Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmepumpeskjuler – er det en god idé at pakke udedelen ind?

Skrevet d. 25. februar 2022

af Lasse Damgaard

Varmepumpeskjuler – er det en god idé at pakke udedelen ind?

Det er ikke en god idé at pakke varmepumpens udedel ind. Den har brug for løbende forsyning af frisk luft for at køre effektivt.

Hvis varmepumpen bliver ved med at trække den samme luft ind, kan den ikke blive ved med at udvinde energi fra luften. Det betyder at SCOP-værdien falder, hvilket betyder, at varmeregningen stiger.

Derfor er det ofte en dårlig idé at pakke en luft til vand-varmepumpe ind eller lave en form for varmepumpeskjuler rundt om udedelen. 

Varmepumpeskjuler kan sænke effektiviteten

Nogle kunder ønsker – hovedsageligt af designmæssige eller æstetiske årsager – at gemme luft til vand-varmepumpens udedel væk eller pakke den ind i en form for varmepumpeskjuler, oftest i en form for trækonstruktion. 

Og man kan da også gøre noget for at få varmepumpen til at "passe ind" i husets og omgivelsernes æstetik. Men man skal være varsom, for man kan komme til at sænke varmepumpens effektivitet markant. Og det er altså lig med omkostninger som lavere levetid, mindre varme og højere strømforbrug. 

Og det var jo ikke meningen med at anskaffe en varmepumpe, vel?

Kan den så stå i carporten?

Ud over at lave en varmepumpeskjuler (prøv bare at google det – der er mange kreative løsninger derude) får vi også nogle gange spørgsmål fra kunder, der ønsker at placere udedelen af varmepumpen i en carport eller anden form for overdækket eller tildækket areal.

Oftest også med det formål at gemme pumpen væk, så man ikke kan se den så tydeligt. Men også det er en dårlig idé. Det hindrer nemlig også en konstant og vedvarende tilførsel af frisk luft, som pumpen kan bruge til at udvinde energi og dermed varme fra. 

Men hvad med lyden?

Nogle ønsker også at pakke luft til vand-varmepumpen ind af støjmæssige årsager. Altså for at lave en lydisolerende eller støjreducerende skærm. 

Det kan da også i nogle tilfælde være en løsning. Men i forhold til at minimere lydniveau er det faktisk langt vigtigere, at man vælger den rette placering i første omgang. Blandt andet ved at forsøge at placere udedelen på et blødt terræn som græs eller lignende, som kan absorbere støj – frem for et hårdt underlag der sender en større del af støjen videre. 

Og så skal man i øvrigt altid lige huske nabofreden! En støjreducerende kasse eller væg kan risikere at sende den lyd, der måtte være, hen til naboen i stedet. 

Vil du have tilbud på en varmepumpe?

Se, hvad en varmepumpe, der giver billig og grøn varme, koster for dig, og hvad du kan spare i forhold til dit nuværende varmeforbrug, ved at bruge formularen øverst på siden.

Hvad sker der, hvis man pakker varmepumpen ind?

Hvis varmepumpen bliver ved med at trække den samme luft ind, kan den ikke blive ved med at udvinde energi fra luften. Det betyder at SCOP-værdien falder, hvilket betyder, at varmeregningen stiger.
 
Nogle kunder ønsker – hovedsageligt af designmæssige eller æstetiske årsager – at gemme luft til vand-varmepumpens udedel væk eller pakke den ind i en form for varmepumpeskjuler, oftest i en form for trækonstruktion. 
 
I forhold til at minimere lydniveau er det vigtigere, at man vælger den rette placering i første omgang. Blandt andet ved at forsøge at placere udedelen på et blødt terræn som græs eller lignende, som kan absorbere støj.