækker vi 35.000 kr., da vi antager, at der som minimum skal investeres i et nyt fyr.

 

Luft til vand-varmepumpe

Prisen for en luft til vand-varmepumpe lander hos os som regel et sted mellem 80.000 og 100.000 kr. inkl. montering, når håndværkerfradrag/tilskud er medregnet. I denne sammenligning tager vi derfor udgangspunkt i gennemsnittet: 90.000 kr. - 35.000 kr. = 55.000 kr.

Hvis du hurtigt vil have den præcise pris på din installation, kan du få det ved at svare på nogle simple spørgsmål, når du har indtastet din adresse på amalo.dk.

 

Fjernvarme

Her kan prisen også variere afhængigt af, hvilket fjernvarmeværk der skal udføre installationen. Ifølge Bolius' opgørelse varierer prisen mellem 40.000 og 100.000 kr. Derfor tager vi igen gennemsnittet, hvorfor vi ender på denne startinvestering: 70.000 - 35.000 kr. = 35.000 kr.

På selve startinvesteringen sparer du derfor i gennemsnit 20.000 kr. med fjernvarmen.

 

Fjernvarmen når aldrig at betale sig hjem

Den hurtigste måde at få et overblik på er ved at se på anlæggets tilbagebetalingstid. Den finder du gennem dette regnestykke:

Startinvestering / (nuværende forbrug - fremtidigt forbrug) = tilbagebetalingstid

Det nuværende gasforbrug  ligger som førnævnt på 12.870 kr./år. Da vi ikke kan spå om fremtiden, antager vi, at de nuværende forbrugspriser fortsætter gennem begge anlægs levetid (men med al sandsynlighed vil gas kun blive dyrere). Dermed ser tilbagebetalingstiden for fjernvarmen og luft til vand-varmepumpen sådan ud:

- Fjernvarme: 35.000 kr. / (12.870 kr. - 12.851 kr.) = 1.842,1 år
- Luft til vand-varmepumpe: 55.000 kr. / (12.870 kr. - 3.965 kr.) = 6,2 år

I dette gennemsnitlige eksempel er besparelsen på det årlige forbrug så lav, at det gør det komplet umuligt for denne familie at tilbagebetale investeringen. Dermed skal du heller ikke langt over gennemsnitsprisen på fjernvarme, før det er en underskudsinvestering fra starten.

Der er som sagt fjernvarmeværker, hvor priserne er noget tættere på varmepumpen. Men der er også tilfælde, hvor det koster over 25.000 kr. at opvarme det selvsamme hus. Samtidig er dette et øjebliksbillede af priserne - gas vil med al sandsynlighed blive relativt dyrere end både varmepumpen og fjernvarmen

Det bedste, du kan gøre for at få det økonomiske overblik, er at indtaste din adresse på amalo.dk. Så viser vi dig nemlig din tilbagebetalingstid, hvor du helt selv kan afgøre, hvilke variabler der skal indgå i beregningen.

 

*Ovenstående beregninger er fra 2021. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede.

 

Hvad kan bedst betale sig: fjernvarme eller en varmepumpe?
Startomkostningerne ved fjernvarme er lavere end omkostningerne ved en luft til vand-varmepumpe, men forbruget er ofte meget højere. Hvis du betaler mindre end 0,71 kr./kWh varme i dag, vil fjernvarmen til gennemsnitspris være en underskudsforretning for dig. Varmepumpen kan derimod spare en gennemsnitsfamilie 8.886 kr./år på varmeregningen.
Hvad koster det at skifte til en luft til vand-varmepumpe?
Hos Amalo lander prisen for en luft til vand-varmepumpe som regel et sted mellem 80.000 og 100.000 kr. inkl. montering, når tilskud/fradrag er medregnet. Vil du kende den endelig pris, kan du prøve vores tilbudskonfigurator og få et håndfast tilbud inden for 24 timer.
Hvor meget koster det at skifte til fjernvarme?
Prisen for at skifte til fjernvarme varierer, men det er ikke ualmindeligt, at den ligger et sted mellem 45.000 og 60.000 kr. alt i alt. Ved nyudlagte fjernvarmeområder kan der være en ekstraordinær lav startomkostning.