Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmepumpe – tilskud: Ikke alle modeller er tilskudsberettigede

Skrevet d. 13. september 2022

af Lasse Damgaard

Varmepumpe – tilskud: Ikke alle modeller er tilskudsberettigede

Er du på udkig efter en varmepumpe, og synes du, det lyder lokkende med et tilskud? Så vær opmærksom på, at det ikke er alle varmepumper, der er tilskudsberettiget. Men: Det er heller ikke altid, at det kan betale sig at gå efter de varmepumper, der udløser et tilskud.

Det kan være en jungle for mange af de danskere, der i øjeblikket overvejer at udskifte olie- eller gasfyret til fordel for en varmepumpe, når det kommer til tilskud. Er der noget med, at man kan få tilskud til varmepumper? Og hvordan opnår jeg det? Der er mange oplysninger at finde hoved og hale i, og det hjælper måske ikke, at vi fortæller dig, at det faktisk kun er nogle varmepumper , der er tilskudsberettigede.

Der er en række krav, du skal opfylde, før du kan få et tilskud udbetalt til at få en varmepumpe installeret i hjemmet. Det mest væsentlige er, at du vælger en varmepumpe, der er tilskudsberettiget. Men hvordan er det nu lige med det tilskud?

For at svare på det spørgsmål skal vi se nærmere på den såkaldte Bygningspulje, der opstod med Energiaftalen fra 2018. Formålet var at skabe besparelser på energiforbruget i helårsboliger. Bygningspuljen giver dermed tilskud til forbedringer på boligen, der sparer energi. Det kan være en efterisolering af huset, udskiftning af vinduer eller udskiftning af olie- eller gasfyr til varmepumpe. Bygningspuljen er lukket i sin eksisterende form i 2022, men Energistyrelsen forventer, at der kommer en ny tilskudspulje til varmepumper, sandsynligvis i 1. kvartal 2023

Hvilken varmepumpe udløser et tilskud?

Hvis vi dykker ned i tilskuddet til varmepumper, er der ifølge Bekendtgørelsen til varmepumpepuljen blandt andet et krav om, at varmepumpen skal:

- installeres i en helårsbolig

- erstatte oliekedel, gasfyr, biokedel, elvarme eller fjernvarme (dog kun i tilfælde af at der ikke er planer om fjernvarme i det område, du bor i, eller at kommunen har besluttet at nedlægge den eksisterende fjernvarmeforsyning til dit hus)

- være eldrevet samt have udeluft eller jord som varmekilde

- levere vandbåren rumopvarmning og varmt brugsvand i en varmtvandsbeholder

- være mærket A++ eller A+++

Derudover skal installationen foretages af en virksomhed. Og vær opmærksom på, at du først må sætte en installatør i gang med opgaven, når du har fået grønt lys til tilskuddet.

Amalos tilskudsberettigede varmepumpe

Hos Amalo får vi rigtig mange spørgsmål fra kunder om, hvilken af vores løsninger de skal gå med for at opnå tilsagn om tilskud til en varmepumpe. Hertil er svaret Amalo Tank. Men vi gør dog altid opmærksom på, at det ikke er alle, der har brug for en løsning som Amalo Tank, og i stedet anbefaler vi Amalo Smart, som er den løsning, ni ud af ti af vores kunder vælger.

Det kan nemlig ikke altid svare sig at vælge den varmepumpeløsning, der potentielt set kan udløse et tilskud, blot fordi du får en pose penge oven i hatten, men det kommer vi ind på senere. Først lidt om Amalo Tank, som er tilskudsberettiget.

Amalo Tank er en varmtvandsbeholder på 185 liter. Dertil får du en såkaldt buffertank på 80 liter, der sikrer, at varmepumpen kører jævnt, bliver mindre slidt og bruger mindre energi. Du vil med andre ord opleve et varmesystem, der kører stabilt hele tiden. Og med den store tank sørger varmtvandsbeholderen for, at du kan bruge meget varmt vand på samme tid. Alternativet er en varmeveksler som Amalo Smart.

LÆS OGSÅ: Varmtvandsbeholder eller varmeveksler – hvad skal du vælge?

Hvorfor kan det ikke svare sig at gå efter den tilskudsberettigede varmepumpe?

Som nævnt er det ikke alle, der har behov for en Amalo Tank. De fleste boliger kan klare sig fint med vores anden og billigere løsning, som er en varmeveksler kaldet Amalo Smart . Derfor vil vores råd altid være, at du bør vælge varmepumpeløsning ud fra behovet i dit hjem, frem for efter hvilken der udløser et tilskud.

Amalo Smart er som nævnt en varmeveksler, og det vil sige, at den udveksler det kolde vand til varmt vand i det sekund, du skal bruge det. Det kan eksempelvis være, når du tænder for bruseren i badet eller for radiatoren. Og bare rolig: Veksleren når at varme vandet op hurtigere, end du har brug for – så ingen kolde gys.

Derudover bruger varmeveksleren ikke energi på at holde et depot af vand varmt på samme måde som en varmtvandsbeholder gør. Og det sparer selvsagt energi. Hvis vi kigger på det tekniske aspekt, består Amalo Smart af en pladeforvarmer og en gennemstrømsvandvarmer, der først opvarmer vandet, når du får brug for det. 

Det er billigere at installere Amalo Smart frem for Amalo Tank. Faktisk sparer du omkring 6.000 kr. i udgift til VVS'er og el-montøren. Derudover kan du få denne model installeret snarest muligt i stedet for at vente på, at du måske får tilsagn om et tilskud.

Fra det øjeblik, hvor du sender ansøgningen af sted om tilskud til en varmepumpe, kan der gå et halvt år, før du får svar. Og som nævnt må du i ventetiden ikke igangsætte installationen af en varmepumpe. Det vil sige, at du skal betale for forbrug af din gamle varmekilde, imens du venter. Og det kan godt blive en så dyr fornøjelse med de prisstigninger på olie og gas, som vi ser i øjeblikket, at den smule, du eventuelt ville opnå i tilskud, ikke betaler sig hjem i sidste ende.

Hvilke varmepumper er tilskudsberettigede?

Hvis du vil søge om tilskud til en varmepumpe, skal du overholde visse krav. Herunder at varmepumpen installeres i en helårsbolig og erstatter olie- eller gasfyr, samt at den leverer vandbåren rumopvarmning og varmt brugsvand i en varmtvandsbeholder.

Hvilket alternativ er der til varmepumpe med tilskud?

Hvis du synes, det er for bøvlet at søge om tilskud uden at vide, om du får en krone, vil vi anbefale den billigere varmepumpeløsning, Amalo Smart, som passer til langt de fleste boligejeres behov.

Hvor længe går der, før jeg kan få tilsagn om et tilskud til varmepumpe?

Der kan gå op til et halvt år, fra du sender ansøgningen om tilskud af sted, til du får svaret. I mellemtiden skal du beholde din nuværende varmekilde.