Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Elforbrug – hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Skrevet d. 28. februar 2023

af Lasse Damgaard

Elforbrug – hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Det er der desværre ikke et kort svar på. Men en varmepumpe er energieffektiv og kan ofte give store besparelser på varmeregningen. 

Helt overordnet er der mange penge – ja, mange tusinder af kroner – at spare ved at skifte din nuværende opvarmningsform, for eksempel et gasfyr, ud med en luft til vand-varmepumpe.

Det skyldes især, at varmepumpen indeholder en meget smart teknologi, der ikke skal bruge ret meget strøm for at lave rigtig meget varme. 

Et eventuelt øget elforbrug som følge af installationen af varmepumpen bliver altså til overflod modsvaret af et lavere varmeforbrug. 

 

Kan man selv gøre noget for at sikre lavt elforbrug?

Det er vigtigt, at man anskaffer sig en varmepumpe, der passer til ens boligstørrelse og husstandens varmeforbrug. Det hjælper Amalo med, da vi baserer vores tilbud på din nye varmepumpe på oplysninger om dig og din ejendoms faktiske forhold.

Derudover er det vigtigt, at man vedligeholder sin varmepumpe. Som så mange andre mekaniske og elektriske installationer kræver den vedligehold for at køre optimalt.

Hos Amalo tilbyder vi en række forskellige serviceaftaler, så du kan undgå at skulle bruge tid på at servicere din varmepumpe. Læs mere om vores forskellige muligheder her.

 

Til de lidt mere nørdede: SCOP-værdien viser energieffektiviteten

En varmepumpe er som udgangspunkt meget energieffektiv, idet den ikke skal bruge ret meget energi i den "ene ende" (altså strøm) for at producere forholdsvis meget mere energi i den "anden ende" (altså varme). 

Alle varmepumper er kendetegnet ved en såkaldt SCOP-værdi. SCOP står for det, indrømmet, ikke så mundrette seasonal coefficient of performance. SCOP-værdien er meget enkelt fortalt et tal, der viser, hvor effektiv pumpen er. 

Med andre ord kan SCOP-værdien vise, hvor effektiv en varmepumpe er til at producere varme, udregnet på årsbasis. Det vil altså sige, at jo højere en SCOP-værdi, en varmepumpe har, desto mere energieffektiv – og klimavenlig – er den. 

Med SCOP-værdien kan man således blive klogere på forholdet mellem den mængde strøm, som varmepumpen forbruger, og den mængde varme, den producerer. En SCOP-værdi på for eksempel 5 vil altså betyde, at varmepumpen producerer 5 kW varme for hver kW strøm, den forbruger. 

Simpelt, ikke?

 

Varmepumpen udfører ikke mirakler

Elforbruget og varmeregningen afhænger selvfølgelig ikke kun af din opvarmningsform. Hvis vinduerne er utætte og isoleringen på et minimum, ja, så vil selv verdens mest energieffektive varmepumpe resultere i en høj varmeregning.

Derfor skal man som boligejer selvfølgelig sikre sig, at huset ikke er utæt, eller at klimaskærmen er så godt som uisoleret.

Omvendt kan man sige, at jo større dit varmeforbrug er, desto større vil din besparelse ved skift til en varmepumpe være.

Det er klart, at jo bedre isoleret og tæt huset er, desto mindre energi skal der til for at producere den tilstrækkelige mængde varme, som husstanden har brug for.
Alt er jo relativt, så det kan man ikke give et generelt svar på. Men grundlæggende kan en varmepumpe give store besparelser på det samlede el- og varmeforbrug.
Ja, en varmepumpe er en meget klimavenlig løsning. Særligt hvis det er i stedet for et gas- eller oliefyr. Det er også derfor, at staten giver tilskud – fordi man ønsker at fremme klimavenlige varmepumper.