Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad er kravene til solceller på tag?

Skrevet d. 28. juni 2023

af Rasmus Høtoft

Hvad er kravene til solceller på tag?

Drømmer du om at være selvforsynende med el? Så kan solceller på taget være et oplagt valg at tage. Solceller på taget kan nemlig placeres i en vinkel, så de udnytter solens stråler bedst muligt i forhold til at producere mest mulig strøm.

Ud over at placere solceller på taget kan du også vælge at placere dem på et stativ på din grund. Det kræver god plads, og derudover bør du sikre, at der ikke er nogen høje træer eller lignende, som skygger for solcellerne, da selv en smule skygge kan have indflydelse på solcellernes produktivitet.

Med hensyn til at have tilstrækkelig plads til solcellerne afhænger det af, hvilken størrelse solceller, du anskaffer dig. Som tommelfingerregel vil en gennemsnitlig husstand på to voksne og to børn få glæde af et solcelleanlæg på 6 kW, og det fylder mellem 15 og 40 kvadratmeter.

Hvad kræver det at få solceller på sit tag?

Hvis du vælger at gå med løsningen med solceller på taget, kræver det, som nævnt før, at du har plads på dit tag. Derudover skal taget kunne bære vægten af solcelleanlægget, hvilket fagfolk kan undersøge for dig.

Desuden er det vigtigt, at dit tag har en levetid på mindst 30 år frem, da du kan forvente, at dit nye solcelleanlæg genererer strøm i over 25 år. Samtidig skal taget være fri for skader såsom knækkede tagsten og utætheder.

For at få mest ud af solens stråler, bør solcellerne placeres mod syd. Peger dit tag mod vest eller øst, kan det også gå an, hvorimod nord er udelukket. Derudover er en hældning på mellem 30 og 45 grader at foretrække. 

Hvilke regler gælder for solceller på taget?

Inden du går i gang med at montere dine nye solceller på taget, bør du undersøge de lokale regler, der gælder for dit boligområde. Dem kan du få ved din kommune, og de kan have en afgørende rolle for, om du må sætte solceller op eller ej, af æstetiske grunde og af hensyn til natur og miljø samt fredede bygninger.

Derudover er det en god ide, at du orienterer dig i bygningsreglementet, hvor du finder regler om afstand til naboskel, samt hvor højt det er tilladt at placere solcellerne på dit tag.

Hvor skaffer jeg de bedste solceller til mit tag?

Hos Amalo har vores solcelleeksperter grundigt gennemgået markedet for solceller og fundet de bedste solpaneler til vores kunder. Vi er glade for at kunne montere Longi Solars topmodel, som blandt andet udmærker sig ved at kunne producere strøm, selv på dage med lav indstråling samt på overskyede dage.

Longi Solar er en markant spiller i solcellebranchen, som brandet har været en del af i over to årtier. Og med topmodellen får du en ydelsesgaranti på 25 år samt solceller i en stilren “all-black”-overflade.

Når du investerer i solceller gennem Amalo, får du også en inverter med. Inverteren er hjernen bag solcellerne, og dens job er at fordele strømmen til din husstand samt at sende overskudsstrøm til det offentlige elnet og dit batteri, hvis du vælger et batteri til solceller med i pakkeløsningen.

Solceller på taget giver solcellerne god mulighed for at generere strøm - især hvis taget hælder mod syd, og hældningen er mellem 30 og 45 grader.
Et solcelleanlæg kan placeres flere steder. Det er populært med solceller på taget. Det kræver, at dit tag har en levetid på mere end 25 år, da dette er antallet af år, du kan forvente at få glæde at dit solcelleanlæg.
Du kan finde love og regler flere steder, når det kommer til montering af solceller på dit tag eller på et stativ på jorden. Der er både love og servitutter i din kommune og regler at forholde sig til i bygningsreglementet.