Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Trustpilot
5 stjerner på Facebook
BLOG

Myter om varmepumper – vi eliminerer dem én for én

Skrevet d. 27. februar 2023

af Lasse Damgaard

Myter om varmepumper – vi eliminerer dem én for én

Der opstår hurtigt myter om luft til vand-varmepumper. Men de fleste er netop bare myter. Lad os eliminere dem én for én.

Lad os komme i gang. De mest populære myter om luft til vand-varmepumper følger her sammen med vores forklaring på, hvorfor der ikke er hold i dem.

Varmepumper larmer helt vildt meget

Nej, en varmepumpe er ikke en larmepumpe. Hvis man placerer den et fornuftigt sted, vil man oftest aldrig lægge mærke til lyden derfra. 

Der opstår en vis mængde støj, når der produceres varme, men det er ikke noget, der skaber gene (medmindre den står lige under soveværelsesvinduet eller klods op af naboens terrasse...). 

Varmepumper er dyre

Nja, en varmepumpe koster noget at anskaffe sig. Men over årene kan en luft til vand-varmepumpe give dig store besparelser på varmeregningen. Når man kommer i mål med den såkaldte tilbagebetalingstid – der hvor anskaffelsesprisen er "hentet hjem" i lavere varmeudgifter – er det ren besparelse år efter år. 

Og for mange husejere med for eksempel gas- eller oliefyr er tilbagebetalingstiden ofte ikke ret lang. Amalo gør et stort nummer ud af, at vejlede dig så godt som muligt, i forhold til om det giver økonomisk mening for dig. Derfor har vi lavet en beregner, der kan hjælpe dig til at finde svar. Du finder den på amalo.dk

Varmepumper virker ikke om vinteren

Jo, den virker faktisk lige godt hele året rundt. Amalos foretrukne varmepumpe har en unik T-CAP-funktion, som gør, at Panasonics varmepumper leverer den samme ydelse i alle temperaturer – helt ned til -15 grader.

Man kan altså få stabil varme året rundt med en luft til vand-varmepumpe. Det, mange henviser til, er, at COP (Coefficent Of Performance, eller "Effektfaktoren") falder, når det bliver koldt. Det er også sandt. Det er dog misvisende kun at kigge på, hvordan varmepumpen arbejder, når den er presset allermest (når det er koldt udenfor, og der skal leveres mest mulig varme indenfor). Derfor har man udviklet et begreb, der her SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance), som gennem standardiserede tests viser, hvor stor effektfaktoren er, set over en hel sæson. Det udligner disse relativt korte perioder, hvor den arbejder med en COP helt nede omkring 2, med andre perioder, hvor den arbejder med en COP på omkring 6.

Varmepumper er en dårlig investering

Nej, en luft til vand-varmepumpe er faktisk en af de bedste – hvis ikke den bedste – energioptimerende investering, du kan lave i boligen. Både i form af meget lavere varmeregning og en højere salgspris, når du skal af med huset igen. Se eksempelvis Teknologisk Instituts rapport der når den konklusion, at en varmepumpe er den bedste energimæssige investering for dit hjem: https://ipaper.ipapercms.dk/TEKNIQ/tekniqklima/sammenligning-af-varmepumper-og-klimaskaermsrenovering

Varmpumper virker kun, hvis man har gulvvarme

Nej, varmepumper fungerer glimrende ved at være slået til radiatorer. Den løsning kan sagtens give store besparelser på varmeregningen. Det er dog helt korrekt, at luft til vand-varmepumper er endnu mere effektive, hvis man har gulvvarme. 

Varmepumper fylder meget

Nej, en varmepumpe fra Amalo fylder ikke ret meget. Her kan du blive klogere på målene på pumpens udedel fordelt på de enkelte størrelsesmodeller:

VarmepumpestørrelseMål (højde x bredde x dybde)
5 kW86,5 x 128,3 x 32,0 cm
7 kW86,5 x 128,3 x 32,0 cm
9 kW141,0 x 128,3 x 32,0 cm
12 kW141,0 x 128,3 x 32,0 cm
16 kW141,0 x 128,3 x 32,0 cm

Dertil skal man huske at indregne højden og længden på de gummifødder, som varmepumpen skal stå på (cirka 10 cm højere og cirka 60 cm dybe).

Varmepumper skal serviceres ofte

Nej, det skal de faktisk ikke. Varmepumper er generelt forbundet med lav vedligeholdelse og service. Det er lovpligtigt at få lavet ét serviceeftersyn om året. Det skyldes, at kølemidlet, der er i varmepumpen, kan være skadeligt for miljøet, hvis det siver ud som følge af brud eller lækage. 

Eftersynet skal foretages af en professionel tekniker og må således ikke udføres af ejeren selv. Amalo tilbyder en række forskellige serviceaftaler, så du er fri for at tænke på hverken årligt eftersyn eller øvrige driftsoptimeringer. 

Se vores forskellige servicetilbud her.

Nej, en luft til vand-varmepumpe er faktisk en af de bedste – hvis ikke den bedste – energioptimerende investering, du kan lave i boligen. Både i form af meget lavere varmeregning og en højere salgspris, når du skal af med huset igen. 
Nej, en varmepumpe er ikke en larmepumpe. Hvis man placerer den et fornuftigt sted, vil man oftest aldrig lægge mærke til lyden derfra. 
Nej, varmepumper fungerer glimrende ved at være slået til radiatorer. Den løsning kan sagtens give store besparelser på varmeregningen. Det er dog helt korrekt, at luft til vand-varmepumper er endnu mere effektive, hvis man har gulvvarme.