Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Opvarmning af brugsvand: fordele og ulemper ved varmeveksler

Skrevet d. 15. september 2022

af Lasse Damgaard

Opvarmning af brugsvand: fordele og ulemper ved varmeveksler

Når du ønsker at opvarme dit hus med en luft til vand-varmepumpe, skal du også tage stilling til, hvordan brugsvandet skal varmes op. De fleste af vores kunder vælger en varmeveksler, og det er der flere gode grunde til.

En varmepumpe er en god investering, der betaler sig hjem i løbet af kort tid. Det skyldes blandt andet, at den er billigere i drift og service sammenlignet med eksempelvis et olie- eller gasfyr. Derudover er en varmepumpe også en klimavenlig varmekilde, da den kører på strøm, som her i landet i større og større grad bliver produceret på en bæredygtig måde ved at udnytte sol og vind.

Der er forskellige slags varmepumper på markedet, og du har sikkert både hørt om luft til luft-, jord til vand- og luft til vand-varmepumper. Hos Amalo har vi specialiseret os udelukkende i luft til vand-varmepumper, og det gør, at vi er knivskarpe på netop den type varmepumpe.

Kort sagt omdanner en luft til vand-varmepumpe varmeenergien fra luften udenfor til rumvarme og varmt brugsvand. Foruden det arbejde, som varmepumpen udfører, sker omdannelsen ved hjælp af enten en varmtvandsbeholder eller en varmeveksler.

Hos Amalo har vi valgt den bedste varmepumpe på markedet ud fra en række forskellige parametre, hvilket du kan læse mere om i dette indlæg. Det er en Panasonic monoblock, der egner sig godt til det danske klima. Med den får du en driftssikker og billig luft til vand-varmepumpe i højeste kvalitet.

Og når nu vi har taget stilling til varmepumpen, behøver du kun at beslutte dig for, hvilken løsning du har brug for til at varme dit brugsvand op med. Skal det være en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder? Det kan vi naturligvis hjælpe dig med at finde ud af, hvis du hiver fat i os, og du kan også få en ide om det i gennemgangen herunder.

Hvad er en varmtvandsbeholder?

Hos Amalo tilbyder vi både løsningen med en varmtvandsbeholder, Amalo KombiTank, og en varmeveksler, Amalo Smart. Varmtvandsbeholderen kan være nødvendig, hvis du skal bruge meget varmt vand på samme tid. Langt de fleste kan klare sig fint med den noget mindre og billigere løsning med varmeveksleren, men i nogle tilfælde er det en varmtvandsbeholder, der skal til.

Amalo KombiTank består af en rustfri beholder på 185 liter og dertil en buffertank på 80 liter, der sikrer, at varmepumpen kører stabilt og slides mindre. Med varmtvandsbeholderen har du brugsvand, der konstant er opvarmet til omkring 55 grader.

Denne løsning er tilskudsberettiget, men hvis du spørger os, er det ikke grund nok til at vælge den løsning. Vi anbefaler, at du vælger en varmtvandsbeholder som Amalo KombiTank af andre årsager, end at den udløser et tilskud. For tilskud til en varmepumpe er ikke nødvendigvis en positiv gevinst, hvilket vi vender tilbage til.

Hvad er en varmeveksler?

Amalos anden løsning til opvarmning af brugsvand er varmeveksleren Amalo Smart. Varmeveksleren fungerer ved at udveksle koldt vand til varmt vand, når du har brug for det. Det kan for eksempel være, når du tænder for vandhanen eller radiatoren. Opvarmningen af brugsvandet sker delvis ved, at varmepumpen varmer brugsvandet op gennem en pladeveksler, og delvis med gennemstrømsvandvarmeren.

Modsat varmtvandsbeholderen er det ikke nødvendigt med varmeveksleren, at der er et depot med vand, der skal holdes varmt ved en konstant temperatur. Det gør, at du sparer på strømmen, og det gør varmeveksleren til en af de billigste og mest energieffektive måder at holde varmen i dit hjem på.

Denne løsning vælger ni ud af ti af Amalos kunder.

Hvorfor er en varmeveksler god til opvarmning af brugsvand?

En varmeveksler som Amalo Smart har flere fordele, såsom:

- Den optager kun en lille plads

- Du kommer aldrig til at mangle varmt vand

- Den tilkalker ikke, for der ikke er noget stillestående vand som i en varmtvandsbeholder

- Den bruger kun strøm, når du skal bruge varmt vand

- Du kan køre med lav brugsvandstemperatur og dermed spare penge.

Det øverste punkt blandt fordelene vil vi gerne uddybe. Som nævnt ovenfor fylder en varmeveksler ikke så meget, hvis vi sammenligner med, hvad en varmtvandsbeholder kræver af plads. Den er meget kompakt i sin størrelse og fylder helt nøjagtigt 50 cm i højden, 56 cm i bredden og 19 cm i dybden. Til sammenligning kræver varmeveksleren en frihøjde på to meter, mens bredden er på 64 cm, og den er 67 cm dyb.

Begge løsninger er designet på en moderne og stilren måde, der passer ind i de fleste nordiske hjem. Du kan læse en uddybning af alle varmevekslerens fordele her.

Hvad er ulemperne ved en varmeveksler?

Selvom varmeveksleren udmærker sig på rigtig mange områder, er der også enkelte ulemper, du bør være opmærksom på. Herunder at Amalo Smart ikke er tilskudsberettiget, ligesom Amalo KombiTank er. Men det er faktisk ikke nødvendigvis en ulempe for dig, for i og med at du slipper for besværet med at søge om tilskud, kan du sætte installationen af din nye varmepumpeløsning i gang, når det passer dig, og dermed komme væk fra dyr gas eller olie i en fart.

Hvis du søger om tilskud, kan der gå op til et halvt år, før du får svar på din ansøgning. Og i ventetiden må du ikke igangsætte en installation af en varmepumpe, hvilket betyder, at du fortsat er nødsaget til at betale for gas eller olie eller hvilken som helst anden varmekilde, du bruger i dag.

Derudover er der nogle enkelte, der oplever, at de ikke kan have to haner åbne på samme tid med varmeveksleren, uden at vandtrykket ændrer sig markant. Hvis du bor i et hjem, hvor vandtrykket er lavt, vil du formentlig slet ikke opleve en forskel fra, hvad du har været vant til, når du blot har en enkelt hane åben. Og hvis der er højt vandtryk, kan I formodentlig godt holde to brusere i gang på samme tid.

Du kan læse en guide til, hvordan du måler vandflowet i din bolig, nederst i dette indlæg

Hvorfor betaler det sig næppe at søge tilskud til varmepumpen?

Som nævnt i afsnittet ovenfor er det ikke nødvendigvis en ulempe, at Amalo Smart ikke er tilskudsberettiget. Det skyldes flere årsager, hvoraf den ene er den, vi allerede har belyst med, at det kan blive en dyr ventetid i den periode, der går, fra du søger om tilskuddet, til du får svar.

Desuden er du ikke garanteret et tilskud, og der er visse krav, du skal leve op til, såsom at varmepumpen skal være mærket med enten to eller tre plusser (++ eller +++). Det kan være, at du søger om tilskud til en varmepumpe med tre plusser og opnår tilsagn til det, men fordi der er flest varmepumper med to plusser på markedet, kan du risikere, at dit tilskud bliver reguleret til det noget lavere tilskud til varmepumper med to plusser.

Som en sidste bemærkning, der er værd at tage med i dine overvejelser, vil vi gøre opmærksom på, at den løsning der er tilskudsberettiget, altså varmtvandsbeholderen, også er dyrere i installation. Den koster omkring 12.500 kr. mere til en VVS'er og en el-montør, end hvad Amalo Smart koster i installation.

Dermed kan man sige, at de penge, du eventuelt opnår i tilskud, drypvis er forsvundet. De bliver brugt dels på udgifter til den varmekilde, du betaler til, imens du venter på tilsagnet om tilskud og dermed ikke kan gå i gang med at installere varmepumpen. Og dels vil de blive brugt på en mere omkostningstung installation.

FAQ

Hvad bruges en varmeveksler til i relation til brugsvand?

En varmeveksler varmer det brugsvand op, du har brug for til eksempelvis at holde varmen i dit hjem, og når du tager et varmt brusebad.

Hvad er en varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder bruges til opvarmning af brugsvand i dit hjem, ligesom en varmeveksler. Begge er forbundet til en luft til vand-varmepumpe.

Hvilke fordele er der ved en varmeveksler, når det kommer til opvarmning af brugsvand?

Der er flere fordele ved en varmeveksler. Den er blandt andet strømbesparende sammenlignet med en varmtvandsbeholder, der også bruges til at varme brugsvand op med.