Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Det bedste tilbehør til din elbil er en varmepumpe

Skrevet d. 9. juni 2021

af Lasse Damgaard

Det bedste tilbehør til din elbil er en varmepumpe

Har du en elbil, eller overvejer du at købe én? Hvis ja, hvilket biltilbehør står så øverst på listen? Opgradering af fælge eller lydanlæg er måske nogle af ønskerne, men det kan give god mening at kigge i retning af en luft til vand-varmepumpe i stedet.

Elvarmeafgiften gælder for alt dit elforbrug over 4.000 kWh/år, hvis du har en varmepumpe installeret – også opladningen af din elbil. 

En gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn i et 130 m² hus forbruger ca. 9.620 kWh/år på forbrugsel og opvarmning med en varmepumpe. Det betyder, at elvarmeafgiften for længst er trådt i kraft på den elektricitet, du tanker elbilen op med.

Elvarmeafgiften ligger i skrivende stund på 0,8 øre/kWh – væsentligt lavere end elafgiften på 90 øre/kWh, som du betaler for alt dit elforbrug, hvis du ikke bruger elektricitet til opvarmning af dit hus. Vi har før illustreret, at med et smart valg af elleverandør får de fleste danske varmepumpeejere deres elpris ned omkring 0,7 kr./kWh. Uden elvarmeafgiften ligger prisen på 1,81 kr./kWh, hvilket vil sige, at elprisen er over dobbelt så høj.

Derfor ser priserne for optankning af din elbil derhjemme sådan ud:

U/ varmepumpe
1,81 kr./kWh

M/ varmepumpe
0,69 kr./kWh

Det betyder en halvering af kørselsomkostninger

Hvis vi prøver at regne din årlige udgift til kørsel ud, ser regnestykket sådan ud:

Antal kørte kilometer / kilometer pr. kWh x pris pr. kWh

Vi antager, at du kører ca. 12.000 km om året i din bil (Det er EU-gennemsnittet – reelt kører du nok mere), og at du kan køre 5,8 km/kWh i din elbil (gennemsnittet fra denne undersøgelse) – det giver et forbrug på 2.069 kWh/år til kørsel. Antaget at du udelukkende tanker derhjemme med din egen ladestander, så ser dine årlige udgifter til kørsel sådan ud.

Så hvis du allerede ejer en elbil, kan du spare 2.317 kr./år på kørsel, hvis du har en varmepumpe - udover den særdeles lave varmeregning.

Hvis du som de fleste danskere stadig kører i en benzinbil og har (eller gerne vil have) en varmepumpe, kan der være særdeles mange penge at spare på at skifte til en elbil. Det kan være svært at sige nøjagtigt, hvor meget du kan spare, da benzinforbruget for hver bil varierer meget, og det samme gør benzinprisen.

Vi har valgt at tage udgangspunkt i en artikel fra Bilbasen, der bl.a. ser på det reelle og opgivne forbrug for de 10 mest populære biler i 2017 – så kan du selv vurdere, hvad der er tættest på virkeligheden. Gennemsnitligt kører de 15,3-22,8 km/l, hvilket giver et årligt forbrug på 526-784 liter benzin for 12.000 kørte kilometer. Samtidig regner vi konservativt med en benzinpris på 11 kr./liter, selvom prisen i skrivende stund ligger på 12-13 kr./liter.

Det giver følgende prisforskel i kørselsregnskabet:

Tallene taler deres tydelige sprog: Hvis du har en varmepumpe, er der gode penge at hente på elbilen. Afhængigt af benzinøkonomien i din bil kan du ifølge vores beregninger spare mellem 4.358-7.196 kr./år på biltransport.

Og så har vi ikke en gang fortalt dig om, hvor billig din varmeregning bliver med en varmepumpe. Få selv syn for sagen - start med at indtaste din adresse øverst på siden, og svar på 7 simple spørgsmål.

Ovenstående beregninger er fra juni 2021. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede.