Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Sådan dimensionerer du dit solcelleanlæg

Skrevet d. 27. maj 2023

af Rasmus Høtoft

Sådan dimensionerer du dit solcelleanlæg

Solcelleanlæg er en investering i fremtiden og kan både være klimavenligt og økonomisk fordelagtigt for boligejere. Men hvordan finder man den rette størrelse solcelleanlæg til sit hus?

Der er flere ting, du skal tage i betragtning. Her i guiden får du en oversigt over, hvad du skal overveje, når du skal dimensionere dine solceller. Og som en virksomhed med mange års erfaring inden for solceller og bæredygtige energiløsninger vil vi også give vores anbefalinger til den ideelle størrelse på et solcelleanlæg.

Hvilken størrelse skal et solcelleanlæg have?

Dine solcellers størrelse afhænger af flere ting. Det første skridt i at dimensionere dit solcelleanlæg er at overveje din boligs energiforbrug og behov. For at gøre dette kan du undersøge dit årlige elforbrug ved at se på din seneste elregning eller ved at bruge en online elberegner. Når du har dette tal, kan du beregne den ideelle størrelse af dit solcelleanlæg.

TIP: Tag hensyn til fremtidige behov, som for eksempel hvis du har planer om at købe en elbil eller udvide din bolig.

Taghældning og -retning

En anden faktor, der påvirker størrelsen af dit solcelleanlæg, er taghældning og -retning. Solceller fungerer bedst, når de er rettet mod syd og har en taghældning på omkring 30 grader.

Hvis dit tag ikke er rettet mod syd eller har en hældning på mere end 30 grader, kan det påvirke solcelleproduktionen og kræve en større størrelse på solcelleanlægget for at få den ønskede effekt.

Kvalitet over kvantitet

Det kan være fristende at vælge et større solcelleanlæg for at producere mere strøm, men det kan også resultere i højere omkostninger og et mindre effektivt anlæg. Derfor er det essentielt at overveje kvaliteten af anlægget frem for kvantiteten af solceller. Det er vigtigt at vælge solceller af høj kvalitet fra pålidelige producenter og installatører.

Amalo tilbyder Longi Solar-paneler, som er blandt de bedste i verden. Med deres "Half-cut cells"-teknologi kan panelerne producere strøm selv ved lave indstrålinger, hvilket gør dem perfekte til brug på overskyede dage. Panelerne leveres desuden med en ydelsesgaranti på 25 år.

Kort og godt ...

Med en klar forståelse af din boligs energiforbrug, taghældning og -retning samt kvaliteten af solcellerne, kan du træffe en velinformeret beslutning om, hvilken størrelse solcelleanlæg der passer bedst til dit behov.

Husk på, at et solcelleanlæg ikke kun kan være en god investering for dig selv, men også for miljøet. Solcelleanlæg kan reducere CO2-udledningen og mindske afhængigheden af fossile brændstoffer. Derudover kan du med solceller også sælge overskudsstrøm tilbage til elnettet og dermed skabe ekstra indtægter.

Amalo tror på, at solcelleanlæg er en vigtig brik i kampen for en mere bæredygtig fremtid. Derfor er vi altid parate til at rådgive og guide dig til den bedste løsning for dig og din bolig.

Sammen kan vi gøre en forskel for både miljøet og din elregning.

Og hey – vil du have en nøjagtig pris på et veldimensioneret solcelleanlæg, så prøv vores prisberegner og bliv klogere på dine muligheder. Det er gratis og helt uforpligtende.

Hvor mange kW solceller må man sætte op?

Der er ingen lovmæssig grænse. Antallet af solceller, man kan sætte op, afhænger af husstandens årlige elforbrug og tagets størrelse.

Hvor stort et solcelleanlæg har jeg brug for?

Det afhænger af din husstands årlige elforbrug, tagets størrelse og retning samt din ønskede tilbagebetalingstid. For eksempel vil en husstand med et årligt elforbrug på 4.500 kWh typisk have brug for et 4-5 kW solcelleanlæg. Det er bedst at konsultere en professionel solcelleinstallatør som Amalo for at finde den rette størrelse.

Hvordan påvirker tagets hældning og retning størrelsen af solcelleanlægget?

Solcelleanlæggets størrelse påvirkes af tagets hældning og retning. Solceller fungerer bedst, når de er rettet mod syd og har en taghældning på omkring 30 grader. Hvis taget ikke har den optimale hældning og retning, skal størrelsen af solcelleanlægget være større for at kompensere for dette.