5 stjerner på Trustpilot
Customer Avatars +1.000 glade kunder
Få et uforpligtende tilbud

Placering

Luft til vand-varmepumpe

Hvor bør udedelen stå?

Den rette placering af varmepumpen er vigtig – både for at undgå støjgener og for at få størst mulig varmeeffektivitet.

En luft til vand-varmepumpes udedel skal placeres et smart og fornuftigt sted, når den installeres og monteres. Det er der flere årsager til. De vigtigste er at undgå gener fra støj og at opnå størst mulig energieffektivitet og dermed mest mulig varme for pengene.

 

Undgå støjgener

For det første skal du undgå at placere udedelen lige under et soveværelsesvindue, da der er en smule støj forbundet med at producere varme i pumpen. Det er også grunden til, at du også skal undgå at placere udedelen for tæt på skel – og dermed for tæt på naboer.

De enkelte bopælskommuner fastlægger grænser for, hvor meget en luft til vand-varmepumpe må støje i forhold til naboer (og dermed hvor man må placere den). 

Energistyrelsen har lavet en såkaldt støjberegner, som kan hjælpe med til at træffe den rette beslutning om placering af varmepumpen.

 

Mest effektiv varmepumpe

Der er i udgangspunktet ikke nogen driftsmæssige begrænsninger i forhold til, hvor du kan placere din nye luft til vand-varmepumpe. Der er dog flere faktorer, som du skal have med i overvejelserne. 

For eksempel er nogle fristet til at placere varmepumpen i en carport eller under anden overdækning for at skjule varmepumpen mest muligt. Det kan dog være en rigtig dårlig idé, da det vigtigste overhovedet for pumpen er at have adgang til frisk luft. 

Hvis varmepumpen bliver ved med at trække den samme luft ind, kan den ikke blive ved med at udvinde energi fra luften. Det betyder at SCOP-værdien falder – med andre ord får du en mindre effektiv varmepumpe (og en højere varmeregning).

Derfor er det Amalos generelle anbefaling, at du undgår at placere varmepumpen i carporten eller lignende overdækkede arealer. 

 

Hvis du ønsker en placering af varmepumpens udedel, der er længere væk end 1 meter fra husmuren, er det nødvendigt at grave rørene ned. Sidder alle essentielle komponenter som varmepumpe, centralvarmeopkobling (tilkoblingen til radiator- eller gulvvarmesystem), varmtvandsbeholder og eltavle i en 5-meters radius, er det inkluderet i vores basispris.

Vi vil derfor altid råde dig til at stille din varmepumpe så tæt som muligt på husmuren ved bryggers/teknikrum.

Ønsker du en placering, der er længere væk – og vil du selv grave ud til rørføringen – så kan du følge denne guide.

En varmepumpe i carporten – hvorfor er det sandsynligvis en dårlig ide?
Hvis varmepumpen bliver ved med at trække den samme luft fra et overdækket areal ind, kan den ikke blive ved med at udvinde energi fra luften. Det betyder at SCOP-værdien falder. Med andre ord får du en mindre effektiv varmepumpe (og en højere varmeregning).
Hvad er med i Amalos basispris?
Sidder alle essentielle komponenter som varmepumpe, centralvarmeopkobling (tilkoblingen til radiator- eller gulvvarmesystem), varmtvandsbeholder og eltavle i en 5-meters radius, er det inkluderet i vores basispris.
Hvad skal man huske, når man placerer sin varmepumpe?
For det første skal man undgå at placere udedelen lige under et soveværelsesvindue, da der er en smule støj forbundet med at producere varme i pumpen. Det er også grunden til, at man også skal undgå at placere udedelen for tæt på skel og dermed for tæt på naboer.