Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Skifte gasfyret ud med varmepumpe - overvejer du stadig?

Skrevet d. 22. februar 2023

af Jim Guldbrandsen

Skifte gasfyret ud med varmepumpe - overvejer du stadig?

Overvejer du stadig, om du skal skifte det gamle gasfyr ud med en varmepumpe eller vente? Mange er i øjeblikket usikre på, hvilket valg de skal foretage, og det er helt forståeligt. Fjernvarmen ser ud til at blive stærkt forsinket og meget dyrere end ventet, og siden sidste sommer er elpriserne jo også steget kraftigt. Alt det skaber naturligvis usikkerhed og spekulation omkring økonomien i en varmepumpe.

Hos Amalo mener vi, at investeringen i en varmepumpe aldrig har været mere fordelagtig. Vi har set lidt på fakta, analyseret udviklingen i energipriserne og set på, hvad besparelsen over de seneste 3 år havde været, hvis du havde investeret i en varmepumpe. Konklusionen er ret klar. Selv om elpriserne er steget kraftigt, er investeringen i en varmepumpe fortsat rigtig god og endda bedre end før, elpriserne begyndte at stige! Det lyder måske underligt, så hvad er forklaringen mon på det ?

Helt overordnet er forklaringen, at gas- og elpriserne følger hinanden meget tæt af forskellige årsager. Dertil kommer, at varmepumpen bruger 4 gange så lidt energi som et gasfyr for at opvarme dit hus. Varmepumpen er altså langt mere effektiv og dermed mere immun over for stigende elpriser.

illustration 1

(Kilde: Energidataservice.dk)

Ovenstående graf viser, hvordan gas- og elpriserne har udviklet sig siden januar 2020. Både gas- og elprisen er steget voldsomt, men gasprisen er dog steget relativt mere end elprisen. Det ses også tydeligt, at elprisen følger gasprisen tæt, dvs. når gasprisen er høj, er elprisen også høj og omvendt. Dette parløb i priserne betyder, at varmepumpen over tid altid vil være meget billigere, netop fordi den kræver meget mindre energi. Budskabet er altså, at udgiften til varmepumpen hele tiden er meget lavere, også selvom elprisen stiger i takt med gasprisen. Alternativet havde nemlig været en markant højere udgift til gasfyret! Investerer du i en varmepumpe, vil besparelsen sammenlignet med et gasfyr altså hele tiden være forholdsvis større. Varmepumpen har ovenikøbet tjent sig selv hjem inden for 6-9 år.

Amalo har beregnet, at besparelsen med en varmepumpe for en standardfamilie, som bruger 2.000 m3 gas om året, løber op i ca. 45.000 kr. over de sidste 3 år. Hvis gasforbruget er højere, er besparelsen tilsvarende højere.

Besparelse med varmepumpe i forhold til gasfyr siden 2020

illustration 2

(Familie med gasforbrug på 2000 m3 årligt - Baseret på faktiske el- og gaspriser)

(Kilde: Energidataservice.dk)

Det interessante er, at besparelsen ved en varmepumpe især er accelereret siden 2021, hvor både el- og gasprisen begyndte at stige kraftigt. Så konklusionen er ret klar: En varmepumpe er ganske enkelt en supergod investering, også selvom elprisen er højere end normalt.

I nedenstående graf ses varmeudgiften for hhv. gasfyr og varmepumpe siden januar 2020. Det er tydeligt at se, at gasudgiften (blå farve) fylder markant mere end udgiften til varmepumpen. Varmepumpen er derfor en stabil og billig varmekilde, især i usikre tider.

Udgift fordelt over tid 2020-2022

illustration 3

(Kilde: Energidataservice.dk)

Skal vi regne på, hvad et skift til varmepumpe vil betyde for din økonomi? Udfyld din adresse øverst på siden - så er du hurtigt i gang med vores tilbudsberegner.

Ovenstående er fra januar 2023. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.