Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvordan virker solceller?

Skrevet d. 16. maj 2023

af Rasmus Høtoft

Hvordan virker solceller?

Der er rigtig mange fordele ved at have solceller på taget eller på et stativ på din grund. En af dem er, at du bliver meget mere uafhængig af det offentlige elnet og dermed nærmest selvforsynende med el.

En anden fordel er, at du sparer penge på elregningen, samtidig med at du kan sælge den overskudsstrøm, som dit solcelleanlæg producerer, og som du ikke selv når at bruge i løbet af dagen. 

Dertil kommer fordele som, at det er en energikilde med en lang levetid på over 25 år, den er støjsvag og kræver næsten ingen vedligehold. Derudover er det for de fleste et kæmpe plus, at det er en bæredygtig måde at fremstille strøm på. Men hvordan fremstiller solcellerne egentlig strøm? Lad os tage et kig på, hvordan det foregår.


Hvordan virker solceller?

Solceller består af grundstoffet silicium tilført bor og fosfor. Det danner et permanent elektrisk felt, der opfører sig på en bestemt måde, når solens stråler rammer solcellen. Når det sker, vil elektronerne i materialet begynde at bevæge sig.

Elektronerne vandrer i én retning, og det gør, at de opfører sig som ensrettet elektrisk strøm: jævnstrøm. Det er dog ikke jævnstrøm, vi har brug for i vores stikkontakter i hjemmet. Det er derimod vekselstrøm, og derfor er der brug for en omformer, der er forbundet til solcellerne via et kabel.

På den måde får vi vekselstrøm fra solcellerne. Når du investerer i solceller gennem Amalo, får du også en såkaldt inverter med. Inverteren sørger for at fordele strømmen mellem din husstand samt at sende overskudsstrøm til det offentlige elnet og til dit batteri til solceller, hvis du vælger sådan et med i pakken.

Hvordan investerer man i solceller?

Hos Amalo er det let at købe solceller i den højeste kvalitet. Vores solcelleeksperter har udvalgt de bedste solpaneler på markedet samt inverter og batteri. For at investere i solceller kan du udfylde vores prisberegner.

I prisberegneren skal du blot indtaste din adresse og svare på et par spørgsmål om din situation og behov, og så modtager du snarest et gratis tilbud. Hvis du vælger at takke ja til tilbuddet, skal du blot beslutte dig for en dato, hvor vi kommer og monterer dine nye solceller for dig.

Vi har gjort det muligt for vores kunder selv at vælge, om de ønsker et batteri med til solcellerne eller ej. Der er mange fordele ved et batteri, såsom at du kan bruge af den overskudsstrøm, der er lagret på batteriet, lige når det passer dig - for eksempel når solen er gået ned, og tarifferne på det offentlige elnet er høje.

Der er mange parametre, der spiller ind på solcellers pris. Det er blandt størrelsen på anlægget, der afgørende, og størrelsen afhænger af, hvor stor en del af dit elforbrug du ønsker dækket ved hjælp af solceller.
For at have solceller på taget kræver det til dels, at taget kan bære vægten samt at placeringen er god. Den bedste retning, som solceller kan pege, er mod syd. Vest og øst kan også gå an.
Solceller fungerer ved, at de genererer strøm, når solcellerne bliver ramt at solens stråler. De skaber jævnstrøm, som bliver omdannet til vekselstrøm, som vi bruger i kontakterne, ved hjælp af en omformer.